Suriye İçin Tarihe Karar
BM Güvenlik Konseyi, Suriye'de siyasi diyalog sürecinin başlaması ve ülke genelinde ateşkes ilan edilmesini isteyen ve Cenevre Bildirisi ile Viyana toplantılarında alınan kararları teyit eden karar tasarısını oy birliği ile kabul etti.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry başkanlığında, Uluslararası Suriye Destek Grubu toplantısının ardından bir araya gelen Konsey üyeleri, bu toplantıda üzerinde uzlaşılan karar tasarısını görüştü.
TASARI 15 ÜYENİN DE OLUMLU OYUYLA KABUL EDİLDİ
Kararda, Cenevre Bildirisi ile Viyana toplantılarında uzlaşılan temelde siyasi geçiş sürecinin başlatılması istendi. Sürecin, Suriyeliler öncülüğünde ve tüm tarafların rızasıyla tam yürütme gücü olan geçiş hükümeti kurulmasını içerdiği vurgulandı.
Siyasi müzakereler ve ateşkesin birbiriyle ilişkili olduğu ve birlikte yürümesi gerektiği kaydedilen kararda, ocak ayı başında hem BM gözetimi altında siyasi müzakerelerin hem de ülke genelinde uygulanacak ateşkesin başlatılması hedeflendiği belirtildi.
Konsey, BM Genel Sekreterliği'nden de ateşkesin uygulanması, gözetlenmesi ve raporlanmasına ilişkin uygulanabilecek modelleri en geç bir ay içinde BMGK'ya sunması istendi.
Kararda, Viyana'daki görüşmelerde alınan, "Suriyelilerin önderliğinde 6 ay içinde geçiş süreci, taraflar arasında müzakerelerin başlaması ve ateşkes sağlanması, yeni bir anayasa yapılması, 18 ay içinde adil bir seçim düzenlenmesi ve BM denetiminde terör örgütü-muhalif ayrımı yapılması için çalışılması" kararının desteklendiği vurgulandı.
Kararda Ürdün'ün, Suriye'de hangi grup ve kişilerin terörist olarak kabul edileceğine ilişkin Uluslararası Suriye Destek Grubu'na sunduğu liste için teşekkür edildi ancak kimlerin terörist olarak kabul edileceğine ilişkin açıklamaya yer verilmedi.
Kararda tüm Suriye'ye insani yardım ulaştırılmasının temin edilmesi ve komşu ülkelere sığınan Suriyelilerin ülkeye dönebilmeleri için güvenli ortamın oluşturulması çağrısı da yapıldı.
ESED'İN GELECEĞİNE DEĞİNİLMEDİ
BMGK kararında Beşşar Esed'in geleceğine ve geçiş sürecinde oynayabileceği role ilişkin herhangi bir madde yer almadı. Bu durum, BMGK'nın daimi üyeleri arasında Esed'in geleceğine ilişkin görüş ayrılıklarının giderilemediğini ortaya çıkardı.
Üzerinde anlaşılamayan diğer bir konunun da hangi grupların terörist olarak nitelendirileceği ve siyasi müzakerelerde yer alacak Suriyeli muhaliflerin belirlenmesi olduğu belirtiliyor.
Siyasi müzakereler ve ateşkesin başlayabilmesi için Esed'in geleceği ve muhalefet temsilcilerinin tespit edilmesi konularında anlaşılması gerekiyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.