Tarihî mezar taşları ilgi bekliyor

Tarihî mezar taşları ilgi bekliyor
Edirne'de bulunan tarihî mezar taşları araştırmacıların ilgisini bekliyor.

Arkeoloji ve Etnografya Müzesi yetkilileri, kentin değişik bölgelerinde bulunan kaybolmaya yüz tutmuş mezarlık, hazire ve tarihî yapılar üzerinde araştırma yapmaya başladı. Yaklaşık 3 ay süren araştırmalar sonucunda mezarlarından ayrılarak uzaklaşmış bulunan mezar taşları tespit edildi. Tarihî ve sanatsal değere sahip olan taşlar, yetkililer tarafından toplanarak müze bahçesine getirildi.

Toplanan yüzlerce taş uzman kişilerin gözetiminde temizlendi. Mezar taşları daha sonra Edirne Bademlik Mezarlığı'na nakledildi. 

Tarihî taşlar mezarlığın içindeki boş alanda ve duvar kenarlarına tek tek dikildi. Edirne Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü'nün destek verdiği düzenleme sonucunda toplam 618 adet tarihî mezar taşı envanteri çıkarıldı. Numaralandırılan taşların fotoğrafları çekilerek kaydı yapıldı. Sınırlı imkânlarla yapılan çalışma sonucunda dikilen mezar taşları, şu anda araştırmacıların ilgisini bekliyor.

Osmanlı dönemine ait tarihî mezar taşlarında ölen kişinin kimliği ve dönemin tarihi ile ilgili önemli bilgiler yer alıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.