Kızılhaç'tan Korkunç Madaya Açıklaması

Kızılhaç'tan Korkunç Madaya Açıklaması
Uluslararası Kızılhaç Komitesi Sözcüsü Fakhr, Esed ve Hizbullah güçlerinin kuşattığı Madaya'da sağlıklı tek bir kişi göremediklerini belirterek, "Bebek, çocuk, kadın ve yaşlılar yaşamla ölüm arasında mücadele veriyor" dedi.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi Sözcüsü Dibeh Fakhr, Suriye'de kuşatma altındaki Madaya'da bebek, çocuk, kadın ve yaşlıların açlık nedeniyle çok ciddi sağlık sorunları yaşadığını, bazılarının yaşamla ölüm arasında mücadele verdiğini söyledi.

Fakhr, Suriye'deki rejim güçleri ve Hizbullah'ın kuşatması altındaki Madaya'da yaşanan insanlık dramını AA muhabirine anlattı. Ekim ayından bu yana ilk defa insani yardım ulaştırılan Madaya kasabasında durumun "içler acısı ve dehşet verici" olduğunu belirten Fakhr, "Bazıları 5 gün boyunca hiçbir şey yemediğini söyledi. Dört aydır ekmek bulamayan insanlar var.

Yetersiz beslenme nedeniyle durumu çok kritik olanlar var. Çaresiz durumdalar. Yardım konvoylarını görmek onları mutlu etti. Bazıları ise yardım geciktiği için öfkeliydi. Bebekler, çocuklar, kadınlar ve yaşlılar açlık nedeniyle çok ciddi sağlık sorunları yaşıyor ve bazılarıysa yaşamla ölüm arasında mücadele veriyor. Bir çoğuysa çok zayıf, solgun, bitkin ve umutsuz. Sağlıklı tek bir kişi göremedik" dedi.

"Durumu kritik olanların tahliye edilmesi gerek"

Sağlık durumu son derece kritik olanların Madaya'dan bir an önce tahliye edilmesi gerektiğine dikkati çeken Fakhr, "Suriye'de en son tahliye aralık ayında yapıldı ancak tahliye görüşmeleri üç ay sürdü. Bütün taraflarla görüşmek gerekiyor ve şu anda görüşmeler sürüyor. Bu nedenle de Madaya'ya bir an önce tıbbi yardım da yapılması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Perşembe günü ikinci tur insani yardım sevkiyatının yapılacağını ve bu kez kuşatma altındaki Zabadani'ye de ulaşmayı umut ettiklerini ifade eden Fakhr, taraflara Suriye'de insani yardımların tüm bölgelere engelsiz şekilde ulaştırılmasıne izin vermeleri çağrısında bulundu.

Madaya'ya mobil klinikler gerekli

Dünya Sağlık Örgütü'nün Suriye Temsilcisi Elizabeth Hoff ise, Madaya'da 400 civarında kişinin durumunun çok kritik olduğunu ve acil tedavi edilmesi gerektiğini belirterek, mobil klinikler kurulmasının gerekli olduğunu söyledi.

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.