Bosna'da Ebru ziyafeti

Bosna'da Ebru ziyafeti
Saraybosna Burç Üniversitesi'nde Ebru sanatı ziyafeti

Türkiye'den gelen müteşebbisler tarafından Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da kurulan Uluslarası Burç Üniversitesi'nde gerçekleşen ebru sanatı içerikli konferans ve sergi yoğun bir katılıma sahne oldu. 

Üniversitenin kuruluşundan 2 ay sonra gerçekleştirdiği etkinlik, Türkiye'den, Amerika'dan ve Avrupa'nın değişik ülkelerinden gelen katılımcılara renkli görüntüler yaşattı. Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi'nden ebru sanatçısı Şemsettin Ziya Dağlı'nın öncülüğünde gerçekleşen programda ilk önce "Türk El Sanatları" konulu konferans verildi. Konferansı yine aynı üniversiteden Prof. Dr. Hüseyin Padem verdi. 

Padem, "Osmanlının izlerinin en yoğun olduğu ve Osmanlıdan kalan mirasın gerçek manada korunduğu birkaç ülkeden biri olan Bosna Hersek'te Türk el sanatlarını ve herşeyi ile bir Türk sanatı olan ebru sanatını anlatmak ve tanıtmak bu topraklarda çok şey ifade ediyor" dedi. Padem, bu konuda yapılacak olan çalışmalarda Balkan ülkeleri içinde en iyi üniversite olmayı hedefleyen Burç Üniversitesi'ne çok görev düştüğünü belirtti. 

Konferans sonrası açılan sergide sanatseverler açılan teknelerde ebru denemesi yaptılar. Şemsettin Dağlı'nın yaptığı ebru çalışmaları projektörle perdeye yansıtılarak misafirlere ebru ziyafeti sunuldu. Dağlı "Ebru tamamen bize ait bir kültür, Bosna Hersek bize çok yakın bir ülke. Tarih, kültür, din ve nice konularda ortak noktalarımız var. Osmanlıdan gelen her şeyi bir kutsal hazine gibi kabul eden Boşnak halkına Türk el sanatlarından ebruyu getirmek ve onlara göstermek beni çok mutlu etti" diye konuştu. Yaklaşık bir haftadır Bosna'da bulunduğunu belirten Dağlı "Gezdiğim, gördüğüm her yerde Türk eserlerini incelikle işlenmiş gördüm, ebru sergisi açma öncesi yapmış olduğum bu geziler hazırlık aşamasında bana çok aşk ve sevk verdi" şeklinde konuştu. 

Uluslararası Burç Üniversitesi'nin ilk etkinliği olan konferans ve sergi sonunda katılımcılara kokteyl verildi. Bazı misafirler için ebru sanatçısı Semsettin Dağlı yeni yaptığı çalışmalardan imzalayarak hediye etti. Sergi hafta boyunca Üniversitenin girişinde, gelen misafirler için kurulan özel standlarda sergilenecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.