Hainler İçin Yaşasın Cehennem!
Moğolların obadaki casusu olan Kocabaş, sürekli fitne üreten ve kargaşa çıkararak Dodurgalılar ile Kayılar arasında gerginlik çıkarmaktadır. Obaya dönen Ertuğrul, kendisine kılıçla hamle yapan hain Kocabaş'ı öldürdükten sonra "Hainler için Yaşasın cehennem" diye bağırdı. Ardından alpleri de bir kaç defa "Hainler için yaşasın cehennem" şeklinde obayı inletti.
"ZALİMLER İÇİN YAŞASIN CEHENNEM SÖZÜ" NE ZAMAN SÖYLENDİ?
Bediüzzaman Said Nursi, Osmanlı Devleti bünyesinde savaş dönemlerinde hizmet veren, olağanüstü yetkilerle donatılmış Divan-ı Harb-i Örfî mahkemesinde yargılanır.
31 Mart 1909 ayaklanması esnasında Üstad Bediüzzaman, yayınladığı makaleler ve askerlere yaptığı konuşmalarla yatıştırıcı bir rol oynamıştı. Ancak olaya karıştığı iddia edilerek tutuklandı ve İstanbul’da bulunan Divan-ı Harb-i Örfî’de, idam talebiyle yargılandı. Daha sonra “İki Mekteb-i Musibetin Şehadetnamesi veya Divan-ı Harb-i Örfî” adıyla neşredilen savunmasının ardından beraat etti.
Bu hadiseye ismi karışan on beş kadar hoca idam edilmişti. Bediüzzaman Said Nursi, onlar mahkeme binasının bahçesinde asılı durdukları ve kendisi de pencereden onları gördüğü bir halde muhakeme olundu. Mahkeme başkanı Hurşid Paşa’nın “Sen de şeriat istemişsin?” sorusuna Üstad Bediüzzaman şu cevabı verdi:
“Şeriatın bir hakikatine, bin ruhum olsa feda etmeye hazırım. Zira şeriat, sebeb-i saadet ve adalet-i mahz ve fazilettir. Fakat, ihtilâlcilerin isteyişi gibi değil!”
Üstad Bediüzzaman’ın divan-ı harpteki bu kahramanca müdafaası, o zaman iki defa tab edilip neşredilmişti. O dehşetli mahkemeden idamını beklerken beraat etmiş ve mahkemeye teşekkür etmeyerek, yolda Bayezid’den Sultanahmed’e kadar, arkasında kalabalık bir halk kitlesi mevcut olduğu halde, “Zalimler için yaşasın Cehennem! Zalimler için yaşasın Cehennem!” nidâlarıyla ilerledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.