Öğretmenin lazerli iki projesi de birinci oldu

Öğretmenin lazerli iki projesi de birinci oldu
Burçin öğretmenin mütevazı imkanlarla hazırladığı iki lazer projesi de birinci oldu

Fizik öğretmeni Burçin Köken, bir pazardan alınmış lazer anahtarlığın pil ile güçlendirilmiş ışığı ile yaptığı çalışmalarla ilk kez lazere dalga biçimi verdi. Köken'in bu konuda öğrencileri ile birlikte hazırladığı iki projesi de birincilikle ödüllendirildi. 

Köken ve bir öğrencisinin hazırladığı ilk proje 'lazere dalga biçimi verilmesi' projesi oldu. Bu proje Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'ndaki (TÜBİTAK) bir yarışmada birinciliğe layık görüldü. Bu zamana kadar hep bir doğru üzerinde giden lazer ışığının dalga içimi almasının tıp, sanayi ve askeri alanlarda kullanılması hedefleniyor. 

Yine lazere dalga biçimi verilmesi esasına dayanan ikinci proje ise 'Sızma yok' adını taşıyor. Köken, daha çok askeri amaçla kullanımı söz konusu olan bu projeyi de iki öğrencisiyle birlikte hazırladı. Sınırdan sızmaları lazer kullanarak önlemeyi amaçlayan bu proje de Ordu Valiliği'nin bilim şenliğinde birinci seçildi.


İLK PROJE 'LAZERE DALGA BİÇİMİ VERME' PROJESİ


Burçin Köken, Ordu Anadolu Lisesi'nde fizik öğretmeni olarak görev yapıyor. Onun sadece anne ve babası değil kardeşleri de öğretmen olduğu gibi dedeleri bile 5- 6 kuşak önce eğitimci olarak zamanın eğitim kurumlarında görev almış. Bu nedenle Köken, 'herhalde eğitimcilik aile köklerimize kadar işlemiş' yorumunu yapıyor. 

Köken, birkaç sene önce Ordu Anadolu Lisesi'nin küçük laboratuarında başladığı 'lazere dalga hareketi verme' çabasında çevresinde şüphe ile karşılanmasına hatta alay konusu edilmesine aldırış etmedi. Köken'in bir öğrencisi ile birlikte hazırladığı 'lazere dalga biçimi verme' projesi 2007 yılında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim İnsanını Destekleme Daire Başkanlığı 'Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri' yarışmasında fizik dalında birincilik elde etti. Burçin Köken ve öğrencisi Ertan Kuntman'a ödülü TÜBİTAK Genel Merkezi'nde Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in de katıldığı törenle verildi. Zamanın Ordu Valisi Said Vakkas Gözlügöl de Köken ve öğrencisi Kuntman'ı ödüllendirerek, Ordu ili adına teşekkürlerini sunmayı ihmal etmedi. 

Köken'in öğrencisi Ertan Kuntman da hala projeyi daha da geliştirmek için TÜBİTAK gözetiminde çalışmalarına devam ediyor. Bu zamana kadar hep bir doğru üzerinde giden lazer ışığının dalga içimi almasının tıp, sanayi ve askeri alandaki kullanım alanlarını genişletmesi bekleniyor. 


İKİNCİ PROJE SINIRDAN 'SIZMA YOK'


Köken, 'Sızma yok' adlı ikinci projesini İsmail Deniz Kaan Demir ve Selahittin Bacınoğlu isimli öğrencilerle hazırladı. Köken'in rehberliğinde hazırlanan ve lazer ışınlarını kullanarak sınırdan sızmaları önlemeye yönelik 'Sızma Yok' isimli çalışması da Ordu Valiliği tarafından ilk kez düzenlenen bilim şenliğinde birinci seçildi. Bu çalışmada da Köken ve öğrencileri Rus pazarından aldıkları lazer anahtarlığı, pil ile destekleyerek kuvvetlendirdi. 

Bu sene projeyi daha da geliştirecek olan ekip, Sızma Yok'un Genelkurmay Başkanlığı'nın ilgi alanına sızarak Ordu'da ordunun ihtiyacı için projeyi hayata geçirmeyi hayal ediyor. Proje, görünmeyen lazer ışınlarının kayalardan yansıtılarak sınırı dolaşmasını ve herhangi bir sızmada neyin, kimin ve hangi koordinatta sızıntı yaptığının belirlenerek gerekli görüldüğünde otomatik top ya da roket atışını öngörüyor. Bir tür sınıra lazerden Çin Seddi kuruyor. 

Öğrencilerden İsmail Deniz Kaan Demir, Genelkurmay Başkanlığı'nda anlattığı projenin ilgi gördüğünü, bütün bir sınır değil tek bir karakol çevresinin güvenliği için olsa bile kullanılabileceğinin aktarıldığını anlatıyor. Mütevazi şartlarda öğrenciler ile birlikte hazırladığı iki proje ile birincilik elde eden Köken ise aklanda hep görünmezlik konusu olduğunu, bunun nasıl sağlanacağı hakkında çalışmak istediğini aktarıyor. 


FİKİRLERİ UÇUK, YAŞANTISI DÜZENLİ


Okuluna ve yaşadığı şehir Ordu'ya başarıları ile gurur yaşatan Burçin Köken, 'mütevazi şartlardaki çalışmalardan Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek çalışmalar çıkarıyor' yorumlarına seviniyor. Köken, bununla birlikte bazı kişiler tarafından fikirlerinin uçuk olarak değerlendirildiğini de dile getiriyor. 

Köken, hemen herkesin aklına gelen ünlü İzafiyet Teorisi kurucusu Einstein'ın resimlerinde olduğu gibi saçı başı karışık ve bütün bütün hayatı x'ler, y'ler, z'ler, vektörler, momentler gibi fizik ve formülleri üzerine kurulmuş bir öğretmen değil. O, Ordu'da öğretmenlerden kurulu halkoyunları ekibinde görev alıp horon, bar oynuyor. Yorgunluğunu ve zaman zaman çalışmalarda aldığı başarısız sonuçlardan sonra üstüne toplanan karamsar bulutları kemençe ve saz çalarak dağıtıyor.

Köken, mütevazi imkanlarla projelerin ilk biçimini ve olabilirliğini ortaya koyduklarını, daha ileri kısımlarının daha geniş imkanlar gerektirdiği için bu çalışmaların bu tür merkezlerde yapılması gerektiğini ifade ediyor. Burçin Köken, kalıpların dışına çıkan bir öğretmenlik yapabildiği için mutlu olduğunu sözlerine ekliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.