Kaşgarlı Mahmud Çin'de basına kapalı anıldı

Kaşgarlı Mahmud Çin'de basına kapalı anıldı
Divan-ü Lugati't Türk'ün yazarı ve Türk dilinin en önemli kaynaklarından biri olarak bilinen Kaşgarlı Mahmud'un doğumunun 1000. Yılı anma etkinliği başkent Pekin'de basına kapalı olarak yapıldı.

"Doğumunun 1000. Yıldönümünde Kaşgarlı Mahmud ve Divan ü Lugati't - Türk Uluslararası Bilgi Şöleni" başlıklı toplantı akademik bir toplantı olduğu gerekçesiyle gazeteciler içeriye alınmadı.

Türk gazetecilerin resmi başvuru yaptığı ve toplantının düzenlendiği Pekin'deki Merkezi Milliyetler Üniversitesi yetkilileri, söz konusu toplantının akademik bir toplantı olduğunu ve bu nedenle gazetecileri kabul etmediklerini söyledi. Toplantıya Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Oktay Özüye, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın da katıldı. 

2008 yılı, UNESCO tarafından Kaşgarlı Mahmud Yılı ilan edilmişti. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen başkanlığındaki bir heyet de 28 Kasım'da Kaşgar'a bağlı Opal Köyü'ndeki Kaşgarlı Mahmud'un türbesinde düzenlenecek törene katılacak. Kaşgarlı Mahmud Türkçenin ilk sözlüğünü ve ilk dil bilgisi kitabını yazmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.