Sağda isyan, solda demokrasi kültürü zayıf!

Sağda isyan, solda demokrasi kültürü zayıf!
Türkiye Yazarlar Birliği'nin 15. Dönem Yazar Okulu'nun açılış dersini Ahmet Turan Alkan verdi. Alkan, Ankara'daki TOBB Konferans Salonunda düzenlenen açılışta "Gelenekten Yararlanmak; Modernliği Göğüslemek" başlıklı bir konuşma yaptı.

Kalabalık bir kitle tarafından ilgiyle dinlenen dersinde "Türk solu ve sağı"nı karşılaştıran Alkan "Solda demokrasi kültürü, sağda da isyan kültürü zayıf. Sağda, zaman zaman bende de nükseden devletçi bir damar var." dedi.

Solun Türkçe'ye de, demokrasi kültürünün yerleşmesine de sahip çıkmadığını belirten Alkan "maalesef darbelerden yana oldular. İçlerinde hala darbeleri savunanlar var" diye konuştu. Alkan, halkın diliyle konuşmayan solun "ezen-ezilen, zalim-mazlum" gibi bazı konularda doğru şeyler söylemesine rağmen, başka bir dil kullandığı için kendini halka anlatamadığını savundu.

"Şanlı tarihimiz" takıntısının eziklik kompleksimizden gelebileceğini, milliyetçilerin adeta "milli kültürün türbedarı" haline geldiklerini hatırlatan Alkan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Zira gelenek adına çok yanlış şeyler de korunuyor. Oysa geleneği korumak değil anlayıp yararlanmak ve modernliği göğüslemek zorundayız. Türkiye hızla, deli gibi modernleşiyor. Artık dünyada insanların farklı kalma hakları kalmadı."

Bayram sabahı nerde olmak istiyorsan oralısın

Geleneğin şehirli olduğunu, köye dair her şeyin de geçersiz olduğunu söyleyen Alkan "kimse köyüne geri dönmek istemiyor. Bayram sabahı nerde olmak istiyorsan oralısın. Birçok şehirde onlarca köy kalkınma ve güzelleştirme derneği var. 'Madem köyün kalkınmaya, güzelleşmeye muhtaç, ne diye şehre geldiniz?' diye adama sorarlar." şeklinde konuştu.

"Niçin şiir aleyhtarıyım?"

Dersinin bir bölümünü şiire ayırarak "biraz şiir aleyhtarı" olduğunu belirten A. Turan Alkan sebebini şöyle açıkladı;

"Türkçe, Arapça ve Farsçanın etkisinden kurtarılacak derken dini terim ve kavramlar da atıldı. Böylece Türkçe dil devriminden sonra seküler hale getirildi. Bu yüzden modern türk şiiri takır-tukur, muhtevasız bir şiir haline geldi. Şair değil bir sürü müteşair yetişti."

Alkan dersinde, Cumhuriyet dönemi şair ve yazarlarından Yahya Kemal, Ahmet Hamdi Tanpınar, Mehmet Akif, Necip Fazıl, Nazım Hikmet ve Cemil Meriç'i değerlendirirken ilginç bir kıstas ortaya koydu. Bu isimlerden bazılarının gel-gitlerin, çelişkilerin insanı olduğunu vurgulayan Alkan "bunlardan biri kızınıza veya bacınıza talip olsa verir miydiniz? Bence temel ölçü bu olmalı" dedi.

Rıfat Yörük/Habervaktim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.