Tüm Partilerin Gözü Burada!

Tüm Partilerin Gözü Burada!
Kılıçdaroğlu 6 Avrupa ülkesini kapsayan turu tamamlayıp döndü, Demirtaş’ın Avrupa turu sürüyor. Davutoğlu da Avrupa çıkarması yapacak.

7 Haziran genel seçiminin ardından Meclis’te oluşan hassas sandalye dengesi, 1 Kasım’da yapılacak seçimde yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının oyunu daha kritik hale getirdi.

3 milyona yakın gurbetçi, 54 ülkedeki temsilciliklerde kurulan sandıklarda 8 Ekim’den itibaren oy kullanmaya başlayacak. MHP, 7 Haziran’daki seçimde yurtdışı oyların eklenmesiyle Amasya’da Ak Parti’ye, Kocaeli’nde ise HDP’ye bir milletvekilliğini kılpayı kaptırmıştı. Az farkla kaybedilen veya kazanılan vekillikler nedeniyle yurtdışı oyların özel önem kazanmasının göstergesini ise liderlerin kampanyalarında başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerine yer vermeleri oluşturdu.

Yurtdışının kalbi Almanya

Yurtdışındaki Türk vatandaşı 3 milyona yakın seçmenin yarısı Almanya’da yaşıyor. Bu ülkeyi sırasıyla Fransa, Hollanda, Belçika ile Avusturya izliyor. 7 Haziran’daki seçimde yurtdışı seçmenin katılım oranı, gümrüklerdeki oylar da eklendiğinde yüzde 36,8 oldu. Gümrüklerde kullanılan oylar da dahil yurtdışındaki sandıklarda; Ak Parti yüzde 49,90, HDP yüzde 20,29, CHP yüzde 17,23, MHP yüzde 9,26 oranında oy aldı.İki seçimde uygulanan sistemin oturmaya başlaması nedeniyle 1 Kasım’daki seçimde yurtdışındaki katılım oranın yükselmesi bekleniyor. Siyasi karargahlarda, Ak Parti’nin tek başına iktidarı sağlayacak vekil  sayısını elde edip edememesi konusunda, yurt dışı sandıklarının önemli bir etkisinin olabileceği değerlendirmeleri yapılıyor.

CHP liderinin Avrupa turu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim kampanyasına Avrupa ülkelerinden başladı. Kılıçdaroğlu’nun 23 Eylül’de İsviçre’nin Bern kentinden başlayan Avrupa turu, 27 Eylül’de Avusturya’nın Viyana kentinde sona erdi. CHP lideri 6 ülkedeki 10 kentte yaşayan gurbetçilere “mutlaka sandığa gidin ve CHP’ye ol verin” diye seslendi.

HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın seçim kampanyasının başlangıcında Avrupa buluşmaları yer aldı. Demirtaş, 25 Eylül’de Danimarka’nın Kopenhag kentinde başladığı Avrupa turunu halen devam ettiriyor.

Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin organizasyonu çerçevesinde 3 Ekim’de Almanya’nın Düsseldorf kentindeki mitinge katılarak gurbetçilere seslenmesi bekleniyor.

Seçim Analisti Filiz Aydın Koç'un değerlendirmesi:

Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız bulundukları ülkelerde ilk kez 10 Ağustos 2014’te yapılan 12. Cumhurbaşkanı Seçimi’nde oy kullandı. Oy verme işlemi 54 farklı ülkede yer alan 103 konsolosluk binasında ve gümrük kapılarında gerçekleşti. Yurtdışı sandıklarda 2014’te kayıtlı seçmen sayısı, 2 milyon 798 bin 726’dır. Oy kullanan seçmen sayısı ise 232 bin 795’tir. Yurtdışı seçmenlerinin katılımı, uygulamadaki sorunlar nedeniyle, özellikle ‘randevu sistemi’ nedeniyle yüzde 8.3’te kalmıştır.

Katılım üç katı arttı

7 Haziran 2015’te kayıtlı seçmen sayısı, 2 milyon 866 bin 979’a yükseldi. TÜİK verilerine göre, gümrüklerde kullanılan oylar da dahil edildiğinde yurtdışı seçmen geçerli oy sayısı 1 milyon 41 bin 470 oldu. Ve seçime katılma oranı yüzde 36.8 olarak gerçekleşti. 2015 Genel Seçimi’nde siyasi partilerin de çabalarıyla ve ‘randevu sistemi’nin kaldırılmasıyla katılımın yükseldiği söylenebilir. Yurtdışı sandık sisteminin gelişmesi ile her seçimde katılımda yükseliş olacağını ve seçim sonuçlarında daha etkili olacağını öngörmek mümkündür.

7 Haziran Genel Seçimi’nde yurtdışı seçmenlerinin verdikleri oylarda Ak Parti’nin yüzde 49.90, HDP’nin 20.29, CHP’nin yüzde 17.23, MHP’nin yüzde 9.26 aldığını görüyoruz. 
Ak Parti ve HDP yükseldi

7 Haziran seçiminde yurtiçi oylara yurtdışı oyların eklenmesi ile Ak Parti ile HDP’nin oy oranının yükseldiği, CHP ile MHP’nin ise düştüğü görüldü. Ak Parti’nin oy oranı yüzde 40.66’dan yüzde 40.87’ye, HDP’nin oyları ise yüzde 12.96’dan yüzde 13.12’ye yükseldi. CHP’nin oyları yüzde 25.13’ten yüzde 24.95’e; MHP’nin oyları ise yüzde 16.45’ten yüzde 16,29’a düştü.

Seçmenin yarısı Almanya’da

Sandık kurulan 54 ülkenin, 26’sı Avrupa, 20’si Asya, dördü Afrika, ikişer tanesi de KuzeyAmerika ve Okyanusya’da yer alırken, seçmenin yüzde 91’i Avrupa kıtasında, yüzde 4’ü Amerika, yüzde 3’ü Asya, yüzde 0.15’i ise Okyanusya kıtasında yer almaktadır. Sandık kurulmayan diğer ülkelerde yaşayan seçmen sayısı 18 bin 284 olup oranı yüzde 0.64’tür.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.