Türkiye'den Çok Sert Cevap
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'un, Türkiye'nin Avrupa'ya vizesiz seyahat hakkına ilişkin yaptığı açıklamalar sert tepki gördü. Türkiye’nin AB’ye mülteci akışını durdurması gerektiğini söyleyen Tusk, ''Türkiye AB'den daha rahat seyahat vizesi almak gibi tavizler istiyorsa Avrupa’ya gelen müllteci akışını azaltmalı. Sığınmacılar konusunda Türkiye dediğimizi yapmazsa, AB'den katılım, vize ve yardım alanlarında hiçbir şey alamaz'' ifadelerini kullandı.
Bu açıklamalara Türkiye'nin Dünya Ticaret Örgütü nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Haluk Ilıcak şu yanıtı verdi.
''UTANMADAN TEHDİT EDİYOR''
''Almanya Başbakanı Merkel gelmeden AB Konseyi Başkanı Donald Tusk tehdidi savurmuş: Mülteciler konusunda ya dediğimizi yaparsanız ya da vize, katılım, yardımı unutursunuz. Tusk ateş olsa cürmü kadar yer yakar. Önce kendi içini düzelt, faşistleri, ırkçıları ayıkla, terörist ayrımı yapma, sonra laf et. 140 bin mülteciyi ne yapacağını bilemeyen 28 ülkeli AB’nin Konsey Başkanı Tusk 2 milyon Suriyeli barındıran Türkiye’yi utanmadan tehdit ediyor. Pes.''
ANLAŞMADA VAR AMA...
Türkiye, 16 Aralık 2013'te AB'nin vizesiz seyahat rejimine yönelik yol haritasını kabul etmiş ve bir ‘geri kabul anlaşması’ imzalamıştı, ancak Türklere yönelik vize serbestisi yıllardır AB içinde süren tartışmalar nedeniyle hayata geçirilemiyor. AB’nin vize kolaylığı anlaşmaları imzaladığı ülkelerin hemen hepsine, bu anlaşmaların tümüyle yürürlüğe girmesinden 2-3 yıl sonra vize muafiyeti sağladığı biliniyor.
Geri kabul anlaşması, Avrupa Parlamentosu’nun ardından, 25 Haziran 2014 tarihinde TBMM tarafından da onaylanmıştı. Kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasından en az 3 yıl sonra, Türkiye üzerinden AB’ye giriş yapmış olan mültecilerin Türkiye’ye iadesine başlanacak, aynı şekilde vize muafiyetinin de yürürlüğe girmesi gerekiyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.