Mahkumlar sanat öğrendi

Mahkumlar sanat öğrendi
Mahkumlar duvar boyama sanatını öğrendi, ziyaretçiler psikolojik olarak rahatladı

Isparta E Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki mahkûmlar, 6 ay önce öğrendikleri 'duvar boyama sanatı' sayesinde cezaevinin koridorlarını çeşitli resimlere boyadı. Manzara, çiçek, Atatürk ve Isparta'nın meşhur halı motiflerinden oluşan çeşitli resimlere boyanarak farklı bir görünüme kavuşan cezaevi, ziyaretçi ve mahkum yakınlarının beğenisini topluyor. İçeri girenler karanlık, loş, karamsar bir tablo yerine karşılarında rengarenk duvarları görünce şaşırıyor. Cezaevi yönetimi, yakın bir zamanda koğuşları da manzara resimleriyle boyamayı düşünüyor. 

Isparta E Tipi Kapalı Cezaevi yönetimi açtığı sosyal, kültürel ve iş edindirme kursları ile hem mahkumları, hem de yakınlarını memnun ediyor. Mahkumlar, şal örmeciliği, vitray, cam süsleme sanatı, fayans-karo döşemeciliği gibi meslekleri de öğreniyor. Özellikle cam süslemeciliğinde bardak, vazo, şekerlik takımı siparişlerini yetiştiremeyen mahkumlar, kazandıkları para ile harçlıklarını çıkartarak ailelerine de ekonomik destekte bulunuyor. Isparta E Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi İnfaz Kurumu Müdürü Dursun Şah Özyılmaz, cezaevindeki mahkumları eğitim programları, sosyal ve kültürel projelerle topluma kazandırmayı amaçladıklarını söyledi. Cezaevi Müdürü Özyılmaz, mahkumların cezaevine girdiğinden farklı olarak daha donanımlı, daha bilinçli, topluma daha hazır bir şekilde olmalarını sağlamayı hedeflediklerini belirterek, "Bununla ilgili mesleki faaliyetler ve hobi kurslarımız vardır. 120 mahkum mesleki kurslardan, 200 mahkumda sosyal ve kültürel kurslardan faydalanmaktadır." dedi. 

Cezaevi Müdürü, mahkumların öğrendikleri duvar boyama kursu sayesinde cezaevi koridorlarını boyadıklarını ifade ederek, misafirlerden ve mahkum yakınlarından bu konuda çok olumlu görüşler aldıklarını kaydetti. Dursun Şah Özyılmaz, içeri giren insanlara farklı bir hava teneffüs ettirmeyi amaçladıklarını, duvar resimlerini de belirli dönemlerde değiştirdiklerine değinerek, özellikle ziyarete gelen çocuklar için bunun son derece önemli olduğunu anlattı. Özyılmaz şöyle devam etti: "Çocuk babasına 'Burası ne?' diye sorduğunda ne diyecek, bir cevap vermekte zorlanacak. Ancak, şimdi duvarlarımız Atatürk, gül, çiçek, manzara resimleriyle boyandı. Çok pozitif bir görüntü ortaya çıkıyor. Eşleri, çocukları, anneleri geldiğinde rengârenk süslenmiş çiçek resimleri, manzara resimleriyle karşılaşıyor. Süslü bir koridordan geçiyor. İnsanlar bir an olsun psikolojik olarak rahatlıyor. Çocukların algılaması, bakışı da daha farklı oluyor." 

Özyılmaz, yakın bir zamanda tüm koğuşları da bu şekilde yapmayı düşündüklerini anlatarak, cezaevlerini resmi klasik renklerinden uzaklaştırmayı düşündüklerini belirtti.

Açık Cezaevi bünyesinde elma yetiştiriciliği kursu başlattıklarını aktaran Özyılmaz, "Tarım il Müdürlüğü ile irtibata geçtik ve burada çok iyi elma yetişebileceğini öğrendik. Yaklaşık 15 dönümlük bir alana bodur cinsi elma diktik. 2 yıl içinde hedefimiz buradan 100 bin YTL'lik satış yaparak döner sermayemize gelir sağlamayı planlıyoruz. Bunun yanında kasa imalatımız var. Geçen yıl 27 bin adet elma kasa imalatımız oldu. Siparişleri yetiştiremiyoruz." diye konuştu. 

Cam süsleme kurslarına katılan mahkumlarından H.A meslek kurslarından oldukça memnun olduğunu söyledi. Cam süsleme kursuna 2,5 yıl önce katılarak usta olduğunu ifade eden H.A, kazandığı para ile harçlığını çıkardığını, dışarı çıktığında bu mesleği devam ettireceğini söyledi. 

Bir başka mahkum N.C de şal dokumacılığını öğrendiğini belirterek, ördükleri şalların tanesini 20 YTL'den satışa sunduklarını, talebin oldukça iyi olduğunu anlattı. L.Ç isimli mahkum da duvar boyama kursuna katıldığını, atölyede hazırladıkları karakalem çizimlerinin ardından, bunları duvarlara uygulayarak boyadıklarını kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.