Rusya 3 Türk Üniversitesiyle Anlaşmasını İptal Etti
Hacettepe ve İTÜ'nün anlaşmaları, iki üniversite arasında bilim, eğitim ve sosyal alanlardaki işbirliğini kapsarken, Ankara Üniversitesi ile yapılan anlaşma, Mersin Akkuyu'da kurulacak olan nükleer santrale yetişmiş insan gücü sağlamayı amaçlıyordu.
Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Niyazi Meriç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ankara Üniversitesi ile Rusya'dan MEPhI arasında 13 Nisan 2015 tarihinde iki anlaşmanın imzalandığını bildirdi.
Bunlardan birinin, "çift yüksek lisans programı çerçevesinde akademik işbirliği" anlaşması, diğerinin ise "bilimsel, eğitim ve sosyal alanlarda işbirliği" anlaşması olduğunu bildiren Meriç, bu kapsamda anlaşmaların iki üniversite arasında öğrenci değişimini içerdiğini anlattı.
Meriç'in verdiği bilgiye göre Rus Üniversitesi ile Nükleer Güç Santrallerini İzleme, Kontrol ve Güvenli İşletim Sistemleri Çift Diploma Yüksek Lisans Programı çerçevesinde imzalanan akademik işbirliği anlaşması, çift diploma programına kabul edilecek Rus ve Türk öğrencilerin eğitimlerinin ilk 6 ayı Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü'nde, bir yılını Moskova MEPhI'de, son altı ayını da yine Nükleer Bilimler Enstitüsü'nde geçirmelerini öngörüyordu.
Meriç, anlaşmaya göre Akkuyu'da toplam 4 ünite için ihtiyaç duyulan, nükleer enerji bilgisine sahip bin mühendisin, hem Türkiye hem de Rusya'da eğitilmesinin amaçlandığını bildirdi.
İşbirliği anlaşmasının imza törenine Türkiye'den yetkililerin yanı sıra Akkuyu Nükleer Santralinin yapımını üstlenen ROSATOM Genel Müdürü Sergey Kirienko'nun da katıldığını vurgulayan Meriç, Rus Üniversitesinin ikili anlaşmaya iptal ettiğine ilişkin yazının yakın zamanda ellerine geçtiğini bildirerek, şöyle konuştu:
"Anlaşmaya göre Türk öğrenciler, bir yıl boyunca MEPhl'de ve bir nükleer santralde deneylerini yapacaklar, tekrar Türkiye'ye dönüp tez hazırlayacaklardı. Öğrencilerimiz, Rusya'daki reaktörlerin başında deneyler yapacak, tecrübe kazanacaktı. Bu şekilde, yaklaşık bin öğrencinin hem Türkiye'de hem de Rusya'da eğitimi planlanmıştı. Hem Rus hem Türk öğrenciler, önümüzdeki yıldan itibaren hem Türkiye'ye hem de Rusya'daki eğitimlerine başlayacaktı."
Nükleer enerjide başka ülkeler de var
Rus tarafının anlaşmayı iptal ettiğini duyurmasıyla Ankara Üniversitesi olarak nükleer enerji konusunda ihtiyaç duyulan yüksek lisans programlarını kendilerinin açacağını vurgulayan Meriç, "Nükleer enerji konusunda deneyim kazanılabilecek Almanya, Japonya, Çin, İngiltere, Hindistan, İspanya gibi başka ülkeler de var. Bu ülkelerden bazıları, üniversitemize nükleer enerji konusunda bazı tekliflerde bulundu. Rus üniversitesinin bu iptal kararının ardından bu ülkelerden gelen diğer teklifleri değerlendireceğiz. Örneğin Sinop Nükleer Santrali de Japonya-Fransa ortaklığında yürütülecek. Tüm bu ihtimaller de masamızda duruyor" ifadesini kullandı.
Meriç, angajman kuralları gereğince sınır ihlali yapan Rus uçağının düşürülmesinin ardından Rus ve Türk öğrencilerle ilgili gelişmeler konusunda, "Bu olaylar ve gelişmeler bizi gerçekten çok üzüyor. Bizler Rus üniversiteleri ile ilişkilerimizi geliştirip kuvvetlendirmek isterken politik gelişmeler karşısında tüm emeklerimizin ve ilişkilerimizin iki satırlık yazı ile silinip atılması ne kadar Rus geleneklerine uyuyor, üzülerek öğreniyoruz. Biz gelişmelere, bilim insanları olarak politik değil, bilimsel açıdan bakıyoruz. Bizim tek kaygımız öğrencilerimizin geleceği. Bu eğitimler kapsamında Rusya'dan da Türkiye'ye öğrenci gelecekti, Türkiye'den de Rusya'ya öğrenci gidecekti. Her iki ülkenin öğrencilerinin de önü kesilmiş oldu. Politikanın Ruslar tarafından eğitime bulaştırılmasını hiç doğru bulmuyorum" değerlendirmesini yaptı.
Niyazi Meriç, MEPhI'nin Hacettepe Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi ile yürüttüğü bilim, eğitim ve sosyal alanlardaki işbirliği anlaşmasındaki katılımını da durdurduğunu sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.