Ne Oldu O 300 Silahlı PKK'lıya?

Ne Oldu O 300 Silahlı PKK'lıya?
Silopi'de hayat normale döndü. Ancak vatandaşlar, "300 silahlı kişi vardı. Bunlar nereye gitti bilinmiyor" diyor. Her şeye rağmen hendeklerin kapatılması, ilçe sakinlerine "hayat varmış" dedirtiyor. Silopililer, PKK'nın alçaklıklarını anlattı.

Silopi’de, sokağa çıkma yasağının kısmen kaldırıldığı (05.00-18.00 saatleri arasında) 19 Ocak’tan itibaren hayat da kısmen normale dönmüş durumda. Bir ay boyunca beş mahallesinde yoğun çatışmalar yaşanan Silopi’de kısa sürede olumlu sonuç alınmasının, halkın hendek kazılan mahalleleri erken boşaltması üzerine örgütün birçok hücre evine nokta operasyonlar yapılabilmesi sayesinde olduğu açıklanıyor. 

HALKLA BİRLİKTE SONUÇ ALINDI
Silopi, PKK’nın ilk kitlesel gösterileri yaptığı ve örgütün her zaman varlığını hissettirdiği yerlerden birisi. Silopi’ye bu gidişimizde öyle bir durumla karşılaşmadık. Daha önce çatışmaların yaşandığı yerlerde gündüzleri bile örgüt tarafından kimlik kontrolü yapılırken, bu sefer rahat bir şekilde halkla doğrudan temas kurarak, çatışma bölgelerini gezdik. 

Silopi’de hendek kazılan ve operasyon yapılan mahallelerin tüm sokaklarına girdik. Şehit Harun Boy Mahallesi ve Başak Mahallesi’nde bugüne kadar bine yakın el yapımı patlayıcı (EYP) imha edildi. “Bunların tamamı patlasaydı hiçbir ev ayakta kalmazdı” diyen mahalledeki bir gencin “Patlayıcıların kablolarını halk kesti. Hendek kazanların evlerimizi yok etmesine izin vermedik” diye konuşması, Silopi’de PKK’nın etkisiz hale getirilmesinin en önemli ipucunu veriyordu. 

‘CEZALANDIRMAK İÇİN EVLERİ TUZAKLADILAR’
Bir başka genç “Silopi özellikle seçilmişti ve ikinci Kobani gözüyle bakılıyordu. 300 silahlı kişi vardı. Bunlar nereye gitti bilinmiyor. Hendekleri neden kazıp bomba döşediklerini de kimse bilmiyor” demesi örgütün halktan ne kadar koptuğuna işaret ediyordu. Daha ilginç olanı konuştuğumuz gençlerin HDP’li olmasıydı. PKK’nın hendek siyasetini şu cümlelerle eleştirdiler: “Zannettiler ki halk eline keleşleri alıp meydan savaşı yapacak. Ama o halkın belini zaten kırmışsınız. Halkın emeğine saldırmışsınız. Evleri cezalandırma amacıyla tuzakladılar. Açık açık ‘bizim yanımızda durmazsanız eviniz de olmaz’ dediler. Bu şekilde halk peşinizden gelir mi?”

‘20 YILLIK EMEĞİM 2 GÜNDE GİTTİ’
Sokaktaki bir başka yurttaş, “Belediye başkanına yüzde 80 oy verdik ve seçtirdik. Ama belediye halkın gerçek taleplerini ciddiye almıyor. Arkada başka dinamikler var” diyerek ‘öz yönetim’ girişiminin tutmadığını belirtiyor. “20 yıl çalışarak bu iki katlı evi yaptım. İki günde gitti” diyen bir amcanın feryadı ise hendeklere olan tepkinin büyüklüğünü ortaya koyuyor. 

