Başbakan Davutoğlu'ndan Önemli Açıklamalar

Başbakan Davutoğlu'ndan Önemli Açıklamalar
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ortak basın açıklaması yaptı.

Davutoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları:

Beklentimiz sürecin hızlanmasıdır. Türkiye ve Almanya 2.Dünya Savaşı'nda birlikteydiler. 1915 olayları ile ilgili bir tarih komisyonunun oluşması iki ülkenin isteğidir. Türklerle Ermenistan arasında tarihi bir uzlaşının gerçekleşmesi için her türlü işbirliğine hazır olduğumuzu vurgulamak istiyorum.

Küresel ve bölgesel sorunları da kapsamlı şekilde görüştük. Suriye sorununa değindik. Suriye’de son beş yıldaki gelişmelerle ilgili her ikimiz de üzüntümüzü dile getirdik. 
Suriye’deki son gelişmeleri kapsamlı şekilde ele aldık. Bütün ülkeleri duyarlı davranma konusunda çağrı yapmayı konuştu.

Merkel'in açıklamalarından satırbaşları:

- İlk başta Ankara'da hayatını kaybedenler için baş sağlığı diliyorum. Başbakan'la çok geniş kapsamda konuları ele aldık. Suriye, Irak konularını da ele aldık. Milyonlarca mültecinin evlerine dönebilmelerini istedik. Sayın Erdoğan'ın Brüksel'de yapmış olduğu çok yapıcı bir ziyareti vardı. Çalışmalar devam ediyor. Orada da gündem ortaya getirildi. Sayın Başbakanı'nda söylediği gibi 4 unsur bulunmaktadır. Vize konusunda Türkiye'ye yardımcı olmaya hazırız.

Türkiye'ye yardımlarda bulunacağız.

Soru: Mülteci krizini bitirmek için Suriye içinde güvenli bölge önerisi vardı. Bu konu hakkında neler söyleyeceksiniz? Ayrıca şehit vermeye devam ediyoruz, Türkiye AB'den destek istiyordu bu konu gündeme geldi mi?

Davutoğlu: Her iki konuyu da konuştuk. Özellikle Rusların ihlali ve Suriye konusu ele alındı. Ben her şeyden önce patriotların Türkiye'de kalmaları dolayısıyla teşekkür ettim. Türkiye'ye Almanya NATO sistemi içinde ortak güvenliğe sahiptir. Güvenli Bölge konusunda; Halep'e yönelik artan Esed, Rus, IŞİD, Hizbullah saldırıları sebebiyle yeni göçlerin Suriye içinde tutulması için güvenli alan zaruriyettir. Özellikle Halep ile ilgili uluslararası toplumu buradan tekrar uyarmak istiyorum.

Türkiye her zaman, DHKP-C, PKK IŞİD gibi terör örgütlerinin saldırılarına maruz kalıyor. Buradan tekrar şehit kahraman askerlerimize rahmet diliyorum. Almanya ile bu konuda da işbirliğimiz sürecek.

Merkel: Gerçekten patriotların geri çekilmesi konusu vardı. Bu patriotların nasıl daha fazla yoğun bir şekilde işbirliği yapacağımız konusunda konuştuk. Türkiye NATO partneri olarak desteklenmesi gereken bir ülke.

Soru: Sayın Merkel, Türkiye ile ilgili olarak, 'Güvenli Ülke' konusunu da gündeme aldınız mı?

Merkel: Türkiye üye ülke adayı statüsündedir. Şimdi de bunu dikkate almamız gerekir. İltica konusuna baktığımız zaman hukuki bir işlemdir. Bugün özellikle bu konuyu ele almadık ancak gündemimizin içinde yer alıyor. PKK'ya karşı bir mücadele söz konusu, Almanya'da da terör örgütü kabul edilmektedir.

Soru: 3 milyar Euro'luk yardım Türkiye'ye ayrılan fondan mı harcanacak?

Merkel: Fon ve maddi konularda Türkiye'nin durumunu tamamen anlıyorum. Şu ana kadar söz verilen paraların ödenmediğini biliyorum. Ek para istenmesini tamamen anlayışla karşılıyorum.

Davutoğlu: Göçmen sorunu sadece Türkiye'nin sorumluluğu değildir. Ve malesef BMGK'nın Suriye konusunda uzlaşamamış olmasının getirdiği bir ağır tabloyla karşı karşıyayız. Türkiye Suriyeli kardeşlerimizi misafir ederek bedelini ödüyor. Ancak duyarlılık talebi haklı bir taleptir. Bu görüşmeler karşılıklı 2 ülkenin meselesi değildir. Bir mesele var, ve bunu ortak bir mesele olarak ele alıp çözmeye çalışıyoruz. Güzel gelişmeler oldu. İlerleme raporu teknik bir meseledir. O konuda AB çalışmaları yapıyor. 

Soru: Bu ziyaretten önce, Türkiye'nin sınırının daha iyi kontrol edilmesi konuşulmuştu. Çok hassas bir dönemde Türkiye'ye geliyorsunuz seçimden 2 hafta önce. Bu nasıl algılanıyor acaba? Neler söyleyeceksiniz?

Merkel: Siyasi açıdan çok önemli olan husular  var, seçim dönemi olsa dahi bunları ele alabiliriz. Türkiye'ye adil ve serbest bir ortamda seçimler yapılacaktır. Bütün bunlar çalışmalarımıza engel değil. Yasa dışı göç belirli bir zorluk da getirmektedir. İnsanların kaçışı söz konusu iken görevlerin paylaşılması gerekiyor. Tüm bunları bir araya getirdiğimiz zaman uzlaşmaya gitmemiz gerekiyor.

Türkiye'yi desteklemek istiyoruz, Avrupa'ya da düzenli ve güvenli göçü de kabul edeceğiz. İnsan kaçakçılarının para kazanmasını engellememiz gerekir. Çocukların iyi eğitimi, entegrasyonun sağlanması, sağlık hizmetleri söz konusu. Türkiye bu konuda çok büyük çabalar göstermektedir.

GÖRÜŞMENİN SİYASİ DESTEK OLDUĞU FİKRİ İNSANLIĞA İHANETTİR

Davutoğlu: Bir kere Türkiye demokratik bir ülke. Seçim sonuçları, şu veya bu ülkenin sayın Başbakanı'nın ziyareti ile etkilenmez. Türkiye'de kampanya doğası içerisinde devam ediyor. Ancak hangi şartlar olursa olsun, Türkiye ile Almanya arasında herhangi bir müzakere için bir zamanlama söz konusu değildir. Daha da önemlisi, bir tek mültecinin canını kurtarabileceksek. Bir kez Aylan Kürdi gibi bir çocuğun sahile vurmasını engelleyebileceksek seçimin söz konusu olmamalı. Bu ziyaretin siyasi mülahazalara çekilmesini ben her şeyden önce bu insani boyuta bir ihanet olarak görürüm. O bakımdan sayın Merkel, çok doğru bir zamanlama ile Türkiye'yi ziyaret etmiştir. Bunu şu veya bu partiye destek verdiği anlamına getiremeyiz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.