İngiltere'de Cinsiyetli Marş Tartışması
İngiltere parlamentosu, spor müsabakaları için ülkeye yeni bir milli marş seçilmesini öngören teklifi kabul etti.
Ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin milletvekillerinden Toby Perkins, İngiltere’ye, parçası olduğu Birleşik Krallık’ın resmi marşından farklı bir milli marş seçilmesi için teklif verdi.
Yeni milli marşın da halka danışılarak seçilmesini isteyen Perkins, “İngiltere, Birleşik Krallık’ın bileşenlerinden biri ama ülke olarak spor müsabakalarında kendisi için mücadele ediyor. Bence İngiltere'nin Britanya’yı değil, kendisini yücelten bir marşa ihtiyacı var” ifadesini kullandı.
Parlamento 4 Mart'ta teklifi ele alacak
İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası da bugün yapılan oylamayla Perkins'in teklifini kabul etti. Parlamentoda milletvekillerinin konuyu 4 Mart’ta yapılacak ikinci bir oturumda ayrıntılı olarak ele alması kararlaştırıldı.
Parlamento bu ikinci oturumda da olumlu karar alırsa, Kültür Medya ve Spor Bakanlığı ülke çapında yürüteceği çalışmayla, halkın milli marşla ilgili görüşünü alacak.
Şair William Blake'in 'Kudüs' şiiri aday
İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık’ın “Tanrı Kraliçeyi Korusun” adlı ortak bir resmi marşı bulunuyor. Ancak İskoçya ve Galler milli takımları spor müsabakalarında kendi marşlarını kullanıyor.
Yeni milli marş için kampanya yürüten sivil toplum grupları, ünlü İngiliz şair William Blake’in “Kudüs” şiirini aday gösteriyor.
İngiltere Başbakanı David Cameron’ın da muhtemel milli marş için favorisi olarak gösterdiği bu şiir, “O ayaklar kadim zamanlarda/ Yürüdü mü İngiltere’nin yeşil dağlarında?/ Tanrı’nın kutsal kuzusu/ Görüldü mü İngiltere’nin tatlı çayırlarında?” dizeleriyle başlıyor. Kitab-ı Mukaddes'e, İngiltere'nin peyzajına ve Blake'in tanıklık ettiği sanayi devrimine göndermeler yapan şiir, “Akıl savaşından vazgeçmeyeceğim/ Kılıcım da elimde uyumayacak/ Ta ki Kudüs’ü kurana kadar/ İngiltere’nin yeşil ve tatlı toprağında” dizeleriyle sona eriyor.
Kriket milli takımı 10 yıldır kullanıyor
İngiliz kriket milli takımının yaklaşık 10 yıldır resmi marş olarak kullandığı "Kudüs", 2010’da da Delhi’de düzenlenen İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları'nda, İngiltere’nin milli marşı olarak kullanılmıştı. Birleşik Krallık’ın 18. yüzyıldan bu yana kullandığı marş olan “Tanrı Kraliçeyi Korusun”un sözleri ise tahttaki hükümdarın cinsiyetine göre değiştiriliyor.
Ülkede, açılacak bir yarışma ile yeni bir milli marşın yazılmasını ve bestelenmesini isteyen gruplar da bulunuyor. Ancak kamuoyu yoklamalarında "Kudüs" şiirine destek genellikle yüzde 50’nin üzerinde.
AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.