MHP'nin "Devlet" Refleksi
Türkiye, koalisyonla oluşturulması beklenen yeni hükümete ilişkin muhtemel senaryolara kilitlenmiş durumda. Ankara kulislerinde de çeşitli ihtimaller üzerinden farklı değerlendirmeler yapılıyor.
Ankara'da AK Parti'yle isme en çok anılan lider ise, meydanlarda en sert ifadeleri kullanmasına rağmen şu an kilit konumdaki Devlet Bahçeli…
Bunun en büyük nedeni ise, geçmiş dönemlerde MHP'nin 'milli' gördüğü kritik bazı konularda hükümete destek vermesi. AK Parti ve MHP'nin ortak paydada buluştuğu bazı konular şöyle:
BAŞÖRTÜYE ÖZGÜRLÜK: 2008'de üniversitelerde başörtüsüne özgürlük getiren Anayasa değişikliği.
367: 2007'de Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesini engellemek için AYM 367 şartını dayattı. Bahçeli oylamalara katılarak kriz beklentilerini boşa çıkardı.
4+4+4: 2012'de 28 Şubat'ın izlerini silen 12 yıllık kademeli zorunlu eğitim.
DERSHANE: Dershanelerin özel okula dönüştürülmesi.
ALKOL SATIŞI: 2013'te alkollü içkilerin perakende satışına sınırlama getiren yasa.
PARTİ KAPATMA: 2008'de AK Parti'ye açılan kapatma davasına açıktan karşı çıkan Bahçeli, 'Parti kapatmaya karşı Anayasayı değiştirelim' çağrısında bulunmuştu.
TEZKERE: TSK'ya sınır ötesi, yabancı askere Türkiye izni tanıyan, Irak ve Suriye tezkeresi.
GEZİ OLAYLARI: Bahçeli, “MHP'nin hiçbir ferdi bu eylemlerin içinde olmadı. Sokaklar belirsiz ve anonimdir. Türk gençliği enerjisini heba etmeden sandıkta gücünü göstermeli” dedi.
TAKSİM-1 MAYIS: Gezi olaylarını takip eden ilk 1 Mayıs öncesi yaşanan Taksim'de miting krizinde Bahçeli şu açıklamayı yapmıştı: Taksim ısrarı işçilerin yarasına merhem değildir.
KİMYASAL SİLAH: Esad Suriye'de katliam yaparken, “Arkasında Türkiye var” diyenlere karşılık Bahçeli, “AK Parti'ye muhalifiz. Ancak Hükümetin, sivillerin öldürülmesi ve kimyasal silaha ön ayak olduğuna asla inanmayız” dedi.
BÜYÜKELÇİYE TEPKİ: Bahçeli, ABD Büyükelçisi Ricciardone'nin basın özgürlüğü ile ilgili sözlerine tepki gösteren hükümete destek çıkıp, “Büyükelçi işine baksın” demişti.
ERMENİ MESELESİ: Bazı ülkelerin sözde Ermeni soykırımını tanıyan yasaları çıkarmasına karşı MHP, Hükümetle ortak hareket etti.
EN SERT O ELEŞTİRDİ
Çözüm süreci başta olmak üzere birçok konuda hükümet ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a en sert eleştirileri hep Devlet Bahçeli yöneltti. Seçim meydanlarında da çok ağır konuşan Bahçeli, 7 Haziran akşamı yaptığı açıklamada AK Partiyle koalisyona sıcak bakmadığını da açıkça vurgulamıştı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.