On bin yıllık Hacılar seramiği hayat buluyor

On bin yıllık Hacılar seramiği hayat buluyor
Batı Anadolu'nun bilinen en eski yerleşim yeri olan Hacılar'da bulunan eserler, günümüze yansıtılıyor.

Halk Eğitim Merkezi ve Burdur Belediyesi'nin ortaklaşa açtığı kurslara katılan bayanlar, 10 bin yıl önce yapılan eserlerin benzerlerini üretiyor. Burdur'un simgesi haline de gelen bu seramikler, başta Burdur'a gelen Başbakan olmak üzere birçok ünlü sanatçıya hediye ediliyor.

Batı Akdeniz'in 10 bin yıllık geçmişini günümüze taşıyan Hacılar seramiği yeniden hayat buluyor. Burdur Belediyesi Seramik Eğitim ve Uygulama Merkezi adı altında Halk Eğitim Merkezi ile beraber belediyenin ortaklaşa açtığı kursa, bayanlar yoğun ilgi gösteriyor. Bölgenin en zengin seramik mirasının bulunduğu Burdur'daki Hacılar seramiğinin yeniden ulusal ve uluslararası tanıtımı yapılarak ülke turizmine ve yöre ekonomisine katkı sağlaması amaçlanıyor. 

Hacılar seramiklerinin yeniden hayat kazanması için açılan kursa 15 bayan katılıyor. 6 ay sürecek kurs boyunca bayanlara çamur şekillendirme, kurutma, fırınlama ve dekor dersleri verilecek. Hafta içi her gün saat 18.00'dan sonra başlayan kurslara katılan bayanlar, Burdur'un tanıtıma destek sağlamasının yanı sıra kendilerine yeni bir meslek edindirmiş olacak. Kursiyerlerin yaptıkları eserler, şehir dışı ve yurt dışı sergilerde yer alarak tarihte önemli bir yeri olan Hacılar ile Burdur daha fazla tanıtılmış olacak. Ayrıca bayanlar mezun olup sertifikalarını aldıktan sonra ürettikleri eserleri satarak, kendilerine geçim kaynağı oluşturacak. Kursiyerler bu kurslarda İnsuyu Mağarası ile Kibele rölyefi, seramik form, hacılar kapları, Burdur konulu duvar panoları, anafora ve vazo örnekleri yapmayı öğreniyor.

Burdur'a gelen önemli isimlere de Burdur'u temsilen bu seramikler hediye ediliyor. Şimdiye kadar Hacılar seramikleri Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Köksal Toptan, çeşitli bakanlar ve Burdur Belediyesi'nin organize ettiği konserlere katılan ünlü sanatçılara hediye edildi.

Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden yeni mezun olan ve seramik kursu vermeye başlayan Işıl Ekici Eryılmaz, çamurdan evlerin vitrinlerini süsleyen eserler oluşturmanın insanlara büyük mutluluk verdiğinden bahsetti. Özellikle öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiğini belirtilen Eryılmaz, "10 bin yıllık tarihi bulunan bu eserlerin günümüzde de yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması çok güzel bir duygu." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.