‘İstikşafi’ Temaslar İçin İlk Adım Atılıyor
AK Parti ile CHP arasında ilk tur görüşmeleri sırasında varılan mutabakatın ardından “ön görüşme” mekanizması bu hafta hayata geçecek. Ayrıntıların konuşulacağı görüşmelerde Ak Parti tarafında Ömer Çelik ve CHP tarafında Haluk Koç’ın başkanlığındaki heyetler, oluşturulacak koalisyon hükümetinin detaylarını ele alacak.
Ak Parti kurmayları ikinci tur görüşmelerin başlamasının çok süre almayacağını, 15 gün içinde tablonun netleşeceğini belirtiyor. Partisinin MYK’sını da yarın toplayacak olan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ön görüşmeler sürerken, aralarında sivil toplum kuruluşlarının bulunduğu toplumun farklı kesimleriyle bir araya gelmesi ve görüşlerini alması bekleniyor.
İSTİKŞAFİ GÖRÜŞMELER
Davutoğlu’nun, CHP ve MHP’ye önerdiği “istikşafi görüşme” yöntemi sadece CHP’den kabul görürken, ilk “istikşafi” yani birbirini anlamaya, keşfetmeye dayalı ön görüşmelerin bu hafta içinde gerçekleştirileceği ifade edildi. Net görüşme takviminin bugün oluşabileceği vurgulanırken, “sürecin fazla uzatılmaması” için Ömer Çelik ile Haluk Koç’ın yarın bir araya gelebileceği değerlendiriliyor. Ancak ilk ön görüşmenin Davutoğlu’nun yarın partisinin MYK’sını toplayacağından çarşamba gününe de kalabileceği ifade ediliyor.
TEK GÖRÜŞME OLMAZ
Ön görüşmelerin çeşitli aşamalarında iki partiden temas noktası olan Çelik ile Koç’un liderlere bilgi vereceği ve birkaç temasın kurulacağı belirtildi. Görüşmelerin sonunda iki partinin ortak bir hükümet kurup kuramayacağı konusunda bir resim ortaya çıkacak.
İstikşafi görüşmeler için sürecin zorluğundan dolayı bir zamanlama öngörülmüyor. Temmuz ayı sonuna kadar bu görüşmelerin sürebileceği, Davutoğlu’nun gerçekleştireceği ikinci turun da Ağustos ayının ilk haftalarına sarkabileceği vurgulanıyor.
İKİ AŞAMALI MODEL
“İstikşafi görüşme” modelini siyasetin gündemine sokan Davutoğlu’nun, CHP ile yürütülecek ön görüşmelerde de iki aşamalı model öngördüğü, bunu da Ömer Çelik ile değerlendirdiği belirtildi.
Edinilen bilgiye göre Çelik ve Koç arasında detaya inilecek konular da iki başlıkta ele alınacak. “İlk etapta konuşulması gerekenler” ve “İkinci etapta konuşulması gerekenler” olarak konular değerlendirilecek.
“Çözüm süreci”, “hukuk yapısı”, “yeni Anayasa’dan beklentiler”, “ekonomide reform”, “dış politika”, “sosyal politikalar” gibi temel konular ilk etapta ele alınacak. Bu noktada iki partinin de seçim beyannamesi ve açıklamalarına göre “nerede durduğu” netleştirilecek. “İkinci etapta konuşulması” gereken konularda ise liderlerin kontrolünde detaya inilecek.
Çözüm sürecinin nasıl sürdürüleceği, Meclis temelli olup olmayacağı, gibi konular ise ikinci etapta konuşulacak.
GEREKİRSE BAŞ BAŞA
Bu konularda bir sıkıntı yaşanmazsa “ikinci tur” başlayacak. CHP ile bu şekilde hızlı bir yol alınıp anlaşılsa dahi Davutoğlu’nun görüşlerini almak için ikinci turda MHP’den de randevu isteyeceği belirtiliyor. Görüşme trafiğinin ardından Çelik ve Koç genel başkanlarına kapsamlı bir rapor sunacak, gerekirse Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu baş başa da görüşecek.
Milliyet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.