AK Parti'nin Seçimdeki Milletvekili Hedefi
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ekonomi başdanışmanı Prof. Dr. Emine Nur Günay, Davutoğlu'nun Meclis'te kadın temsil oranının en az yüzde 25 olmasını hedeflediğini söyledi.
Günay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadınların tarih boyunca dönemin sosyal ve ekonomik oluşumları içinde etkin rol aldığını fakat siyasi alanda, sayısal oranda yeterince temsil edilemediğini söyledi.
Türkiye'de toplam nüfus içinde kadın oranının yüzde 49,8 olduğunu belirten Günay, "2002 yılında yüzde 4,4 olan Meclis'teki kadın milletvekili oranı, 2015 Haziran seçimleri ile yüzde 17,8 ile en yüksek seviyeye ulaşmıştır" dedi.
Türkiye'nin yüzde 17,8 oranı ile gelişmiş ülkeler seviyesine yaklaştığına dikkati çeken Günay, şöyle konuştu:
"Ülkemizin, gelişmiş ülkelerde yüzde 40 ve üzeri ile en çok kadın milletvekili oranına sahip olan Belçika, Finlandiya ve İsveç gibi ülkelerin seviyesine çıkmayı hedeflemesi gerekmektedir. Başbakanımız Sayın Davutoğlu'nun hedefi Meclis'te kadın temsil oranının en az yüzde 25 olmasıdır. Yalnız siyasette değil, sosyal ve ekonomik alanlarda da liyakat sahibi kadınların hak ettikleri yerlerde bulunmasının önemli olduğuna inanmaktadır."
- "2015 Haziran seçimlerinde seçimin kazananı kadınlar oldu"
Partilerdeki kadın milletvekili sayısının 2002 seçimlerinde AK Parti'de yüzde 3,6, CHP'de ise yüzde 6,2 olduğunu açıklayan Günay, "2015 Haziran seçimlerinde ise seçimin kazananı kadınlar oldu. Kadın milletvekili sayısı 78'den 98'e yükselmiştir, kadın milletvekillerinin oranı ise yüzde 14,2'den yüzde 17,8'e yükselmiştir. AK Parti içerisinde kadın milletvekili sayısı 45'ten 41'e düşmüş olsa da kadın milletvekillerinin partideki oranı yüzde 13,8'den yüzde 15,9'a ulaşmıştır" diye konuştu.
Zaman içinde AK Parti'deki kadın temsiliyetinde artış olduğunun görüldüğüne dikkati çeken Günay, bunun nedeninin kadınların parti kademelerinde görev almaları ve zamanla elde ettikleri deneyimle yönetici pozisyonlarını talep etmeleri olduğunu söyledi.
- "AK Parti'nin 9 milyonu aşkın üyesinin 4 milyonu kadın"
AK Parti'de kadın temsil edilme oranında artış olduğunu dile getiren Günay, "AK Parti'nin 9 milyonu aşkın üyesinin 4 milyonu kadındır. Parti tabanındaki kadınların temsili zamanla yönetim kademelerine ve vekil sayısına yansımıştır. 10 bin 530 belediye meclis üyesinin 978'i kadınlardan oluşmaktadır. 2014 yerel seçimlerinden sonra 30 büyükşehir belediye başkanı koltuğunun 3'ü, bin 381 belediye makamının ise 40'ı kadınlarımıza emanet edilmiştir" ifadesini kullandı.
Günay, AK Parti teşkilatının erkeğiyle, kadınıyla ve genciyle siyaset yapmakta olduğunu aktararak, AK Parti'yi güçlü kılan en önemli yönlerinden birisinin de kadın kollarının dinamikliği ve teşkilatlanma becerisi olduğunu, kadınların AK Parti çatısı altında her geçen gün siyasete katılımının arttığını bildirdi.
- "Kadın artık özne olmalıdır, nesne kalmamalıdır"
Siyasette kadın-erkek rekabeti veya kadınlara pozitif ayrımcılık gibi yaklaşımlara karşı olduğunu anlatan Günay, şunları kaydetti:
"Kadınlar kariyerleri ve duruşları ile engellenmedikleri takdirde her zaman hak ettikleri yerlere gelecektir. Pozitif ayrımcılığa ihtiyaçları yok, yeter ki toplumsal yaşamın her alanında engelleyici faktörler kadınlara karşı kullanılmasın. Sonuçta bu, toplumsal kültür ile ilgili. Ancak Türk kültürü tarih boyunca her zaman kadının rolünü ön plana çıkaran örneklerle doludur.
Tüm bu özellikler kadının her alanda daha etkin olmasını gerektiriyor. Çünkü bu özellikleri sayesinde kadın ve erkekler arasında çok daha fazla sinerji yaratılacağına inanıyorum. Bu sinerjinin siyaset alanına da en kısa zamanda yansıması önemli. Bir yasa görüşülürken kadın bakış açısının yansıtılması belki uygulamada karşılaşılacak sorunları önleyecektir. Kadınların ve toplumun ihtiyac¸larının, yine kadınlar tarafından dile getirilmesi ve deneyimlerine dayalı çözüm önerilerini paylaşmaları çok önemlidir. Kadın artık özne olmalıdır, nesne kalmamalıdır."
Prof. Dr. Günay, kadınların siyasete, ekonomiye, sosyal yaşama yaptığı niteliksel katkının niceliksel katkıdan çok daha değerli olduğunu anlatarak, "Siyaset arenasında somut ve etkili sonuçlar almak için kadın temsiliyetinin artmasına ve karar alma mekanizmalarında kadın-erkek sinerjisine ihtiyaç bulunmaktadır. Kadınların sorunları hissederek Meclis kürsüsü aracılığıyla Türkiye gündemine getirmesinin bir farkındalık oluşturacağına ve sinerji yaratacağına inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.
AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.