Mağdur Kadın Yargıtay'dan Tazminat Kazandı

Mağdur Kadın Yargıtay'dan Tazminat Kazandı
Cinsel taciz mağduru kadın, lehinde sonuçlanan davaya "Yorumlu-Uygulamalı Türk Ceza Kanunu" adlı eserde, ismini açıkça belirterek yer veren Yargıtay daire başkanı ve hakimlerden tazminat kazandı.

İş yerinde cinsel tacize uğrayan kamu görevlisi kadın, bu davranışta bulunan yöneticinin ceza aldığı yargı kararına, "Yorumlu-Uygulamalı Türk Ceza Kanunu" adlı eserde, ismini açıkça belirterek yer veren Yargıtay daire başkanı ve tetkik hakimlerine karşı açtığı tazminat davasında haklı bulundu. 

İzmir Adliyesi'nde zabıt katibi olarak görev yapan kadın, İzmir Cumhuriyet başsavcı vekili ile çalışmak için görevlendirildi. Göreve başladıktan sonra 8 ay boyunca başsavcı vekilinin sözlü ve fiziksel taciziyle karşı karşıya kalan kadın, bu durumun çekilmez hale gelmesi nedeniyle söz konusu yöneticiyi şikayet etti.

Hakkında soruşturma açılan başsavcı vekili, cinsel taciz suçundan cezalandırıldı. Olayın üzerinden 4 yıl geçtikten sonra dönemin Yargıtay 4. Ceza Dairesi Başkanı ve tetkik hakimleri, Nisan 2010'da yayınladıkları "Yorumlu-Uygulamalı Türk Ceza Kanunu" adlı altı ciltlik eserde, bu karara da yer verdi. 

Tacize uğrayan kadın, eserde, örnek Yargıtay kararlarının başladığı 3 bin 262 numaralı ve devamındaki sayfalarda başına gelen olayların, tüm aktörlerin isimleri açıkça yazılmak suretiyle ve tamamı açık bir şekilde anlatıldığını belirterek, kitabı yazan daire başkanı ve tetkik hakimleri hakkında tazminat davası açtı. 

Dava dilekçesinde, "Kadının, kitabı görmesiyle tekrar psikolojik bunalıma girdiği, bütün kötü olayları tekrar yaşamak zorunda kaldığı, adliyede çalışması nedeniyle bu olayın çevresinde, savcı ve avukatlar tarafından duyulduğu, zor da olsa saklayabildiği bir olayın kamuoyuna duyurulduğu, iffetinin tartışılır hale geldiği" savunularak tazminat istendi. 

İzmir 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, davayı kabul ederek tazminata hükmetti. 

Kararın temyiz edilmesi üzerine ise Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu. Yerel Mahkeme ise "yurt çapında dağıtımı ve satışı yapılan bir kitapta, bu tür bir olayla davacının adının açıkça belirtilmesinin davacının kişilik haklarını zedelediği, çevresine karşı davacıyı zor duruma düşürdüğü gerekçesiyle" ilk kararında direndi. 

Direnme kararının da temyiz edilmesi üzerine, dosya Yargıtay Hukuk Genel Kuruluna geldi. 

Kurul, yerel mahkemenin direnme kararını yerinde bularak uygun bir tazminata hükmetmesi için dosyayı Yargıtay 4. Hukuk Dairesine gönderdi. 

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.