Oyalı, 1 yaşında

Oyalı, 1 yaşında
Türkiye'nin ilk kopya koyunu 'Oyalı' 1 yaşında

İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nde sezeryanla dünyaya gelen Türkiye'nin ilk kopya koyunu 'Oyalı' 1 yaşını doldurdu. Fakülte hocalarının katıldığı doğum günü kutlamasında Oyalı için pasta kesildi. Proje başkanı Prof. Dr. Sema Birler, 21 Kasım 2007'de doğan Oyalı'nın, dünyanın ilk kopya koyunu Dolly'den daha sağlıklı olmasını beklediğini söyledi. Evcil hayvanlarını kopyalatmak için birçok talep geldiğini ifade eden Birler, "Yurt dışında 50 bin dolar karşılığında klonlama yapılıyor. Eğer böyle bir hizmet vermeyi kararlaştırırsak fiyatını o zaman belirleriz." dedi.

Avcılar'daki İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi binasında gerçekleştirilen doğum günü kutlamasında 1 yaşını dolduran Oyalı'nın sağlık durumu, üniversite hocalarının yüzünü güldürdü. Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TUBİTAK) desteğiyle gerçekleştirilen çalışma 69 klon embriyonun 8 koyuna aktarılması ile gerçekleştirilmişti. Operasyon sonucu 2 farklı koyundan 21 Kasım 2008 tarihinde Oyalı, 7 gün sonra da Zarife dünyaya gelmişti. Fakülte öğretim üyeleri, Oyalı'nın doğum gününü pasta keserek kutladı. 

Klonlama projesine başkanlık eden Prof. Dr. Sema Birler, Oyalı'nın iyi bir gelişme sergilediğini söyledi. Oyalı'nın, dünyanın ilk kopya koyunu Dolly'ye göre daha sağlıklı olmasını beklediğini ifade eden Birler, "Bizim klon yavrularımız henüz 1 yaşında ve klonladığımız canlı Dolly'nin klonlandığı canlıya göre oldukça gençti. Dolly, 6 yaşlı bir canlıdan klonlandı. Bizim klonladığımız hayvan 1 yaşın altındaydı. Normal bir koyun kadar yaşayacaktır diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.


-YURT DIŞINDA EVCİL HAYVANLARIN KOPYALANMASI 50 BİN DOLAR-


Evcil hayvanlarını klonlatmak için birçok başvurunun olduğunu kaydeden Birler, henüz böyle bir talebe cevap vermediklerini belirtti. Birler, "Yurt dışında 50 bin dolar karşılığında hayvan klonlaması yapılmaktadır. Böyle bir hizmet vermeyi kararlaştırırsak fiyatını o zaman belirleriz." dedi. 25 yıldır hayvanların çoğaltılması konusunda çalıştıklarını ifade eden Birler, "Klonlama da bu çalışmalardan biri. Klonlama bir basamaktır ve bunu tamamlayınca diğer çalışmalara geçilecek. Oyalı ilk doğduğunda da söyledik; bu bir başlangıç son değil." ifadelerini kullandı.

Üniversite olarak şu an transgenik (genleri değiştirilmiş) kuzu üretme çalışmaları yaptıklarını söyleyen Birler, "Amacımız; koyun sütünden insan ve hayvan sağlığında kullanılabilecek protein üretmek. Bunu öncelikle model hayvan çalışmaları üzerinde yapmak istiyoruz. İnsanlığa fayda sağlamasını umduğumuz özel ilaç ve benzeri maddeleri elde etmek için çalışmalarımız sürüyor." diye konuştu.

Oyalı'nın isim babası olan İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şafak Ural da, üniversitelerinin böylesi bir başarıya imza atmasının büyük bir gurur kaynağı olduğunu söyledi. İnsan klonlama gerçeğinin gözardı edilmemesi gerektiğini ifade eden Ural, "Eğer bir soru varsa ne kadar acayip gelirse gelsin bir gün gerçekleşecektir. Kopyalama çok mantıklı gelmiyor ama ışınlama daha mantıklı geliyor. Ben kendimi neden kopyalayayım. Bugün bizim etik olarak pek benimsemediğimiz bir durum olsa da bu bir gün olacaktır." dedi.

Kendisinden daha zeki ve yakışıklı bir kopya ikizi olmasını istemeyeceğini de belirten Ural, "Ama kopyalama olacak, bu öyle uzak bir gelecek de değil. Belki yarı canlı olacak ama düşünebildiğiniz her şey gerçekleşecek demektir." dedi.


-DOLLY 6 YAŞINDA ÖLMÜŞTÜ-


Dünyanın ilk kopya memelisi olarak tarihe geçen "Dolly" isimli koyun, 5 Haziran 1996 yılında dünyaya gelmişti. İskoçya'nın başkenti Edinburg'ta Roslin Enstitüsü tarafından klonlanan Dolly, bir koyunun göğüs hücrelerinden klonlanmıştı. 6 yaşında iken ölen Dolly'nin akciğer rahatsızlığı sonucu öldüğü açıklanmıştı. Normal bir koyun ortalama 11 yıl yaşarken, Dolly'nin 'genç yaşta' ölmesiyle, kopyalanan canlılarda normal canlılara göre daha fazla sağlık sorunu görüldüğü yorumları yapılmıştı. Dolly, dondurulduktan sonra bir bilim müzesinde sergilenmeye başlanmıştı.

Türkiye'de ise ilk kopya koyun 'Oyalı', 21 Kasım 2008 tarihinde dünyaya gelmiş, ardından 7 gün sonra 'Zarife' doğmuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.