Bakan Ünal'dan Önemli 'İsrail' Açıklaması
Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Türkiye ile İsrail arasında anlaşma sağlandığı iddialarına ilişkin, "İsrail ile şu anda, daha önce konuştuğumuz, özür, tazminat ve ablukanın kaldırılmasını konuşuyoruz. Bunu birileri 'Türkiye'nin İsrail'e yakınlaşması' olarak değerlendiriyorsa, bu doğrudan bir art niyettir. Bu aslında akamete uğrayan bir sürecin tekrardan başlatılmasıdır" dedi.
ATATÜRK'ÜN ANAYASASINI DARBECİLER DEĞİŞTİRDİ
Bakan Mahir Ünal, AA'ya gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Türkiye'nin ana kronik sorununun anayasa olduğunu belirten Ünal, TBMM'de "Atatürk'ün Anayasası'na dokundurtmayız, ilk dört maddeye dokundurtmayız" şeklinde pankartlar açıldığını anımsattı. Atatürk'ün yaptığı "1924 Anayasası'nı 1961'de kim değiştirdi?" diye soran Bakan Ünal, "Kim değiştirdi? Darbeciler değiştirdi" diye konuştu.
1920 ve 1930'lu yıllar düşünüldüğünde Atatürk'ün ortaya koyduğu iradenin gerçek anlamda bir demokrasi iradesi olduğunu vurgulayan Ünal, 1935'te Recep Peker'in Almanya ve İtalya'yı ziyaret ettiğini, "Cumhuriyet Konseyi" kurmayı hedefleyen 27 sayfalık bir rapor hazırladığını anımsattı.
ANAYASADAN KAÇTILAR
Bakan Ünal, "Atatürk bu raporu gördüğünde, o dönemde 'Beni diktatör olarak göstermek istiyorlar. Ben bir diktatör değilim' diyen ve demokrasi iradesi olan, o günün şartlarında bu iradeyi ortaya koymuş bir devlet adamı. Ama bugün Atatürkçü olduğunu söyleyenler, mesela ilk dört maddenin değiştirilemez olduğunu iddia edebiliyorlar" ifadesini kullandı.
Bu çatışmaların maalesef 2011'de son derece iyi niyetle başlayan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun bir mutabakatla sonuçlanmamasına neden olduğunu kaydeden Ünal, "Çünkü masaya anayasayı değiştirmek için oturmadı arkadaşlar. Bunu da kendileri ifade ettiği için söylüyorum. 'Biz direnmek için bu masaya oturuyoruz. Biz korumak için bu masaya oturuyoruz' dediler" değerlendirmesinde bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.