Balıkçı: Barajı Aşsalar Bile HDP Bitti!
İlhami Işık. Nam-ı diyar “Balıkçı”. Kürt siyasetini en iyi bilen isimlerden. Çözüm Süreci müzakerelerinde arabuluculuk yaptı. İlhami Işık, Cengiz Özdemir’e çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Balıkçı’ya göre HDP, CHP-MHP ve paralel yapıyla işbirliği yaparak Kürt siyaseti hareketi yapmaktan çıktı. "Eski Türkiye tezine sarılan HDP barajı aşsa bile artık HDP değil" diyen Işık,”Bugün Kobani varsa Erdoğan sayesindedir. CHP-MHP koalisyonu ülkeyi yönetseydi Kobani kalmazdı” dedi.
Balıkçı’ya göre eski aktörle iş tutan HDP, Türk ve Kürtleri birbirine kırdırtmanın önünü açıyor.
‘Kürtlerin Erdoğan ile bir problemi olamaz’ diyen İlhami Işık, HDP’yi ve Paralel işbirliğini de değerlendirdi:
PEŞMERGEYE MÜSAADE ETMEZLERDİ
İmralı –PKK-HDP ekseninin artık bir bütün olmadığı sonucunu çıkartabilir miyiz?
“Teorik olarak evet. Bu sadece barajı aşma adına her türlü yol ve yöntem mubahtır anlayışı. 2013 nevruz açıklamasının ruhuna da tarihsel vurgusuna da aykırıdır. Bugün mevcut iktidar olmasıydı CHP ve MHP koalisyon olsaydı. Yani paralel ve başkaları iktidar olmuş olsaydı. Peşmerge sınırı geçemezdi. Kobani denilen bir yer haritada olmazdı. Bu 1 milyon milletvekilinin olmasından çok daha değerli ve kıymetlidir.”
O ZAMAN KCK'NIN FATURASINI VERİN
Özellikle paralel devlet yapısıyla iç içe geçmiş hal var. Bunu nasıl yorumlamak lazım?
“Asla bu davranışınızdan ötürü birileri sizi affetmez. Çünkü o zaman neden 14 bine yakın insan bir çakı yakalanmadan KCK adı altında 4-5 yıl yıllarca cezaevinde yatırıldı. O zaman bunun faturasını verin. Siz madem bugün bu pozisyonu sürdürecektiniz o insanların içeride yatmasına nasıl neden oldunuz. O zaman sorun cemaatten kaynaklanmıyor demek ki. Paralel yapıdan kaynaklanmıyor demek ki. O zaman siz de varsınız burada.”
BARAJI AŞSA DA HDP BİTTİ
Nasıl bir tablo 7 Haziran seçimlerinde Türkiye’nin önüne çıkacak? HDP barajı geçmiş olacak mı?
Yani bu stratejiyle bu siyasetle HDP barajı aşsa bile artık HDP değil. Bunun faturasını siyaseten verecekler. Bu siyaset Kürdi bir siyaset değil. Her ne kadar ‘özgürlüğü’ vaat ediyorsa da özgürlükçü bir siyaset değil ve vaatlerle yaşam ve fotoğraflar ifade edilmiyor. Öyle olsaydı Cem Uzan da söylüyordu ancak altı boş. Şimdi muhalefet partileri de böyle yapıyor.”
Erdoğan karşıtlığının sebebi ne?
“Erdoğan peşmergenin Kobani’yi kurtarmasının önünü açmıştır. Ancak özellikle birileri zehirli sarmaşık gibi hatalar üzerinden Kürt hareketini zehirlemeye çalışıyor. Kürtlerin, Erdoğan’la düşmanlık problemi olamaz bu doğasına ve varlık nedenine aykırıdır. Varlığı bile bölgedeki Kürtlerin saldırılar karşısındaki bir güvencenin ifadesidir. Bunu somut olarak gördük. Şu anda sayıları 2 bini geçti, peşmergeyi Türkiye eğitiyor. Kobani kurtuldu.”
Eski Türkiye tezine sarıldılar
Peki, bütün bu tablo içerisinde Öcalan’ı nasıl konumlandırmalıyız?
“Ben 20 yıldır izler, takip ederim, bu Öcalan’ın düşündüğü bir Türkiyeleşme projesi değil. Öcalan 1993’te sırf böylesine ceberut devlet anlayışı yaşanmasın diye demokratik Türkiye tezini ileri sürmüştür. Ancak siz eski Türkiye tezine sarılmışsınız. Bu işbirliğindeyken alacağınız oy belli. En fazla barajı geçer sizin etkileme dereceniz ne olacak? Hiçbir şey. Eski Türkiye’nin aktörlerini etkileyecektir. Ancak siz ne yapıyorsunuz burada? Bir mağduru zalimlere bozdurmaya çalışıyorsunuz. Bir mağdur diğer mağduru zalimlere boğdurmaya çalıştığı zaman artık mağdur değildir. Öcalan 2013 nevruzunda mağdurlarını yeni Türkiye’sinden tavrını koymuştur. Öcalan bu konuya sadece iç mesele olarak bakmamış ve bölgesel aktörlerin bu meseleyi keyfi ve sadece kendi çıkarları üzerinden yönetme ve halkları, özellikle Kürt ve Türkleri birbirine kırdırtma projesini gömmüştür ancak siz bununla eski Türkiye’yle bu aktörel iş ilişkisi içindeki durumunuzda Türk ve Kürtleri birbirini kırdırtmanın önünü açıyorsunuz. Niyetiniz bu ya da değil. Fiili durum budur.”
