Ünlü Kırım Tatar yazarı Şakir Selim vefat etti

Ünlü Kırım Tatar yazarı Şakir Selim vefat etti
Şakir Selim, Türkiye Yazarlar Birliği'nin Kıbrısta düzenlediği Türkçenin 4. Uluslar Arası Şiir Şöleninde Arif Nihat Asya büyük ödülünü almıştı.

Şakir Selim 10 Nisan 1942 yılında Ak Şeyh'in Büyük As köyünde doğdu. Kırım Türkleri'nin vatanlarından sürülmelerinden sonra Özbekistan'da Cambay kasabasında, daha sonra da Taşkent'te yaşadı. Küçük yaşta annesini kaybeden şair, 1958'de ortaokulu bitirerek Semerkant'ta öğretmen okulunda okudu. İki yıl öğretmenlik yaptıktan sonra Sibirya'ya asker olarak gitti. 1965 yılında Semerkant Üniversitesinde Filoloji Fakültesinde Rusça bölümüne girdi ve 1971'de mezun oldu. 16-17 yaşından itibaren şiir yazmaya başlayan şairin ilk şiirleri 1963 yılında "Lenin Bayrağı" gazetesinde neşredildi. 1972'de "Aqbardaq" isimli şiir kitabı yayımlandı. Daha sonra "Duygularım", "Sevgi Alevi", "Uyanuv", "Yellerim Dinle" ve Kırım'da "Tüşünce" isimli şiir kitapları basıldı. 

1996'da Ankara'da "Kutlu Doğum Haftası" münasebetiyle düzenlenen şiir yarışmasında birinci oldu. Aynı yıl Türkiye Yazarlar Birliği'nin Kıbrıs'ta ve Ankara'da düzenlediği "Türkçenin 4. Uluslararası Şiir Şöleni"nde Arif Nihat Asya Ödülü'nü kazandı. 1997'de Adam Mitskeviç'in "Kırım Sönerleri" isimli eserini Kırım Türkçesine tercüme ettiği için "Polkul" fondunun Polonya Ödülü'nü kazandı.1997'de "Taras Sevçenko" adına Ukrayna Devlet mükâfatı kazandı. Şaire 1998'de Kırım Tatar Tiyatrosu grubundakilerle birlikte yüksek devlet mükâfatı verildi.1990-1997 yıllarında Kırım'da "Kırım" gazetesinde çalıştı. Bir dönem Kırım Tatar Milli Meclis üyeliği yaptı. 1997 senesinden geçtiğimiz yıla kadar "Yıldız" dergisinin baş muharriri olarak çalışmaktaydı. Ciddi sağlık problemleri nedeniyle yürüttüğü Kırım Tatar Yazarlar Birliği başkanlığı görevinden de ayrılmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.