İşte Türkiye'nin Masaya Koyduğu 4 Madde!

İşte Türkiye'nin Masaya Koyduğu 4 Madde!
Türkiye, AB liderlerinin sunduğu planda 4 noktaya itiraz edince Brüksel yeni bir teklif getirdi.

AB ilk teklifine göre 3 kat yardım önerdi. AB üyelik müzakerelerinde Kıbrıs’a bağlanan 6 fasıl açılacak. Sığınmacı akını durursavizeler kaldırılacak.

 AB, Türkiye 

ile plan üzerinde anlaşıldığını açıklasa da Ankara nihai bir anlaşma sağlanmadığını ve görüşmelerin devam ettiğini açıkladı. Müzakerelerde Türkiye 4 konuya itiraz edince, AB yeni teklif getirdi. Bu çerçevede, müzakerelerde AB’nin Türkiye’ye Suriyeli sığınmacılar için vereceği yardımın, üç katına yani 3 milyar Euro’ya çıkarılması, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin bloke ettiği 6 kritik fasılın açılması, AB’ye kontrolsüz ve yasadışı giren sığınmacıların Türkiye tarafından önlenmesi karşılığında vize serbestisi sürecinin hızlandırılması konuları görüşüldü. Elde edinilen bilgilere göre, Türkiye’nin AB’ye ilettiği itirazlar ve gerekçeleri şunlar:

İLK CÜMLESİNDE DAYATMA VAR: 6 Ekim’de duyurulan Göç Eylem Planı metninin ilk cümlesinde, “Bu plan, AB ile Türkiye’nin mültecilerin desteklenmesi ve göçün düzenlenmesi konusunda atılacak adımlar üzerinde anlaşmasını yansıtıyor” yazıyor. Diplomatik kaynaklar, “Müzakere yürütülmemiş bir metin kabul edilmiş gösterildi. Bir anlamda bir dayatma yapıldı. Müzakere böyle yürütülemezdi. İlk itirazımız bu oldu” dedi. Şu anda plan üzerinde bir anlaşma sağlanmadığı gibi müzakerelere devam ediliyor.

1 MİLYAR EURO TARTIŞMASI: Taslakta, Türkiye’ye 1 milyar Euro’nun aktarılması yer alıyor. Ancak bunun, AB müzakere süreci çerçevesinde IPA ve benzeri fonlardan aktarılması öngörülüyor. Türkiye, hem buna hem de tutara itiraz etti. AB’ye açık şekilde, ‘Siz Türkiye’nin AB’ye katılmak amacıyla çeşitli projelere harcayacağı parayı buna kaydırırsanız, olmaz. Bu Türkiye’nin AB’ye katılım projeleriyle ilgilenmiyoruz anlamına gelir. Yardım yapacaksanız, ek kaynak yaratın’ denildi. Müzakereler şu anda 3 milyar Euro üzerinde yürütülüyor.

KIBRIS BLOKAJINI KALDIRIN: Planın gerçekleşmesi durumunda, Türkiye’ye fasıl blokajının kaldırılması istendi. AB’ye, “Güncel olarak müzakere edilen 17. fasıl olan Ekonomik ve Parasal Politika faslını bize bunun karşılığı olarak sakın önermeyin. Bizim için öncelikli olan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin blokaj koyduğu 6 fasıldır. ‘İşçilerin Serbest Dolaşımı’, ‘Enerji’, ‘Yargı ve Temel Haklar’, ‘Adalet, Özgürlük ve Güvenlik’, ‘Eğitim ve Kültür’, ‘Dışişleri, Güvenlik ve Savunma Politikası’ fasılları açılmalı” mesajı verildi.

VİZE SERBESTİSİ: AB, “Türkiye’ye Göç Eylem Planı” ile vize serbestisi birbirine karıştırılmamalı mesajı vermişti. Türkiye, buna itiraz etti. Kaynaklar, “Planda, ‘Göç Eylem Planı’nın uygulanması, Türkiye’nin vize serbestisi yol haritasının maddelerinin gerçekleşmesini hızlandıracak’ yazıyor. Buna rağmen, bu iki konu arasında bağ kurmayın demek doğru değil. Vize serbestisindeki bazı maddeler ile Göç Eylem Planı’ndaki bazı maddeler aynı” dedi. Vize Serbestisi Yol Haritası’ndaki tüm koşulların karşılanması üzerine, Türkiye’ye en iyi ihtimalle 2017 yılında vizeler kaldırılacaktı. Vizelerin kaldırılması ile ilgili prosedür 6 ay sürüyor. Türkiye, planın gerçekleşmesi sonrasında vize serbestisinin 2016 yılı içinde gerçekleşmesini bekliyor.

İŞTE UZLAŞILAN BAŞLIKLAR

AB ile uzlaşılan bazı konuların başlıkları şunlar:

-Türkiye, AB’yi yasadışı göçler ile ilgili daha erken bilgilendirecek.

-Türkiye, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın kapasitesini güçlendirecek ve Yunan Sahil Güvenliği ile işbirliği içinde hareket edecek.

-AB fonlarıyla 6 Mülteci Kabul Merkezi kurulacak.

-AB’ye giderken yakalanan mültecilerin bakımı, yerleştirilmesi, iş hayatına katılması ile ilgili Türkiye AB’nin de desteğiyle adım atacak.

-Avrupa Birliği Sınır Kontrol Ajansı olan Frontex, ilk kez üye olmayan bir ülkeye temsilci atayacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum