Türkiye'nin Ülker'i Dünyanın Pladis'i Oluyor

Türkiye'nin Ülker'i Dünyanın Pladis'i Oluyor
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker Godiva, DeMet's, United Biscuits ve Ülker'i Pladis çatısı altında toplayacaklarını söyledi

Yıldız Holding genel merkezinde düzenlenen toplantıda grubun geleceğine ilişkin değerlendirmede bulunan Ülker, son dönemde bünyelerine kattıkları Godiva, DeMet's, United Biscuits ile Ülker'i tek çatı altında toplayacaklarını söyledi.

Ülker, sahip oldukları markaların odaklandığı pazarlara değinerek, "Lider olduğumuz şimdiki pazarlarda durumumuzu sağlamlaştırıp, geliştirdikten sonra gelecekteki büyük imkanların olduğu dünyaya açılarak işimizi katlayabiliriz. Bunu global bir fırsat olarak görüyoruz" dedi.

İlk baştan beri global bir şirket olmayı hedeflediklerini dile getiren Ülker, bugün 14 ülkede faaliyet gösteren 77 fabrika, 300 marka ve binin üzerinde satış noktaları bulunduğunu kaydetti.

Ülker, "Ailemiz epeyce büyüdü, 50 bin kişiyi aşkın bir aile oldu. Hatta bu sene de yüzde 10 büyüyeceğiz ama artık ana işimiz olan bisküvi, çikolata ve şekerlemeye odaklanmak, bu sahada globalleşmek istiyoruz. Bunun için de yeniden organize olmak istiyoruz. Amacımız; gücümüzü ve şirketlerimizi tek bir çatı altında birleştirerek atıştırmalık işinde lider olmak" diye konuştu.

Üç bölgeye üç yönetici

Murat Ülker, şirket yapısını yeniden değerlendirerek organize olduklarını belirtti.

Dünyayı bölgelere ayırdıklarını ve bu alanları üst yöneticiler (CEO) arasında paylaştırdıklarını anlatan Ülker, "Türkiye, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türki Cumhuriyetlerden Yıldız Holding Gıda Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü, Amerika kıtası ve Japonya'dan Godiva CEO'su Mohamed Elsarky, İngiltere, Avrupa kıtası ve Afrika'dan ise United Biscuits CEO'su Jeff van der Eems sorumlu olacak" açıklamasını yaptı.

Ülker, şirketin kalite ve inovasyon alanında Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker'in sorumluluk üstleneceğini kaydederek, işin idaresinde ise kendisine Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Cem Karakaş'ın yardım edeceğini bildirdi.

Global şirketlerinin adının Pladis olacağını aktaran Ülker şöyle devam etti:

"Pladis'in anlamı nereden geliyor derseniz, aslında bu ismin özel bir manası yok. Aztekler aynı şeye Maya diyor, Japonlar ise Subaru. İran'da Pervin, Arapçada da Süreyya denir. Biz ise Ülker manasına gelen, Latince 7 yıldızdan oluşan Pleiades takım yıldızının isminden ilham aldık. Yani nasipse Ülker'i globale tercüme ediyoruz."

Hedefler "GOAL21"le kodlandı

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker de şirketin nasıl yürütüleceği hakkında bilgi verdi.

Akrostiş yaparak şirketin hedeflerini GOAL21 (Hedef 21) olarak kodladıklarını anlatan Ülker, koddaki G'nin "Gez oturma yerinde artık"ın kısaltması olan GOYA'dan, O'nun sıfır hatadan (zero defect), A'nın ortak bir hedefe koşmadan (alignment), L'nin liderlikten (leadership), 2'nin ikinciden (second), 1'in ise birinciden (first) geldiğini aktardı.

Ali Ülker, 2021'e kadar birinci oldukları kategorilerde daha iyi, yeni coğrafyalarda ise önce ikinci, ardından birinci olmayı hedeflediklerini vurguladı.

"Pladis'in 2015 cirosu 5,2 milyar dolar"

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Cem Karakaş ise 2015 yılında grubun toplam cirosunun 12 milyar dolar olduğunu, bunun 5,2 milyar dolarının Pladis çatısı altındaki markalardan geldiğini söyledi.

Karakaş,Yıldız Gıda'nın geçen yıl 8,2 milyar dolarlık toplam gelire ulaştığını vurgulayarak, DeMet's, Godiva, United Biscuits ve Ülker şirketlerinin toplam çalışan sayısının ise 26 bin olduğunu kaydetti.

Pladis'in operasyonel para biriminin sterlin olacağını bildiren Karakaş, "Geçen yıl 3,5 milyar sterlin olan ciroyu 2018'de yüzde 17 artırarak 5,5 milyar sterline çıkarmayı, 343 milyon sterlin olan Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Karı (EBİDTA) ise yüzde 26 artırarak 900 milyon sterline taşımayı amaçlıyoruz" diye konuştu.

Karakaş, yeni şirketin halka arzına ilişkin bir soru üzerine ise "Bu şirket halka açılmalı. Açılırsa ya Londra'da ya New York'ta açılır" değerlendirmesini yaptı.

Pladis'in halka arzına ilişkin bir tarih vermeyen Karakaş, grup şirketlerinden Şok'u ise hedeflenen büyüklüğe ulaşması halinde 2019 yılında halka arz etmeyi planladıklarını ifade etti.

Cem Karakaş, dünyadaki atıştırmalık sektörünün toplam büyüklüğünün yaklaşık 350 milyar dolar olduğunu ve yıllık yüzde 3 ila 6 arasında büyüme kaydettiğini belirterek Pladis'in pazarlarında da yüzde 8-9'luk büyüme öngördüklerini sözlerine ekledi.

 AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.