G.Antep'te restoresiz vakıf eseri kalmayacak
Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven, vakıf eserlerini Türk ecdadına yakışır şekilde restore etmeye çalıştıklarını belirterek, "4 yılda Gaziantep ve Kilis'te 26 vakıf eserini yeniledik. 2009 yılında Gaziantep'te restorasyonu yapılmayan eski eser bırakmamayı ve kira gelirlerimizi 5 milyon YTL'ye çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.
Güven, restorasyonu tamamlanan Zincirli Bedesten'de basın toplantısı düzenledi. Burada müdürlüğün 4 yıllık çalışmaları hakkında basını bilgilendiren Güven, Tütün Hanı'nın restorasyon sonucu güzel bir çarşı haline geldiğini, eskiden et hali olarak bilinen Zincirli Bedesten'in de 2 milyon 100 bin YTL'ye 400 günde restore edildiğini söyledi.
Eserin restorasyon öncesinde çok kötü bir halde olduğuna dikkat çeken Güven, "Çatısı akan, zemini seramikle kaplanan bu eser tamamen yenilendi ve 73 dükkanın olduğu bir yapıya kavuşturuldu. Bunun aslını hiç bozmadık. Burada Gaziantep'in ticari hayatını canlandıracak ve eserin yapısını bozmayacak şekilde bir fonksiyon kazandırmayı planlıyoruz. 17-18 Kasım tarihlerinde ihale edilecek. Kuyumcular ile gümüş ve değişik takı dükkanları ile şehre özgü sedefçi, bakırcı gibi yöresel el sanatı ürünlerinin satılacağı bir mekan olarak işlev görmesini planlıyoruz. Her isteyen istediği ticareti yapamayacak. Restorasyon tamamen Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün kaynağı ve kontrolü ile yapıldı. Böyle bir eserin yeniden ticarete ve turizme kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Bu yıl içinde Gaziantep'te 13 vakıf eserinde çalışma başlattıklarını ve bunların bir çoğunun bittiğini anlatan Güven, tarihi eserlerin yanı sıra yeni iş hanları da yaptıklarını, Gaziantep Vilayeti'nin önünde de bir iş hanı yapımına başlandığını, kira geliri olmadan vakıf eserlerini restore etmenin mümkün olmadığını ve kira gelirlerini artırmak için yeni iş hanları yapımını sürdüreceklerini bildirdi. Yap işlet devlet, ya da restore et devret veya idari imkanlarla yenileme yaptıklarını ve Gaziantep'teki eserler çok değerli olduğu için genelde idari imkanlarla restorasyonu tercih ettiklerini dile getiren Güven, 2009 sonu itibariyle restore edilmeyen tarihi eser bırakmamayı hedeflediklerini vurguladı.
Restorasyonların şehrin ekonomisine, turizme ve vakıflara maddi katkısının olduğunun altını çizen Güven, iş hanları ve restorasyonlar sonucu sağlanan kira geliriyle Gaziantep'te 750 aileye sıcak yemek dağıttıklarına, şehit ve dul ailelerin çocukları ile yetimlere burs verdiklerine, herhangi bir sağlık güvencesi olmayan yaşlı ve özürlü insanlara maaş verdiklerine dikkat çekti. Restorasyonlarla camileri yaşam alanı haline getirdiklerini de vurgulayan Güven, "En güzel örneği Mehmet Nuri Paşa Camii. Vatandaşların oturabileceği, sohbet edebileceği, dinlenebileceği sağlıklı mekanlar yapmaya çalıştık. Bunu devam ettireceğiz. Halkımız kadirşinastır. Halkımız iyi bir şey yaptığında sizi teşekkür eder; takdir eder. Halktan güzel tepkiler alıyoruz." dedi.
TARİHİ ESERLERİN RESTORASYONUNA 14 MİLYON YTL HARCANDI
Gaziantep Bölge Müdürlüğü son 4 yılda tescilli vakıf taşınmazlarından 26 eserin restorasyon ve çevre düzenlemesini tamamladı. Bu eserlerin onarımları için 13 milyon 816 bin 374 YTL harcandı. Eserlerin etüt projeleri içinde yaklaşık 941 bin YTL harcama yapıldı.
Onarımı yapılan eserler arasında Ağa, İhsanbey, Ömeriye, Boyacı, Kozanlı, Şirvanlı, Karagöz, Şıh Fetullah, Hacı Veli, Nuri Mehmet Paşa camileri, Pişirici Mescidi ve Kasteli, Tütün ve Buğday hanları, Hüseyin Paşa Mektebi ve dükkanları, Zincirli Bedesten onarımları yer alıyor. Ayrıca Mevlevihane Dergahı, Gaziantep Mevlevihanesi Vakıf Müzesi olarak hizmete girdi. Nizip ilçesindeki Uluyatır ve Çarşı camileri ile Kilis'teki 7 eski eserde restorasyondan geçirildi. Müdürlük yeni iş hanları ile birlikte yıllık kira gelirini 2009 yılında 5 milyon YTL'ye çıkarmayı hedefliyor. 2009-2010 yıllarında ise 18'i Gaziantep'te olmak üzere 28 eski eser yenilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.