Emekçizade Kervansarayı açıldı

Emekçizade Kervansarayı açıldı
Tarihi Ekmekçizade Ahmet Paşa Sarayı hizmete açıldı

Edirne'de onarımı tamamlanan tarihi Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı düzenlenen törenle hizmete açıldı. Avrupa Birliği Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı çerçevesinde kervansarayda onarım çalışmaları başlatılmıştı. 2004 yılında başlanan çalışmalar sonucunda 2 milyon 401 bin Euro harcanarak restorasyonu yapılan tarihi yapı Türk ve Bulgar yetkililerin katıldığı törenle hizmete açıldı.

Uzunkaldırım caddesinde bulunan Ekmekçizade Ahmetpaşa Kervansarayı Kültür Merkezi açılış törenine Edirne Valisi Mustafa Büyük, Kültür ve Turizm Bakanı Müsteşar Yardımcısı Özgür Özaslan, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Tibor Varadi, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Bulgaristan Edirne Başkonsolosu Angel Angelov katıldı. Törende konuşan Edirne Valisi Mustafa Büyük, Ekmekçizade Kervansarayı'nın Padişah 1. Ahmed'in emri üzerine İstanbul'da yapılan Sultanahmet Cami'sinin inşaatından sorumlu olan mimar Sedefkâr Mehmet Ağa tarafından 1609 yılında inşa edildiğini söyledi. Büyük, "Bulgaristan-Türkiye Sınır ötesi işbirliği programı kapsamında Avrupa Birliği (AB) fonu ile 2007 yılında yenilenmiştir. Kervansaray'ın yenilenmesi için Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu tarafından 1 milyon 801 milyon Euro, Edirne İl Özel İdare taragından ise 600 bin Euro temin edilerek 2 milyon 401 bin Euro'ya restorasyonu yapılmıştır. Ekmekçizade Karvansarayı inşaatında kesme taş, tonozlar için tuğla ve çatılar için ahşap doğrama kullanılmıştır. Binalar bir kubbe ile örtülen merkezde bağlanan iki ayrı kanata sahiptir. Binanın tadilatı cephesine ve geleneklerine sadık kalınarak gerçekleştirilmiştir. Bugünden itibaren bu tarihi binada sempozyum, seminer, araştırma toplantıları, sanatçı konserleri, fuarlar, sanat sergileri gibi organizasyonlar düzenlenecek." açıklamasında bulundu.

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Tibor Varadi, Türkiye ile Bulgaristan'ın kültürel zenginliklerini çok iyi bildiğini belirterek, "Bunun büyük bir projeye dönüşeceğini fark etmiştik. Avrupa Birliği Sınır Ötesi İşbirliği programları Türk-Bulgar sınır bölgeleri arasında ilişkileri güçlendirmek ve ülkeler arasında kültürel ve ekonomik işbirliğini geliştirmeyi amaçlar. Türkiye ile Bulgaristan arasında 2004-2006 Avrupa Birliği Sınır Ötesi İşbirliği (SÖİ) Programı çerçevesinde, kongreler, seminerler, fuarlar ve diğer ekonomik, sosyal, kültürel ikili ilişkiler için bir buluşma yeri sağlanması amacıyla varılan anlaşma çerçeveinde Ekmekçizade Ahmetpaşa Kervansarayı Kültür Merkezi'nin onarım faaliyetleri 2006 yılında başladı. Bu güzel kervansaray tarihi dokusuyla iki kültür arasında işbirliğini sağlayacaktır. Bölgenin ekonomik olarak kalkınmasına yardımcı olacaktır. İki ülke arasında kültürel, sosyal ve aynı zamanda uluslararası iş fuarlarına ev sahipliği yapabilir." dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Edirne'de bulunan Cumhuriyet İlköğretim Okulu "Ellerin Dili Topluluğu" öğrencileri darbuka, klarnet ve teften oluşan çalgı aletleri ile davetlilere unutulmaz bir konser verdi. Daha sonra Bulgaristan halk oyunları ekibi bir gösteri sundu. Yapılan halk oyunları gösterisinin ardından Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı Kültür Merkezi'nin açılışı yapıldı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.