ÖCALAN'LA TERS ORANTILI
Peki, yine buradan devam edecek olursak Demirtaş, Öcalan’ın arkasında durduğu, siyaseten desteklediği bir siyasi figür değildir sonucu çıkar buradan?
“Yani siyaseten öyle değildir evet. Kağıt üzerinde HDP, Kürt siyasetinin legal bir koludur, Sayın Demirtaş’ta adaydır ve partinin genel başkanıdır ancak bu kağıt üzerinde olan bir şeydir. Duruş ve hedefleme Öcalan’ın İmralı’da hayata geçirmek istediği projeyle veya umduğu durumla ters orantılı gidiyor. Böyle olunca da bu proje çökmek zorunda zaten.”
7 HAZİRAN'DA FATURAYI ÖDEYECEKLER
7 Haziran’da zaten bu projeyi akamete uğratacaklardır diyebilir miyiz?
“Evet. Kesinlikle öyle. Siyasiler bu basireti göstermedikleri için artık bizim kültürümüze, tarihimize, coğrafyamızın gerçekliğine bize dayatılan acılara dur demenin sahici durumunu yaratmadıklarından ötürü 7 Haziran’da bunun siyasi faturasını ödeyeceklerdir. Kürt siyasi hareketinin şu anda görünen aktörleri yarın olmayacaklardır. Bu bir seçim stratejisi ya da baraj meselesi olamaz. Bu milyonların kaderidir.”
Batı’da temiz, cici, yeni ve farklı bir siyasi isim olarak sunulan Demirtaş, Doğu’da başka bir biçimde lanse edilmeye çalışılıyor. Bu da aslında eski Türkiye’nin siyaset yapmada çok gerilerde kalmış bir alışkanlığı değil mi?
“Güney Kürdistan yöneticileri, Sayın Barzani’yi aşağılayan, en ağza alınmayacak sözlerle ifade eden aktörler şimdi size güzellikler sunuyor. Bunda bir gariplik yok mu? Ancak Mesut Barzani ile Diyarbakır’da beraber yürüyen aktör, yanlışı ne olursa olsun dünün Türkiye’sinin değil, yeni Türkiye’nin aktörüdür. Sizin burada siyaseten yeni Türkiye’nin önünü açma gibi bir derdiniz olması gerekir.”
Siyasi duruş değil
HDP rota mı değiştirdi?
Gezi'de sokağa çıkmayan 17- 25 Aralık’ta duruşu son derece net olan sonrasında da darbe olduğunu söyleyen İmralı, PKK, HDP hattı bugün darbeye kalkışan paralel yapıyla birlikte hareket ediyor. Bir dönemin finalinde böylesine bir duruş benim açımdan siyasi bir duruş değildir.”
BAŞKANLIK BU ÜLKENİN VAZGEÇİLMEZİ
Başkanlık sistemine kitlenin nasıl baktığını ve sizin nasıl baktığınızı nasıl özetlersiniz?
“Başkanlık sistemi artık bu ülkenin bir vazgeçilmezidir. Şimdiye kadar hiçbir cumhurbaşkanı tarafsız olmamıştır. Bu kadar şikayet ediliyor ya ancak en tarafsız Sayın Erdoğan’dır.
Kürt hareketi olmaktan çıktı
CHP, MHP ve HDP paralel yapıyla ittifak içerisinde. Böylesi uç tavrı nasıl görüyorsunuz?
“HDP’nin duruşu barış ve çözüm süreci göz önüne alındığı zaman, duruş özgürlüğünü ifade etme duruşu değil. Yoksa siz barış ve çözüm sürecini ihanet süreci olarak gören bir MHP, barış ve çözüm sürecinde Öcalan’ın olmaması gerektiğini söyleyen bir CHP, barış ve çözüm sürecini bu ülkede gelmiş geçmiş en büyük ihanetler ötesi proje olarak gören bir paralel yapıyla ilgili bir duruşunuzu bir ortaklaşmanızı yaptığınız zaman siz artık bir Kürt siyaseti hareketi yapmaktan çıkıyorsunuz. Sorun 3 -5 milletvekilinin meclise girmesi yâ da barajı aşılması aşılmaması değil. Sorun bir iktidarın yanlış ve hataları değil. Sorun yüzyıllık bu acıların bir daha yaşanmaması garantisidir. Siz hiçbir zaman kendi doğrunuzla var olmadınız. Siz hep başkalarının yanlışlarının eserisiniz.”
Akşam
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.