Şaibe Çetesi İşbaşında

Şaibe Çetesi İşbaşında
7 Haziran seçiminden umudunu kesen bazı çevreler, 'şaibe algısı' yaratmak için şimdiden harekete geçti.

Gezi olaylarından sonra kurulan Oy ve Ötesi adlı oluşum, seçim sonuçlarını tartışmalı göstermek için 'Saydıraç' adlı bir projeyi sahneye koydu. Sözde tahrif edilen seçim tutanakları yayınlanarak sonuçların tartışmaya açılması hedefleniyor.Türkiye 7 Haziran'da genel seçimler için sandık başına gitmeye hazırlanırken, Gezi Parkı ve 17 Aralık ile beklenen sonucu elde edemeyen çevreler yeni bir kaos planını devreye sokmaya hazırlanıyor.

Yeni planlarını yürürlüğe koyan bu çevreler, Türkiye'de sandık güvenliği olduğu algısı yataratarak, seçime gölge düşürmeyi hedefliyor. 30 Mart ve 10 Ağustos seçimlerinde sahneye konmaya çalışılan şaibe senaryosu gereği kopartılan fırtınalar, özellikle Ankara ve İzmir'deki iddiaların CHP'nin bir oyunu olduğunun ortaya çıkmasıyla yerini suskunluğa terketmişti. 7 Haziran'a yönelik kaos çabalarının en büyük destekçisi ise 17 Aralık ve Gezi'nin görünen odakları. Dünyaca ünlü para spekülatörü George Soros'un Açık Toplum Vakfı'nın sözde seçim güvenliği araştırma raporuyla başlayan, ardından seçimde partilerin alması muhtemel oy oranları ve çıkaracağı vekil sayılarıyla ilgili simülasyon yazılımlarıyla devam eden sözde 'şaibe' kampanyası, Oy ve Ötesi, Türkiye'nin Oyları, OKUT gibi CHP, TGB destekli oluşumların seçime gölge düşürüp insanları kışkırtma çabalarıyla devam ediyor.

MESELE AĞAÇ DEĞİL İTİRAFI

“Seçimde şaibe var” algısını pekiştirmeye çalışan örgütlenmelerin başında oyveotesi.org isimli proje geliyor. Sitenin kurucuları kendilerinin de kabul ettiği gibi Gezi Parkı eylemcileri arasında yer alan isimler. Bu sitenin kurucularından ve siteyi destekleyen derneğin başkanı olan Sercan Çelebi, ağaç sevgisi ve çevre hareketi olarak yutturulmaya çalışılan Gezi olaylarının başladığı 29 Mayıs gününü bir konferansta amacın ağaç olmadığını itiraf ediyor. Sözkonusu konferansta, Çelebi, “Beşiktaş'tan Taksim'e çıkarken büyük değişimlere sebep olabileceğimize inancımız tamdı” diyerek amaçlarının ağaç ve çevre olmadığını açık ediyor. Oyveotesi isimli seçimde şaibe algısı yaratmayı hedefleyen projeyle ilgili ilginç bir detay dikkat çekiyor. Site alanadının (domain) alınma tarihi 26 Haziran 2013. Yani henüz yakın bir tarihte seçim yok ve Gezi olaylarının ateşinin söndüğü günler. Bu tarih, uzun vadeli bir plan ve programın göstergesi olarak yorumlanıyor.

ŞEFFAFLIK İSTİYOR AMA BİLGİLERİ GİZLİ

Oyveotesi.org alan adının o tarihte kim tarafından satın alındığını öğrenmeye çalıştığınızda, siteyi satın alan kişi ya da kuruluşun isminin gizlenmiş olduğunu görüyorsunuz. Seçimlerde şeffaflık için çalışan, oy sayımlarını herkesin görmesini isteyen, insanları sandık başında nöbete çağırarak seçimlerin şaibeli olduğu algısını pekiştirmek için gayret gösteren bir oluşumun kendisiyle ilgili bilgileri gizlemesi ise oldukça manidar bulunuyor. Sadece Oy ve Ötesi değil, Türkiye'nin oyları isimli sitenin kime ait olduğu da aynı yöntemle gizlenmiş. 30 Mart 2014'teki mahalli idareler seçimlerinin hemen ardından Nisan'da alınan turkiyeninoylari.com sitesinin isim hakkını satın alan kişi ve kuruluşları incelemeye çalıştığınızda da karşınıza çıkan sayfa oyveotesi.org ile aynı. Her ikisinin bilgileri de aynı firma tarafından koruma altına alınmış. İşbirliğini oyveotesi.org'un kurucusu olduğu belirtilen Koç Üniversitesi Mezunu ve American Tabacco Şirketi'nde yöneticilik yapan Yasemin Örs, “Bizden aldıkları ilhamla Ankara'nın Oyları Platformu kuruldu. Biz onlara teknik IT (bilgi teknolojileri) altyapısını nasıl kuracakları konusunda destek olduk. Bir sonraki seçimlere kadar başka iller de çıkacaktır ve tabii ki destek veriyor olacağız.” diye itiraf ediyor.

'OYLAR ÇALINACAK' ALGISINA OYNUYORLAR

Ankara'nın Oyları isimli platform daha sonra Türkiye'nin Oyları isimli platforma dönüşüyor. Ankara'nın Oyları oluşumundan Burcu Akçaru, Halk TV'de katıldığı bir programda oluşum içinde özellikle müşahit kartlarının önemine işaret ederken sahada aktif temsilcisi olmayan partilerin bu oluşumlar için müşahit kartı çıkarttığını belirtiyor. Eğitimlerde ıslak imzanın önemine vurgu yapan bu oluşumlar, itirazların ıslak imza doğrultusunda yapılabildiğini belirterek, müşahit kartında temsili yazılı olan siyasi parti adına, tutanaklardan nüsha alınabildiğini kaydediyor. Bu grupların sosyal medya ve internetteki tüm kampanyaları ve eğitimleri 'oylar çalınacak dikkatli olun' konsepti üzerine kurulu. Göstermelik şekilde sözde şefaflık dillendirilirken zihinlerdeki şaibe algısı bu sayede pekiştiriliyor. Bununla da kaybeden partilerin seçilmiş iktidarı sokak hareketleriyle görevden uzaklaştırmayı amaçlayan Gezi kalkışması benzeri bir şekilde sokağa çıkması hedefleniyor.

Amaç sandığa olan güveni zedelemek

Seçimde şaibe algısı olduğuna ilişkin algı oluşturmak isteyen gruplar, 7 Haziran günü sandık başlarında tutulan tutanakları saat 17.00'den itibaren Saydıraç'a (Seçim Sonuç Denetim Uygulaması) yükleyeceklerini açıkladı. 1 Haziran 2014'te kurulan siteye seçim sonuç tutanakları fotoğraflanıp aktarılıyor. Tutanaklar böylece sosyal medya üzerinden binlerce insana ulaşıyor. Bununla da tutanakların fotoğrafları üzerinde oynanıp şaibe algısı oluşturmak için servis edilmesine zemin hazırlanıyor. Söz konusu grupların şefaflık konusunda samimi olmaları halinde tutanakları sandığa olan güvenin sarsılmaması için seçim bitimine kadar yayınlamaması gerektiğinin altı çiziliyor. Bu iş için kurulan Saydıraç adlı sitede çalışmanın, Journos, Türkiye'nin Oyları ile Oy ve Ötesi tarafından desteklendiği belirtiliyor.

Yenişafak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.