ABD İle Yeni Dönem!
Türkiye ile ABD arasında finansal bilgi paylaşımı ve işbirliğini öngören anlaşmaya dayanan kritik yasa tasarısı, komisyondan geçti.
Tasarının temelini oluşturan ikili anlaşmaya göre; ABD’de yatırımı olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile Türkiye’de yatırımı olan ABD vatandaşlarının bilgileri karşılıklı olarak “gizlilik” içinde paylaşılacak. Karşılıklı bilgi paylaşımı, belirlenen zamanlarda “otomatik” yapılacak. Tasarının yasalaşmasıyla Türkiye ve ABD arasında finansal işbirliğinin çerçevesi genişleyecek. Yasa yürürlüğe girdikten sonra ilk bilgi değişimi 30 Eylül 2016’ya kadar yapılacak. Bu tarihte değişime tabi tutulacak bilgiler 2014 ve 2015’in finansal bilgileri olacak.
ABD’yi ilgilendiren bölümünden etkilenecek kişiler şöyle:
-ABD ile ilişkisi bulunan gerçek ve tüzel kişiler
- Müşteri adına varlık olarak kabul edilebilecek herhangi bir hesabı bünyesinde bulunduran finansal kurumlar.
Nasıl işleyecek?
ABD’de vergi mükellefi olan ABD vatandaşlarından Türkiye’de müşteri olanlar, durumlarını Türkiye’de ilgili bulundukları finans kuruluşlarına bildirmek zorunda olacak. Bu bilgiler, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) aracılığıyla ABD Milli Gelirler İdaresi’ne (IRS) iletilecek.
ABD finansal kuruluşlarındaki Türkiye mukimi hesap sahiplerine ilişkin bilgiler de Türkiye’ye iletilecek. ABD’de finansal bilgisi bulunan Türk vatandaşlarının birikim miktarları Türkiye’ye aktarılacak.
Türk finansal kuruluşlarının elinde bulunan ABD’lilere ait finansal hesap bilgileri öncelikle GİB’e bildirilecek. GİB, topladığı bir önceki yıla ait bilgileri 30 Eylül 2016’ya kadar ABD yetkili makamına iletecek. Bilgiler şifrelenerek gizlilik esasıyla gönderilecek. Bilgiler otomatik olarak değiştirilecek.
Anlaşma kapsamında karşılıklı paylaşılacak bilgiler arasında hesap sahibinin adı, adresi, vergi kimlik numarası, hesap numarası, bakiye miktarı gibi bilgiler olacak. İkili aanlaşma uyarınca düzenlemelere her iki ülkedeki tüm banka ve finans kuruluşları uymak zorunda olacak.
Cezası var
ABD’de vergi mükellefi olup olmadığının tespiti için öngörülen bilgi ve belgeleri sağlamayan kişilere, ABD kaynaklı gelirleri üzerinden, yüzde 30 oranlı stopaj uygulanabilecek. Bildirime konu olacaklara ilişkin bakiye limitleri ise şöyle olacak:
- Mevcut ve yeni bireysel müşteriler: 50 bin dolar üzerinde toplam varlık bakiyesine sahipler.
- Mevcut tüzel müşteriler: 250 bin dolar üzerinde toplam varlık bakiyesine sahipler.
- Yeni tüzel müşteriler: 50 bin dolar üzerinde toplam varlık bakiyesine sahipler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.