Seddul Bahir Sergisi Isparta'da

Seddul Bahir Sergisi Isparta'da
Çanakkale'ye gidemeyenler için 'Seddül Bahir Savaş Müzesi' sergisi

Isparta Belediyesi, bölgeye gidemeyenler için Çanakkale'nin kahraman şehitlerinden Yahya Çavuş ve askerlerinin ölümsüz hatıralarını hatırlatan 'Seddül Bahir Savaş Müzesi' isimli bir sergi açtı. Daha önce İstanbul, İzmir ve Ankara'da açılan sergide top mermileri, el dokuma bayraklar, kılıç, silah, Osmanlı dönemine ait elbiseler, mermiler, siperler, mutfak eşyaları yer alıyor. Halı Sarayı'ndaki serginin açılışını Isparta Belediye Başkanı Hasan Balaman yaptı.

Isparta Belediyesi, Çanakkale Savaşlarında büyük bir cengaverlik örneği sergileyen vatan uğruna şehit düşen 10. Bölük Çavuşu Yahya Çavuş ve askerlerinin ölümsüz hatıralarından oluşan sergiyi Isparta'ya getirdi. Belediye Başkanı Hasan Balaman, metrekareye 6 bin merminin düştüğü, siperlerin 8 metreye kadar indiği, dünyada ilk defa mermilerin havada çarpıştığı bir muharebenin yaşandığı yerin her Türk genci tarafından görülmesi, o ruhu hissetmesi gerektiğini söyledi. Balaman, belediye olarak her yıl binlerce kişiyi Çanakkale'ye götürerek bu heyecanı yaşattıklarını belirterek, gidemeyenler için de bu sergiyi açtıklarını kaydetti.

Balaman, şunları söyledi: "Çanakkale Destanı Türk Milleti'nin dünyaya verdiği en büyük derstir. Çanakkale'nin geçilemeyeceğinin ve Türk topraklarının düşmanlar tarafından alınamayacağının en büyük dersi orada verilmiştir. Bu savaş içerisinde 'Seddül Bahir' muharebeleri de önemli bir yer tutmaktaydı. Burada bir 10. bölük vardı. Bölüğün başında bulunan Yahya Çavuş ve askerleri, göğüs göğüse, kanlarının son damlasına kadar mücadele etmişlerdi. Ve bu bölükteki askerlerin tamamı da şehit olmuştu. Buradaki askerlerimizin üzerine tam 4 bin 650 mermi atılmıştı. İşte bizler Çanakkale'deki dedelerimizin torunları olarak o günleri bu tür sergilerle ölümsüzleştirmeye çalışıyoruz." 

Balaman tüm Ispartalıları bu sergiye, gezmeye davet ederek sözlerini şöyle tamamladı: "Dedelerimizin nasıl mücadele ettiğini, nasıl göğüs göğse çarpıştıklarını, nasıl şehit olduklarını anlamak isteyenler bu sergiyi görmeli. Askerlerimizin düğme bulamadıkları için, taşı düğme haline getirerek elbisesini kapattıklarını görmeli. Anaların çocuklarını cepheye gönderirken koyunlarına soktukları el dokuması Türk Bayraklarını görmeli." 

Sergiyi ilgiyle gezen vatandaşlar, cep telefonlarıyla bol bol görüntü ve fotoğraf aldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.