Bakanlıktan 'Pina' Açıklaması

Bakanlıktan 'Pina' Açıklaması
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Bodrum Güvercinlik'teki Pina Yarımadası ile ilgili iddialara cevap verildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığından, Muğla'da bulunan Pina Yarımadası ile ilgili iddialara ilişkin yapılan açıklamada, orman yangınlarında zarar gören alanların başka bir maksatla kullanılmadığı belirtilerek, "Aksine aynı yıl içerisindeki ağaçlandırma sezonunda yeniden ağaçlandırılmış ve yanan yerler yeniden orman olarak düzenlenmiştir ve bundan sonra da böyle olacaktır" ifadesine yer verildi. 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Pina Yarımadası'nda süren otel inşaatıyla ilgili bazı basın yayın organlarında gerçeği yansıtmayan iddialar yer aldığı ifade edildi. 

Bahse konu olan alanın, Bakanlar Kurulu kararıyla 1987'de Güvercinlik Koyu Turizm Merkezi ilan edildiği, turizm merkezi içinde kalan alanın bir bölümünün, 1991'de Bakanlığın oluruyla Turizm Bakanlığı adına tahsis edildiği bildirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğünce, faaliyette olan otele 2006 yılında 3731 No'lu parselde Turizm Yatırım Belgesi ile bin 298 yataklı 5 yıldızlı otele izin verildiği; aynı yıl 3600 No'lu parselde de 473 yataklı 5 yıldızlı otele kesin tahsis yapıldığı belirtildi. 

Turizm kesin tahsisi yapılan alanlarda haberde konu edilen Halepçamı alanının bulunmadığına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Turizm Bakanlığına tahsisi yapılan alan, kızılçam sahasıdır. Ender bulunan bir tür değildir, yörenin hakim ağaç türüdür. 2007 yılında Güvercinlik'te meydana gelen orman yangınında 223 hektar alan yanmıştır. Bu yangında zarar gören alan, yazıya konu 3598 No'lu parselin bitişiğindeki 3761 No'lu parsel olup, 2006 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığınca bir turizm firması adına tahsisi yapılan 84 dekarlık alanın yaklaşık olarak 29 dekarlık kısmı yangından etkilenmiştir. Bu parselde de inşaat faaliyeti başlamış olup görüleceği üzere tahsis tarihi, orman yangınından öncedir."

Yanan orman alanlarının tarla yapılması, imara ve yerleşime açılmasının, gerek Anayasa'da yer alan hükümler gerekse 6831 sayılı Orman Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince mümkün olmadığına dikkat çekilen açıklamada, "Netice itibarıyla ne Güvercinlik'te ne de ülkemizin herhangi bir yerinde çıkan orman yangınlarında zarar gören alanlar başka bir maksatla kullanılmamış, aksine aynı yıl içerisindeki ağaçlandırma sezonunda yeniden ağaçlandırılmış ve yanan yerler yeniden orman olarak düzenlenmiştir ve bundan sonra da böyle olacaktır" ifadelerine yer verildi.

AA

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.