Kılıçdaroğlu "Yemin görüşülebilir"
Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanlığı seçimi için Genel Kurula gelişinde gazetecilerin, milletvekili yemin metniyle ilgili sorusunu "Anayasa değişiklik sürecinde görüşebiliriz" diye yanıtladı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in milletvekili yemin metniyle ilgili sözlerinin sorulduğu bazı milletvekilleri de konuya ilişkin görüşlerini açıkladılar.
AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, Meclisin yeni bir yemine ihtiyacı bulunduğunu belirterek, "Ben de o yemini bütünüyle içselleştirerek okumuş biri değilim" dedi. Şahin ile aynı kanaatte olduğunu ifade eden Külünk, Anayasa tartışmasının yeniden önlerine geleceğine işaret etti ve her şeyi konuşmaktan korkmamaları, herkesin düşüncesini söylemesi gerektiğini söyledi.
Külünk, yeni bir yemin metnine ihtiyaç olduğunu belirterek, "Ben de o yemini bütünüyle içselleştirerek okumuş biri değilim. Parlamentoda milletvekili olarak mevcut Anayasa benden böyle bir yemini etmemi istediği için bu yemini ettim. Ama 'içselleştirerek bu yemini okudunuz mu' derseniz, 'hayır' derim" görüşünü dile getirdi.
Bir gazetecinin, "Türk milleti yerine, Türkiye milleti ifadesi sizin için olabilir bir ifade mi?" sorusu üzerine Külünk, Türk milleti kavramından kimsenin gocunmaması gerektiğini bildirdi. Külünk, "Türklük kavramına karşı kompleks duymaksızın, bu topraklarda birlikte yaşamanın millet kavramını ifade edecek bir karşılığını yemin olarak koyabiliriz" dedi.
"Yarın getirsinler geçiriverelim"
CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Şahin'in, bir hukukçu kimliğiyle zaman zaman ilginç demeçleri olduğunu söyledi.
4 siyasi partinin, uzun süre yeni anayasa çalışması yürüttüğünü anımsatan Tekin, "4 siyasi partinin kabul gördüğü 62 madde var. 62 maddenin içinde bu da var. Hemen yarın getirsinler, geçiriverelim. Madem ki imzalarımız bizim şerefimizdir, haysiyetimizdir, 4 siyasi parti olarak altına imza koyduğumuz 62 maddeyi hemen geçiriverelim. Bu tartışmaları da ortadan kaldırmış oluruz" diye konuştu.
"İçine sinmiyorsa etmesin"
MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, anayasaya uyma konusunda namus ve şeref üzerine yemin etmenin, cumhuriyetin temel ilkelerine, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalmanın kime dokunduğunu sordu.
"Birilerine, Türk kelimesinin geçmesinin dokunduğunu" savunan Halaçoğlu, şöyle konuştu:
"Türkiye milleti adı altında bir şekle sokmak, Anayasaya aykırı. Türk kelimesini mi yoksa Anayasaya bağlı kalmayı mı değiştirecekler? Eğer namus ve şeref hafif kalıyorsa, daha ağır olan başka bir nesneyi nasıl bulacaklar? Namus ve şeref konusunda kendimi şerefsiz addediyorsam ondan korkarım, çekinirim. Kendimi namussuz hissediyorsam namus ve şeref üzerine yemin etmekten çekinirim. Bunlardan çekinmiyorsanız o zaman bunun değiştirilmesine de gerek duymayacaksınız. 'Küçük Türk milleti' mi diyeceğiz. Şahin, neden çekindiğini açıklasın, neyi değiştirmek istediklerini açıklasınlar."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.