Son Yıllarda Gelişen SEO Sektörü
SEO; web sitelerin arama motorlarına kayıt ve yükselme işlemine verilen “Search Engine Optimization” kelimesinin kısaltılmış halidir. Google’ın pagerank sistemini çıkarması; SEO’nun temellerini hazırladı. Yeni bir sektörün oluşmasına sebep olan SEO, aynı zamanda bir uzmanlık alanı oluşturuyordu. Oluşmakta olan bu uzmanlık; SEO Uzmanı terimini ortaya çıkardı.
Webmaster ve web site işleri ile uğraşanları ilk zamanlarda SEO Uzmanıyım diye kendilerini adlandırabiliyordu. Gördük ki; her SEO Uzmanıyım diyen SEO Uzmanı olamıyordu. Bilgi, tecrübe ve denemeleri sonucunda ortaya yeni teoriler atabilen ve bu teoriyi kanıtlayabilen kendini araştırmalarla sürekli yenileyebilen ve ancak gerçek başarılar sağlamış kişilere Seo Uzmanı diyebiliyoruz.
E-Ticaret Sektörü Gelişiyor, SEO Uzmanı İhtiyacı Artıyor.
2011-2015 Eylül yılları arasında internetten kredi kartı ile alışveriş tutarı 160 milyar lirayı aştı. Rakamlar bize şunu anlatıyor: E-ticaret sektörü Dünya’da ve Türkiye’de hızla büyüyor. Bu büyüme SEO uzmanı ihtiyacını da günden güne arttırıyor. İlerleyen zamanlarda bu rakamların daha da artmasıyla kurumsal SEO hizmeti sunan firmalara daha da çok ihtiyaç duyulacak. Bu firmalarda sadece uzman değil ara eleman bulmakta sıkıntı çekebilir. Çünkü Seo, gerçekten profesyonel anlamda yapılması gereken bir iş olduğu için, sıradan insanların bu sektörde faaliyet göstermesi zor. Bu durum ve artan talepler SEO fiyatlarını yükselteceğe benziyor.
2015 Yılında SEO Fiyatları Nasıldı?
SEO sektörü için verimli bir yıl olan 2015’te seo fiyatları aylık 750 TL – 5000 tl arasında bütçeye ve projeye uygun şekilde kurumsal firmalar tarafından yapıldı. Merdiven altı çalışıp, sektörle pek alakası olmayan sözde uzmanlar toplamda 250 TL civarında bütçe ile çalışan bu kişilere inananlar, büyük mağduriyet yaşadılar. SEO önem, özveri ve bilgi isteyen bir iştir.
Sosyal Medya SEO İşlemine Etki Ediyor mu?
Google, seo’da sosyal medyanın doğru kullanılması halinde fayda vereceğini 2013 yılından bu yana söylüyor. Evet, artık SEO sosyal medyasız olmuyor. İnsanların beğendikleri, yorumladıkları, paylaştıkları bilgiler Google tarafından değerli görünüyor. yakın geçmişte Facebook ile Google'ın anlaşması da bunu kanıtlar nitelikte.
Markalaşmanın Önemi Arttı!
Google’ın son algoritma güncellemeleri şunu gösterdi: “Markalaşmak” her zaman faydalıdır. Normal hayatta olan kurallara yakın algoritma geliştiren Google gerçek anlamda yapay zekanın ne kadar geliştiğinde kanıtıdır. Eskiden keyword domainler ve bir iki teknik ile Google’da web siteler ön sırada çıkarken. Bugün olay daha farklı boyuttadır. Pagerank’ın web site sahiplerine gösterilmemesi ve Google’ın kendi içerisinde sadece değerlendirme kriterlerinin oluşması olayın ciddiyetini bizlere yansıtıyor. Şuan otorite ve markalaşmak büyük bütçeler istiyor. İş ekonomisinde markalaşmanın ne kadar değerli olduğunu herkes bilir. İnternet piyasasında markalaşmak önemlidir. Bu önemi önceden fark eden web siteler şuan arama sonuçlarında ilk başlarda çıkıyorlar. E-ticaret piyasasına girecek olanlar; markalaşmak için büyük bütçeler ayırmalıdır.
Hüseyin ERGÖR
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.