Zamanında Türkiye’yi Parçalayanlar Bakın Şimdi Ne Diyor!
Stratfor'un 2016 küresel beklentiler raporunda Suriye'deki iç savaşın gelecek yıl da bölgenin gündemini belirlemeye devam edeceğini daha fazla ülkenin DAEŞ'le mücadeleye dahil olacağı tahminini yaptı.
Kuruluş raporunda Türkiye'ye önemli yer ayırarak, Türkiye'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da "İzlenmesi gereken en önemli oyuncu" olacağını vurguladı.
Türkiye'nin önemli sorunlarla karşı karşıya olduğu da belirtilen raporda, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliği altında siyasi olarak güçlü hükümet Türkiye sınırları dışında bu yıl daha aktif olacak" ifadeleri kullanıldı.
Türkiye'nin 2016'da Suriye'nin kuzeyine askeri güç gönderilmesi, Irak ve Suriye'de DAEŞ'le mücadeleye girilmesi kararları almasının beklendiği de kaydedilen raporda, Türkiye'nin DAEŞ'le mücadelenin yanı sıra Kürtlerin Kuzey Suriye'deki faaliyetlerini de kontrol altında tutmak istediği ve bölgede sığınmacılar için güvenli bölge oluşturulmasını talep ettiği belirtildi.
Türkiye'nin bu amaçla ABD'nin de desteğiyle Suriye'nin kuzeyinde hava operasyonları düzenleyip Sünni Araplar ve Türkmenlerle işbirliğine giderek DAEŞ'le mücadeleye katılabileceği, kara gücü göndermeyi de seçenekler arasında bulunduracağı kaydedildi.
Raporda, Türkiye ve ABD'nin DAEŞ'e karşı Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Ürdün gibi Arap ülkelerinin katılımıyla bir koalisyon oluşturmaya çalışabilecekleri de kaydedildi.
RUSYA VE İSRAİL İLE İLİŞKİLER
Raporda Türkiye'nin bölgedeki hedeflerini en fazla karmaşık hale getirebilecek konunun bölgede DAEŞ'in yanı sıra Suriyeli muhalifleri de hedef alan Rusya olduğu belirtildi.
Türkiye'nin hedefleri karşısında Suriye'nin kuzeyinde Rusya'nın varlığını ve hava operasyonlarını artırabileceği vurgulanırken, bu durumun Türkiye'yi daha fazla NATO'daki müttefikleriyle ortak zemine taşıyacağı, Rusya'yı da eski Sovyet hinterlandında daha kırılgan hale getirebileceği kaydedildi.
Raporda Suriye'deki savaşın daha da karmaşık hale gelmesi üzerine İsrail hükümetinin "en kötü senaryoya" hazırlık için bölgede mümkün olduğunca fazla ülkeyle ilişki kurmaya çalışacağı görüşlerine yer verildi.
İsrail'in hem ABD hem de Rusya ile yakın olmaya çalışacağı belirtilen raporda,"Türkiye'nin bölgede artan rolü İsrail hükümetini Ankara ile ilişkilerini geliştirmek zorunda bırakacak" ifadeleri kullanıldı.
Raporda, Türkiye'nin bölgede etkisini artırmasının İran ile rekabetini de artıracağı, İran'ın buna karşılık Irak Kürt bölgesindeki farklılıkları istismar edebileceği kaydedildi.
STRATFOR'UN ÖZGEÇMİŞİ
Parçalanmış Türkiye haritasını ilk yayımlayan düşünce kuruluşudur. Amerikan özel istihbarat kuruluşu Stratfor, Amerikan Savunma Bakanlığı birimleriyle birlikte özel kuruluşlara da kritik istihbarat satan, bir kuruluş. Aynı zamanda gayriresmi CIA olarak da adlandırılıyor.
Stratfor, merkezi Teksas’ta bulunan bir “küresel istihbarat” şirketi. Hindistan Bhopal’daki Dow Chemical ile savaş uçağı üreticileri Lockheed Martin, Northrop Grumman ve Raytheon gibi büyük şirketlerin yanı sıra, İç Güvenlik Bakanlığı, Deniz Piyadeleri Komutanlığı ve Askeri İstihbarat Örgütü gibi Amerikan devletinin kurumlarına da gizli istihbarat sağlıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.