AK Parti'nin Yol Haritasının Beş Önceliği

AK Parti'nin Yol Haritasının Beş Önceliği
Seçimden büyük bir zaferle çıkan AK Parti vaatlerini yerine getirecek adımları atmadaki yol haritası belli oldu.

Sosyal kesimlere yönelik çalışmalar kapsamında Alevi ve Roman açılımı raftan inecek, Doğu ve Güneydoğu’ya yönelik ekonomik ve sosyal projeler üretilecek, Göçmen sorunları mercek altına alınacak ve kadın sorunlarına ayrı parantez açılacak

Ekonomik ağırlıklı seçim vaatlerinin büyük bölümünü 100 gün içinde hayata geçirmeyi, bir kısmının da alt yapılarını hazırlamayı hedefleyen Ak Parti, kongresinde yeni oluşturduğu İnsan Hakları Başkanlığı aracılığıyla da sosyal kesimlere yönelik bir yol haritası izleyecek. Bu kapsamda akıbetleri yılan hikayesine dönen Alevi ve Roman açılımları da “sonuçlandırılmak” üzere raftan indirilecek.

Ak Parti İnsan Haklarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, “Atacağımız adımlarla amacımız tüm vatandaşlarımıza ‘İyi ki bu ülkede yaşıyorum, bu devletin vatandaşıyım’ dedirtebilmek” dedi. Çalışma ekibini oluştururken de belirledikleri yol haritasını dikkate alarak isim tercihinde bulunacağını belirten Üstün, “Başkan yardımcılarım öncelikli olarak belirlediğimiz konularda uzman, bu alanlarda çalışmalar yapmış siyaset içinden ya da dışından isimler olacak. Mevcut ya da eski milletvekillerimizden de yardım alabiliriz. Bir başkan yardımcımın ise kadın meseleleri ve sosyal konularla ilgili çalışma yapmak üzere kadın olmasını istiyorum” ifadelerini kullandı. Milliyet’in edindiği bilgilere göre Ak Parti, beşli yol haritası kapsamında şu çalışmaları yürütecek:

Romanlara ev

Türkiye’de Avrupa Konfederasyonu rakamlarına göre 3.5 milyon Roman yaşıyor. Büyük bölümünü genç nüfusun oluşturduğu bu kesimin yaklaşık yüzde 90’ının barınma sorunu bulunuyor. En önemli sorunlarının başında da eğitim geliyor. Romanların tamamına yakını kayıt dışı ve günlük işlerle geçimini sağlamaya çalışıyor. Eğitimi, mesleği ve kalıcı bir iskanı bulunmadığı için bu kesimde suçluluk oranı yükseliyor. Ak Parti, Roman meselesinde öncelikle ikamet sorunun çözümüne el atacak. Eğitim sorunun çözümünü de sağlayacak şekilde, Romanların yerleşik hale gelmeleri için ev sahibi olmaları sağlanacak. Romanların yaşam alışkanlıkları ve kültürlerine uygun olmayan çok katlı toplu konutlar yerine, yatay düzey, müstakil birimlerden oluşacak konut merkezleri oluşturulacak. Romanlarla ilgili Dernekler Kanunu’nda düzenlemeye de gidilecek.

Cemevlerine statü

Alevilerin inanç ve kültür temelli taleplerinin bu dönemde karşılanması hedefleniyor. Bu amaçla 2010’da başlatılan Alevi açılımı kapsamında gerçekleştirilen çalıştaylarda hazırlanan sonuç raporları incelemeye alındı. Muhafazakâr kesimin tepkisine karşı bu raporların, “ürkek” bir anlayışla kaleme alındığı tespiti yapıldı. Geçen süreçte bu konuda atılacak adımlara itiraz edebilecek muhafazakar kesimlerin sorunlarının önemli ölçüde çözülmesi ve toplumsal bilinçteki gelişme sayesinde nihai sonuç adımlarının bu dönemde atılabileceği görüşü benimsendi. İslamı zedelemeden, dini yeni bir tartışmaya meydan vermeden cemevlerine stütü tanınması, elektrik, su, arsa gibi ihtiyaçlarının karşılanması, Alevi dedelerine maaş ödenebilmesi için gerekli yasal düzenleme taslaklarının kaleme alınması için önümüzdeki süreçte Yargıtay ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararları mercek altına alınacak. Bu arada Alevi örgütleri ve kanaat önderleriyle sürekli diyalog içinde olunacak.

Diyalog sıklaştırılacak

Hükümetin Milli Birlik ve Kardeşlik Süreci’ne yönelik yeni yol haritasına destek amaçlı, bölge halkıyla yeni diyalog kanalları oluşturulacak. Bölge milletvekillerinin çalışmalarına ilave olarak, diğer bölgelerin milletvekillerinin de zaman zaman bölgede sahada olmaları sağlanacak. Hak ve özgürlükler alanında atılması gerekli yeni adımlar planlanarak, hükümete öneriler sunulacak.

Göç kanununa düzenleme

Suriyeli göçmen akını ve başta Türkiye’de kalacaklar olmak üzere bunlarla ilgili sorunlara karşı, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu gözden geçirilecek. Türkiye’de yaşayan göçmenlerin çalışma, eğitim, barınma, vatandaşlığa geçme durumlarıyla ilgili ihtiyaç görülen düzenlemelere gidilecek.

Kadın sorunlarına dikkat

Şiddetten, çalışma yaşamına kadar kadın meseleleri de İnsan Hakları Başkanlığı’nın çalışma yürüteceği öncelikli konular arasında yer alacak. Kadınları ilgilendiren özellikle sosyal konulara ilişkin öneriler hazırlanarak, hükümete sunulacak.

(Milliyet)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.