Şeker Hastalığını Avantaja Çevirin

Şeker Hastalığını Avantaja Çevirin
Hayatınız boyunca yol arkadaşınız olacak diyabet hastalığı ile çevrenizdeki diğer kişilere göre daha bilinçli beslenerek kaliteli bir yaşam sürebilirsiniz.

İster Tip 1 (İnsüline bağımlı) ister tip 2 (insüline bağımsız) diyabet hastası olun, bu rahatsızlığınız varsa şanslısınız. Hayatınız boyunca yol arkadaşınız olacak bu hastalık sayesinde çevrenizdeki diğer kişilere göre daha bilinçli olabilir ve daha kaliteli bir yaşam sürebilirsiniz. Diyetisyen Kübra Bal diyabet hastalarına önerilerde bulundu.

Kaliteli bir yaşam programlayın
Şeker hastalığı günün 24 saatini kapsayan, kişinin günlük enerjisini ve fiziksel aktivitesini etkileyen bir sağlık problemi. Kan şekeri seviyenize göre yeme saatlerinizi, ara öğünlerinizi, uyku düzeninizi ve egzersizini programlayarak daha kaliteli bir yaşama sahip olabilirsiniz. Şeker hastasıysanız besinlerin kalorilerini, kan şekerini yükseltme hızlarını, yemeklerin içeriklerini ve pişirme yöntemlerini, ana öğün ve ara öğün seçeneklerinizi bilmeniz gerekiyor. Gittiğiniz herhangi bir davette, katıldığınız toplantılarda, ev ziyaretlerinde, tatillerde, seyahatlerde karşınıza çıkacak besinlere karşı uygun tercihler yapmak ve kan şekerinizi kontrol altında tutmak sizin elinizde.

Diyabet hastalarına yaşam önerileri
- Kilo vermelisiniz. Eğer ideal kilonunuz üzerindeyseniz kilo vermelisiniz. Her fazla kilo kan şekeri seviyenizi artıracaktır.

- Ana ve ara öğünlerinizi planlamalısınız. Diyetisyeninizle birlikte, size özel sağlıklı beslenme planı oluşturmalısınız.

- Glisemik indekse dikkat etmelisiniz. Glisemik indeksi yüksek (beyaz un, şeker, reçel, pirinç, meyve suları) besinlerden kaçınmalı, glisemik indeksi düşük olanları (süt, yoğurt, sebze, kuru bakliyatlar,yulaf,buğday) tercih etmelisiniz.

- Meyveyi abartmamalısınız. Meyveler içeriğindeki früktoz şekeri nedeniyle kan şekerini hızlı yükseltir. Günde 1-2 adet meyve yeterlidir. Meyveyi proteinli bir besinle (yoğurt, badem, ceviz) birlikte tüketerek kan şekerinizi dengelemelisiniz.

- Krom mineralini eksik etmemelisiniz. Kan şekerini dengeleyen en önemli mineral olan krom mineralini takviye olarak almalısınız.

- Spor yapmalısınız. İnsülin hormonunun hücre içine girmesini kolaylaştıran en önemli faktörlerden birisi spor yapmak. Günlük 30-40 dakikalık açık hava yürüyüşleri ile hem sağlığınızı hem kan şekerin seviyenizi koruyor olacaksınız.

- Tam tahıl tüketmelisiniz. Rafine edilmiş besinlerden kaçınmalı, kabuklu tahıllar tercih etmelisiniz. Pirinç yerine bulgur, beyaz un yerine tam buğday unu, vb

- Posalı beslenmelisiniz. Lifli beslenmek kan şekerini korur. Kabuğu yenebilen meyveleri kabuğuyla yemeli, her gün sebze veya salata, haftada 1-2 gün kuru bakliyat tüketmelisiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.