Son gazileri konu alan filmin galası yapıldı

Son gazileri konu alan filmin galası yapıldı
Kurtuluş Savaşı'nın son gazilerini konu alan filminin galası Çorum'da yapıldı

Kurtuluş Savaşı'nın son gazilerinin kendi ağızlarından anılarını anlattığı 'Son Buluşma' isimli belgesel filmin galası Çorum'da yapıldı. Yönetmen Nesli Çölgeçen imzalı filmin gala gününü, çekimlerin ardından vefat eden başrol oyuncusu gaziler göremedi.

Türkiye'nin bağımsızlığı için binlerce insanın şehit düştüğü Kurtuluş Savaşı'nın son tanığı gaziler Ömer Küyük, Yakup Satar ve Veysel Turan'ı en doğal halleriyle izleyici ile buluşturan 'Son Buluşma', Çorum MB Sinemaları'nda gala yaptı. Galaya, Yönetmen Çölgeçen, Çorum Valisi Mustafa Toprak, Garnizon Komutanı Eyüp Bölük, Belediye Başkan Yardımcısı Saim Balcı, gazi Ömer Küyük'ün çocukları İsmail, Hüseyin ve Hacer Küyük, gazi Yakup Satar'ın çocukları Fevzi Satar, Zekiye Tali, Bedriye Talaş ve çok sayıda kişi davetli olarak katıldı.

İzleyenleri kimi zaman gülümseten kimi zaman da hüzünlendiren filmi önemli kılan tarafı, ismi gibi gazilerin son buluşması olması. Yönetmen Çölgeçen'in ifadesiyle "Tarihi bir belge" olan Son Buluşma'nın 3 kahramanı, çekimlerin ardından hayata veda etti. Çorumlu gazi Ömer Küyük 12 Ocak 2006'da, Konyalı Veysel Turan 25 Mart 2007'de ve Eskişehirli Yakup Satar 2 Nisan 2008'de vefat etti. Galadan bir gün önce ise hayatta kalan son gazi Mustafa Şekip Birgöl de İstanbul'da hayata gözlerini yumdu.

Ankara, Konya, Eskişehir ve Çorum'da çekimleri yapılan film, yaşları 100'ün üzerinde olan 3 gazinin oynadığı ilk ve son film oldu. "Gerçek sinema" türündeki belgesel film, Çorumlu gazi Küyük'ün İskilip ilçesine bağlı Çatkara köyünde başlıyor. 'Nişancı er' Küyük, önce Anıtkabir'i, ardından iki gazi 'Süvari çavuş' Yakup Satar ve 'Sıhhiye Onbaşı' Veysel Turan'ı ziyaret ediyor. Savaş yıllarına dair anılarını paylaşan son tanıkların birbirleriyle helalleştikleri filmde, gaziler tarihe tanıklıklarını anlatıyor. Film gazi Küyük'ün kendisini görüntüleyen kameramana, "Çek çek bir daha böyle bir film çekemezsin" sözüyle noktalanıyor.

ÇÖLGEÇEN: "SON BULUŞMA İZLEYENLERİ TOKATLIYOR"

"Züğürt Ağa" ve "Selamsız Bandosu" filmleriyle tanınan yönetmen Nesli Çölgeçen, "Son Buluşma"nın 'vefa' ve 'vatan sevgisi' mesajı taşıdığını söyledi. Filmde Kurtuluş Savaşı yıllarındaki zorlukların anlatıldığını açıklayan Çölgeçen, gazilerin verdiği mesajların izleyenleri tokatladığını belirtti. Çölgeçen, bu tokatların cezalandırma değil uyandırma tokadı olduğunu ifade etti. Mustafa filminin içinde bulunduğu tartışmalara da dikkat çeken Çölgeçen, "Biz de eleştirilebiliriz hiç belli olmaz. Ama yaptığımız bir belge filmi ve bir daha asla çekilemeyecek. Türk seyircisinin bir daha göremeyeceği gerçek bir son buluşma olacak." dedi.

Filmi çok beğendiğini belirten Vali Mustafa Toprak, gazilerden geriye önemli bir hatıra kalmasını sağlayan yönetmen Çölgeçen'e teşekkür etti. Toprak, Türk Milletinin vatanı için neler yaptığını anlatan gerçek bir belgesel izlemenin kendisini duygulandırdığını kaydetti. Galaya katılan gazi Küyük ve gazi Satar'ın çocukları ise, filmi seyrederken çok hüzünlendiklerini ve zaman zaman ağladıklarını dile getirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla Plan Prodüksiyon tarafından yapılan filmin yapım görevlisi Berrin Avcı Çölgeçen. Nesli Çölgeçen'in hem yönetmeni hem de senaristi olduğu Son Buluşma'nın müziği Nadir Göktürk'e ait. Başrol oyuncularının artık yaşamadığı "Son Buluşma", 14 Kasım'da Türkiye'de 48 ayrı sinemada gösterime girecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.