Yeni Sürecin Yöntemi Bölgede Aranıyor
Müşavirlerin hazırlayacağı raporlar doğrultusunda 6 ay sonra yargısal ve kültürel reformlar yapılmasının planlandığı öğrenildi.
Çözüm sürecini terör örgütü PKK’nın eylemleri nedeniyle askıya aldığını açıklayan ve HDP ile diyaloğu kesen hükümet, 1 Kasım seçimleri sonrası Kürt meselesiyle ilgili yeni yol haritasını ve öncelikli atılması gereken adımları belirlemek için kolları sıvadı. Terörle mücadelenin kararlılıkla süreceğini açıklayan hükümet, demokratikleşme reformları ile Kürt meselesinin çözümü için yeni bir yöntem belirlemek amacıyla çalışmalar başlattı.
Akademisyen kökenli 2 Başbakanlık müşaviri, bazı ilçelerinde sokağa çıkma yasağının sürdüğü Diyarbakır ve Mardin’in yanı sıra Batman’da incelemelerde bulundu. Sivil toplum örgütleri, kanaat önderleri, akademisyenler, bazı siyasi parti temsilcileri ve valilerle görüşen Başbakanlık müşavirleri, çatışmaların nasıl bitirileceğini sordu.
KANAAT ÖNDERLERİ VE STK’LARLA GÖRÜŞTÜLER
Çözüm sürecinde yeni yöntem ve yol haritasını, sorularına aldıkları yanıtlarla belirlemeye çalışan Başbakanlık müşavirlerinin, yeni yol haritasının HDP, PKK ve Öcalan’sız nasıl yürütülebileceğini irdelediği öğrenildi. Görüşmeye katılanların neredeyse tamamının hendek ve barikatları sert bir dille eleştirdiği, çatışmaların bitmesi için Öcalan ile yapılan görüşmelerin kaldığı yerden devam etmesi yönünde görüş bildirdiği kaydedildi. Görüşmelerde, sivil toplum örgütleri ve kanaat önderlerinin, HDP, Kandil ve Öcalan’sız bir sürecin yürütülmesinin zor olacağı ancak sürecin geniş tabanlı muhataplarla yürütülmesi durumunda sonuç alınabileceğini vurguladığı öğrenildi.
ACİL ATILMASI GEREKEN 3 ADIMI SORDULAR
Müşavirler, Kürt meselesinde öncelikli atılması gereken 3 adımı da sordu. Bu soruya ağırlıkla, “Anadilde eğitim, kamusal alanda dilin kullanılması, uçaklarda Kürtçe anonsların yapılması ve ekonomik-kültürel destekler” ile “Öcalan ile yeniden görüşmelerin başlatılması, silahların susması ve sınır dışına çekilmesi, egemenlik paylaşımı hariç, yerinde yönetim reformlarının gerçekleşmesi” yanıtlarının verildiği belirtildi.
YARGISAL VE KÜLTÜREL REFORM ÖNE ÇIKTI
Kanaat önderleri, olası yeni bir süreçte siyasi taleplerin, çökme noktasına gelen bölge ekonomisiyle ilgili taleplerle aynı doğrultu ve düzeyde yürümesi gerektiğine vurgu yaptı. Müşavirlerin hazırlayacakları raporlar doğrultusunda 6 ay sonra yargısal ve kültürel reformlar yapılmasının planlandığı öğrenildi. Başlayacak olası yeni süreçte terörle mücadelenin askıya alınmayacağı mesajının ön plana çıktığı ifade edildi.
habertürk
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.