Ecdadın Mezarının Haline Bak
İlçeye bağlı Değirmenlik Yaylası'ndaki SİT alanı içerisinde bulunan mezarlar, bakım ve koruma çalışmaları yapılmayınca kaderine terkedildi. Anadolu Türk tarihinin en önemli figürlerinden biri olarak kabul edilmesine rağmen ilgisizlik nedeniyle içler acısı duruma gelen Nure Sofi ve eşinin mezarı, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
Etrafı taşlarla çevrili olan türbe görünümündeki mezar, tarihi yapılara olan ilgisiz tavrı gözler önüne seriyor. Adana Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün sorumluluk alanında olduğu belirtilen türbe yıkılma riski taşırken, türbe ve mezar SİT alanı içerisinde yeraldığı için hiçbir çalışmanın yapılmamasına izin verilmiyor. Görünüm itibariyle bir harabeden farkı olmayan türbenin tahtadan yapılmış çatısı, çürüdüğü için yıkılma riski taşıyor. Yıkılması halinde mezara ciddi zarar verebilecek olan çatıya ise, izin olmadan bir ivi dahi çakılamıyor. Anadolu'ya yerleşen ilk Türk'lerden olan Nure Sofi'nin mezarının son drumu, görenlerin içini sızlatıyor.
ECDADIMIZIN KEMİKLERİ SIZLIYOR
Köy sakinlerinden Hacı Kerim Uçar, bir tarihin yok olduğunu ifade ederek, "Bakan olmazsa 3-5 yıl daha ayakta durabilir. Karamanoğulları'ndan Mehmet bey, babası, dedesi orada yatıyor. Bu ülkenin geçmişindeki en değerli insnalardan biri. Buraları bize emanet eden insanların mezarı orada sahipsiz. Geçmişte merhum Şevket muhtarımız çok ilgilendi, etkinlikler düzenledi ama sonrası gelmedi. Nure Sofi dediğimiz insan bizim ecdadımız. Onların kemikleri sızlıyor orada. Onların kemiği sızladığında bizim kemiğimiz de sızlıyor. Yetkililer artık bir el atsın bu işe" dedi.
Yetkilileri göreve çağıran Servet Kozalak ise, "Mezar şu an çok kötü durumda, yıkılmak üzere. Daha önce etkinlikler yapılıp sahip çıkılıyordu ama artık hiçbir şey yapılmıyor. Devletimizin buraya el atması lazım. Burada ecdadımız, tarihimiz yatıyor. Buraya sahip çıkmamız gerekiyor" diye konuştu.
1228 yılında Selçuk Sultanı 1'nci Alaüddin Keykubad tarafından Ermenek Kalesi civarına yerleştirilen Karamanoğlu Beyliğinin ilk tarihi şahsiyeti Nure Sofi'dir. Karaman adını verdiği oğluna beyliği devretmesinden sonra ömrünü Mut'ta geçirmiş ve ölümü üzerine Sinanlı nahiyesi Değirmenlik Yaylası'na gömülmüştür. Nure Sofi'nin Karamanoğulları içerisinde önemli bir yeri vardır. Nure Sofi'den geniş bir şekilde bahseden tarihçi bilgin İbni Bibi'dir. Onun verdiği bilgilere göre Nure Sofi, Kamereddin (Ermenek) ilinde, dağlardan Larende'ye (Karaman) kömür taşımakla ailesini geçindiren bir kömürcüdür.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.