Bomba Kulis
Genel seçimler sonrasında gerilen hava ve seçimlerin yenileneceği yönündeki söylentiler genel başkanların ılımlı açıklamalarından sonra yerini koalisyon senaryolarına bıraktı. MHP’nin Meclis Başkanlığı seçimlerinde AK Parti adayı İsmet Yılmaz’ın seçilmesini sağlayan tutumu ve Devlet Bahçeli’nin, “Koalisyon zordur ama sabırlı olunursa başarılı işler yapılabilir” şeklindeki açıklamaları, bu iki parti arasında bir koalisyon kurulacağı yönündeki iddiaları ön plana çıkardı.
KIRMIZI ÇİZGİLER AŞILACAK
Ankara kulislerinde konuşulmaya başlanan bu iddialara göre; mümkün olan en kısa süre içerisinde AK Parti ve MHP’nin ortak olduğu 65. Koalisyon Hükümeti kurulacak. MHP’nin koalisyonda yer almak için kırmızı çizgi olarak ileri sürdüğü, çözüm sürecinin sonlandırılması, 17-25 Aralık soruşturmasında adı geçen bakanların yargılanması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Anayasal sınırlar içerisine çekilmesi yönündeki istekleri de her iki tarafın kabul edileceği şekilde aşılacak.
ÇÖZÜM YERİNE YENİ SÜREÇ
Çözüm süreci sonlandırılacak. Bunun yerine terörün sonlandırılması süreci başlayacak. Haklarında yolsuzluk iddiaları bulunan bakanların yargılanması sağlanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan da tarafsız bir Cumhurbaşkanı gibi açıklamalar yapması istenecek. Bu koalisyon şimdi olduğu gibi yine 24 bakanlıktan oluşacak. Gerekli görülmesi halinde bazı genel müdürlükler değiştirilebilecek.
BAHÇELİ BAŞBAKAN YARDIMCISI
Meclis Başkanlığı AK Parti’de olduğu için MHP oy oranı ve milletvekili sayısına denk gelen rakamdan bir bakanlık fazla alacak. 24 Bakanlıktan 15’ini AK Parti, 9’unu ise MHP alacak. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bu kabinede, Başbakan Yardımcısı olarak görev yapacak ve kendisine dış Türklerle ilgilenen TİKA ve bilim kuruluşu TÜBİTAK bağlanacak. Bahçeli bakanlar arası koordinasyonu da sağlayacak. Ankara kulislerinde; MHP’nin Türkiye’nin karşı karşıya olduğu sorunlar nedeni ile dış politikada bazı değişiklikler yapılmasını istediği de belirtiliyor. Bu nedenle Dışişleri Bakanlığı’nın kendilerine verilmesini istiyor. AK Parti ise MHP’nin bu isteğini kabul etmiyor. Dışişleri Bakanlığı’nın kendilerinde kalmasını, buna karşılık olarak da İçişleri Bakanlığı’nın MHP’ye verilmesini öneriyor. Bu bakanlıkta yürütülen ‘paralel yapı ile mücadelenin’ aynen devam etmesini de şart koşuyor. Dışişleri Bakanlığı MHP’de kalırsa bu göreve Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’in getirilmesi, İçişleri Bakanlığı MHP’de kalırsa da bu göreve Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Şefkat Çetin’in getirilmesi bekleniyor.
MİLLİ EĞİTİM ISRARI
■ MHP, ‘AK Parti hükümetlerinin eğitim sistemi ile sürekli olarak oynadığını ve Türkiye’nin ihtiyacı olan ülkesini seven ve donanımlı nesillerin yetiştirilmesinde geç kalındığını’ ileri sürerek bu bakanlığın kendisine verilmesini istiyor. AK Parti ise ‘MEB’de önemli projelerin başlatıldığını bir değişiklik olmadan bu projelerin tamamlanması’ ifade ediyor. Bu bakanlığa karşılık olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı MHP’ye öneriyor.
6 BAKANLIK TAMAM
■ Bu bakanlıkların dışında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve TRT ve Anadolu Ajansı’ndan sorumlu bir bakanlığın da MHP’ye verileceği ileri sürülüyor. Bu bakanlıklar üzerinde bir tartışmanın söz konusu olmadığı ifade ediliyor.
Vahdet Gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.