Partilere Seçimde Hazine Yardımı Yapılacak Mı?
AK Parti ile CHP arasındaki koalisyon görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “Erken seçim tek ihtimal” demesi, ekim veya kasım ayında yapılacak yeni bir seçim olasılığını ve bu seçimde siyasi partilere Hazine yardımı yapılıp yapılmayacağı sorusunu gündeme getirdi.
Türkiye’de siyasi partilere Hazine yardımının başladığı 1965 yılından bu yana ilk kez, aynı yıl içinde 2 genel seçim yapılması ihtimali ortaya çıktı.
Konuyu düzenleyen Siyasi Partiler Kanunu’nun ek 1. maddesi, partilere genel ve yerel seçimler ile iki seçimin birlikte yapılması durumunda verilecek yardım miktarını belirliyor. Ancak yasada aynı yıl içinde 2 defa genel seçim olursa ne yapılacağına ilişkin ise hüküm bulunmuyor.
MALİYE’DEN İÇTİHAT
Bu nedenle Maliye Bakanlığı’nda bundan sonra benzer durumlar için de içtihat oluşturacak bir teknik çalışma yapıldı. Çalışma kapsamında iki görüş ortaya çıktı. İlk görüş; Hazine yardımıyla partilerin seçim harcamaları için kimseye muhtaç olmamasının amaçlandığı, bu nedenle 2. Hazine yardımı yapılmasının yasanın ruhuna uygun olacağı yönünde oluştu. İkinci görüş ise mevcut yasanın aynı yıl içinde 2. yardıma izin vermediği şeklinde ortaya çıktı. Maliye’de ikinci görüş ve bu görüşün içtihat haline getirilmesi benimsendi.
YASA GEREKİYOR
Maliye’den olumsuz görüş çıkması nedeniyle geriye tek seçenek olarak Meclis’te yasa değişikliği kaldı. Eğer seçim kararı alınırken Meclis’te tek maddelik bir yasal düzenleme yapılabilirse tüm partilerle birlikte HDP de seçim yardımı alabilecek. Diğer 3 parti bu yıl için Hazine yardımı aldığından, yasa değişikliğiyle yardımın sadece HDP ile sınırlı tutulabileceği yorumları da yapılıyor.
Habertürk
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.