AK Parti'nin İki Yıl Şartı
MHP ve CHP’nin söylemlerini, kurduğu komisyonlarla detaylı bir şekilde masaya yatıran AK Parti, 2 yıldan az ömürlü hiçbir koalisyon formülüne sıcak bakmıyor. Gerekçe ise net: Kısa ömürlü koalisyonlar geçmişte Türkiye’yi frenledi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Meclis Başkanlık Divanı oluşumunun tamamlanmasının ardından hükümeti kurma yetkisini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan alacak ve koalisyon süreci başlayacak. Seçimlerin ardından istişare toplantıları yapan ve AK Parti Genel Merkezi'nde 3 üst, 2 de alt komisyon oluşturan AK Parti, siyasi partileri ziyaret etmeden önce dosyalarını hazırlamaya başladı. Geçmiş dönemlerdeki koalisyon hükümetlerini inceleyen AK Parti kurmayları, çalışmalarını uzun ömürlü koalisyona yönelik olarak yapıyor. Bu doğrultuda oluşan genel kanaate göre Başbakan Davutoğlu, partilere yapacağı ziyarette, 4 yıllığına görev yapacak hükümetin çeşitli gerekçelerle yıkılmasını önlemek için en az 2 yıllık süreci tamamlaması yönünde hassasiyet ortaya koyacak.
YOKSA SIKINTI YAŞANIR
2 yıldan fazla sürmeyecek koalisyon formülüne sıcak bakmayan, en az 2 yılı garanti gördüğü koalisyon modeline yoğunlaşan AK Parti kurmayları, 'zayıf hükümet' görüntüsüyle ülkeye sağlıklı hizmet edilemeyeceğini düşünüyor. Özellikle Suriye başta olmak üzere Türkiye'yi dış politikada zor bir dönemin beklendiğini kaydeden AK Parti'liler, böyle bir süreçte her an seçime gitme ihtimali olan bir hükümet modeliyle sıkıntıların yaşanabileceği dile getiriyor.
DEV PROJELER İÇİN
Edinilen bilgilere göre, genel merkezde kurulan koalisyon komisyonları CHP ve MHP'nin söylemlerini detaylı biçimde masaya yatırıyor. Kurulması düşünülen koalisyon hükümetinin 'uzun ömürlü' olması talep edilecek görüşmelerde, yürütülen dev projelerin bu sayede hizmete sokulacağı tespiti yapılıyor. Geçmişteki koalisyonların kısa ömürlü oluşunun Türkiye'yi frenlediği kaydedilirken, kurulacak bir koalisyonda da bu hassasiyetin vurgulanacağı ifade ediliyor. Bu nedenle, koalisyonda uzlaşmazlıklar yaşanırsa dahi, en az 2 yıllık sürecin mutlaka tamamlanması istenecek.
Yenişafak
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.