Sinan'ın Bursa'daki tek eseri

Sinan'ın Bursa'daki tek eseri
Mimar Sinan'ın Bursa'daki tek eseri yeniden ayağa kaldırılıyor

Mimar Sinan'ın Bursa'daki tek eseri Galle Han, Osmangazi Belediyesi'nin girişimleri ile yeniden ayağa kaldırılıyor. Bursa'nın en işlek caddesinde bulunan tarihi han, ortasından yol geçirilerek, adeta yok olmaya mahkum edilmişti.

Etrafını saran dükkan ve reklam tabelaları arasındaki yıkıntılarıyla tarihten silinmeyi bekleyen Galle Han, Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe tarafından hazırlanan 3 aşamalı bir proje ile yeniden Bursa'ya kazandırılıyor. Osmangazi Belediyesi, çalışmanın ilk ayağında cephe silüetlerini düzenledi. Çatısını ve kubbesini onaran Belediye, Han'ın görünümünü baştan aşağı değiştirdi. 

İkinci etapta ise tarihin hanın görünmeyen kısımlarını ortaya çıkarmayı amaçlayan Belediye, proje çalışmalarını başlattı. Han'ın tamamen onarılarak işlevsel hale gelmesi için çalışan yetkililer, projenin üçüncü ayağında da Galle Han ile Abdal Camii ve meydanı arasında kalan tahılcılar ve diğer alanları temizleme yoluna gidecek. 

Galle Han'da yapılan çalışmaları gezen Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, çalışmalar hakkında gazetecilere bilgi verdi. Mimar Sinan'ın Bursa'daki tek eseri olan Han'ın, vatandaşlar tarafından kendilerine en çok sorulan han olduğunu vurgulayan Altepe, geçmişte adeta tarihi yapıyı ortadan kaldırmaya dönük çalışmalara imza atan belediyelere sitem etti. Ortasından yol geçirilen Han'ın, yok olması için çalışıldığını kaydeden Altepe, restorasyon ile Galle Han'ın diğer tarihi eserler gibi işlevsel hale getirileceğini ifade etti. 


GALLE HAN'IN TARİHİ


Cumhuriyet Caddesi Dörtyol ağzı Yiğit Köhne camii karşısında kalıntı duvarlar ve birkaç odası bulunan han, 16. yüzyılda Kanuni'nin sadrazamlarından Semiz Alizade Paşa tarafından yaptırıldı. Tahıl Han ve Galle Han adlarıyla anılan han, iki katlı olarak inşa edilmiş olup, duvarları kesme taş ve tuğla ile örülmüştür. Avlusunda tarihi çınarlar ve İznik Çinili çeşmenin varlığından söz edilen han, 1690 ve 1844 onarım gördü. 1855 depreminde hasr gören yapı, 1906 yılında Cumhuriyet Caddesi'nin açılmasıyla ikiye bölünerek kendi kaderine terk edildi. Harabe hale gelen yapının alt katları, işyeri olarak kullanılıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.