'Zift' Usta Ellerde Sanat Eserine Dönüşüyor
Darende Mehmet İzzet Paşa Ortaokulu'nda görevli Özkafa, resim öğretmeni arkadaşlarıyla kurdukları atölyede farklı malzemelerle çalışmalar yapıyor.
Deneme yanılma yöntemiyle, saman, mermer tozu, alçı gibi malzemeler kullanarak tuval üzerine ince ince işlediği hat çizimleri ve resimlerini süsleyen Özkafa, en son kullandığı ziftle renklendirdiği tablolarını daha da etkileyici hale getiriyor.
Özkafa, AA muhabirine, zift kullanılarak oluşturulan sanatı Türkiye'de nadir yapanlar arasında bulunduğunu belirtti.
İlçede iki resim öğretmeni arkadaşıyla bir atölye kurarak bu sanatı geliştirmeye çalıştıklarını anlatan Özkafa, "Önce hattatların yazdığı yazıları üç boyutlu hale getirdik fakat diğerlerinden farkımız olması için kağıt üzerine değil de tuval üzerine yoğunlaştık" dedi.
Birbirinden farklı eserleri ortaya çıkarabilmek için pek çok kez deneme yanılma yöntemiyle çeşitli malzemeler kullandığını ifade eden Özkafa, "Farklı bir sanat olmasını istediğimiz için malzemeleri de farklı seçmemiz lazımdı. Sonunda üç boyutlu çalışmamızın içini ağaç tutkalı kullanarak kabartma fikrini denedik. Tutkal akışkan bir madde olduğu için çok fazla yerinde durmadı sağa sola patlamaya başladı. Sonra bunu geliştirmeye başladık. Önce kenarlarını çizgiler halinde çizerek sonra doldurmaya ve birbirine birleştirmeye başladık. Kabartmayı yaptıktan sonra daha alımlı hale getirmek istedik. Önce alçıyla çalışmaya başladık ama alçı çatladı, istediğimiz görüntü olmadı. Çeşitli meddeler denedik sonunda mermer tozunu bulduk" diye konuştu.
Asfalt yapımında kullanılan zift esere işleniyor
Mermer tozunun tutkalla tuvaller üzerinde çok güzel sonuçlar verdiğini kaydeden Özkafa, "Süslemeyi tamamladıktan sonra renklendirmemiz gerektiğini düşündük. Önce yağlı boya sonra su bazlı boyalar denemeye başladık, boyaları iç içe geçirmek sıkıntı oldu. Sonra zift kullanabilir miyiz diye düşündük ve ilk olarak işlenmemiş ziftaldık. Görünüşü güzel oldu fakat günler geçmesine rağmen kurumadı. Ziftin işlenmişi var mıdır, yanık ziftkullanabilir miyiz diye düşündük. Sonra zifti o şekilde kullanınca bu çalışma ortaya çıktı" dedi.
Amaçlarının farklı bir çalışma sergilemek olduğunu dile getiren Özkafa, "Asfalt yapımında kullanılan ziftle farklı bir çalışma sergilemeyi başardık. Şimdi kendimizi geliştirdik, bunu mekansal anlamda manzara ve objelerle, renklerini de değiştirerek biçimsel ögeler oluşturmaya başladık" ifadesini kullandı.
Özkafa, bu sanatı öğretmenlik yaptığı okulda öğrencilerine de öğreterek, sanatın Türkiye çapınca gelişmesini istediğini sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.