Muğla'nın mozaikleri dünyayı süslüyor

Muğla'nın mozaikleri dünyayı süslüyor
Muğla'da bir mermer mozaik atölyesinde çalışan hanımların maharetli elleriyle yaptığı rengarenk mozaikler, çeşitli ülkelerde binaları süslüyor.

Ula ilçesinde 2002 yılında faaliyete başlayan Ermaş Karia antik mermer fabrikasının çalışanlarının yüzde 90'ı hanımlardan oluşuyor. El emeği göz nuruyla tek tek dizilen taşlarla birbirinden ilginç geometrik şekiller yapılırken ünlü ressamların tabloları da işleniyor. Ortalama her kalıba 200 taş dizen işçiler, günde 100 kalıp ürün çıkarıyor.

Ermaş Karia Mermercilik personelinden mimar Nihal Turgut, fabrikada 50 civarında hanımın çalıştığını belirterek, daha önce 78 olan sayının son ekonomik krizde düştüğünü söyledi. Ürünleri ince işçilik ve küçük eller gerektirdiğinden dolayı hanımların tercih edildiğini söylen Turgut, "Diğer fabrikalarımızda daha büyük ebatlı işler olduğu için erkekler çalışıyor. Ürünlerimizi daha çok ABD ve Avrupa ülkelerine ihraç ediyoruz. Mozaikler, mutfak ve banyolarda, döşemelerde tercih ediliyor. Ayrıca dış mekânlarda da kullanıyor. Kalıplarımız var ama genellikle müşterinin isteğine göre şekiller yapıyoruz." dedi. 

İşyeri sahibi Mustafa Ercan ise Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde benzer işler yapılmasına rağmen Muğla'nın renkli mermerlerinden üretilen mozaiklerin, yurt içi ve yurt dışında daha çok tercih edildiğini söyledi. Ercan, son ekonomik kriz yüzünden ihracatlarının yarı yarıya düştüğünü belirterek, "Krizden çok etkilendik. Bu yüzden çoğu işçiyi çıkarmak zorunda kaldık." şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.