HDP'NİN OY DEPOSU 
Örgüt tarafından hendeklerin kazılıp barikatların kurulduğu mahallelerin hepsi Silopi’nin en yoksul kesiminin oturduğu yerler. Bu mahalleler HDP’nin de oy deposu. HDP 1 Kasım genel seçimlerinde Silopi’de yüzde 88 gibi çok yüksek bir oy aldı. Esas oyunu da hendeklerin kazıldığı bu mahallelerden aldı. Halk bu yüzden de hendeklerin buralarda kazılmasına büyük tepki gösteriyor: “Hem oyumuzu veriyoruz, hem evimiz yıkılıyor.”
Halkın tepkisi iki yönlü. Bir taraftan örgüte buralarda hendek kazıdığı ve çatışma ortamı yarattığı için tepki gösterirken, devlete de halkın yaralarını sarmada geciktiği için veryansın ediyor. 

ÇOK SAYIDA AİLE EVLERİNE DÖNDÜ
Yoğun geçen çatışmaların ardından Silopi sokaklarındaki hendeklerin kapatılmasının ve barikatların kaldırılmasının ardından mahallelere ulaşım sağlanıyor. Patlayıcıların temizlenmesinin ardından vatandaşlar evlerinden çıkarak günlük yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Operasyonlar sırasında güvenli bölgelere giden çok sayıda aile evlerine döndü. Vatandaşlar kendi imkânları ile evlerinde kalacak duruma gelmeye başladı. Ancak döndüğünde evlerini bulamayan çok sayıda aile perişan durumda. Patlamalardan dolayı evleri ya harabeye dönmüş ya da ev diye bir bina kalmamış. Evlere elektrik ve su verilemiyor. 

PKK elektrik direklerini hedef almış. Mahallelerde neredeyse yıkılmamış direk yok. Patlayıcılar su kanallarını havaya uçurmuş. Onarım çalışmaları başlamış ama yeterli değil. Silopi sokaklarını gezerken hendeklerden girilemeyecek halde olan sokakları dozerler düzeltemeye çalışıyordu. Vatandaşlar bu dozerlerin belediyeye ait olduğunu söyledi. Aynı belediye örgüt tarafından hendekler kazılırken de araçlarını vermişti. Halk “Biz oyumuzu belediye başkanına veriyoruz, ama belediyeyi belediye başkanı, belediye meclisi yönetmiyor” diye belediyeye tepki göstererek, PKK’nın şehir yapılanması olan KCK’yı eleştiriyordu.

img_6896.jpg
Şehit Harun Boy Mahallesi’ndeki Hz. Bilal Camisi imamı Kahraman Yegusey’in evini (üstte), PKK kullanılamaz hale getirdi. 

ESNAFIN TALEBİ: ÇEK VE KREDİLER 3 AY ERTELENSİN
Silopi’de bir aya yakın süren çatışmalardan en çok etkilenen kesim esnaf. Hayat yeniden normale dönse de bu süre içinde dükkanlarını çalıştıramayan esnafın iki aylık çekleri ödenemez duruma gelmiş. Piyasa henüz açılmamış. Alışverişler daha çok günlük yaşamı asgari düzeyde devam ettirmek için yapılıyor. Esnaf para tahsilatı yapamıyor. Bir beyaz eşya dükkanı sahibi durumu şöyle aktarıyor: “Aylık 300 bin liralık çeklerimizi firmalara ödeyemedik. Hepsi bankada yazılmış durumda. Güvensizlik nedeniyle firmalar bölgeye mal göndermiyor. Ayrıca herkesin kredi ödemesi var. Ticari hayatımızı bitirecek. Bu konuda hükümetten yasa bekliyoruz. Operasyon bölgelerinde ödemelerin 3-4 ay ertelenmesini sağlayacak yasal düzenleme bekliyoruz. Sadece SGK primlerinin ertelenmesi çare değil.” Bir kuyumcu “zararına satış yapıyoruz yeter ki kira ve günü gelen borçlarımızı yatırabilelim” diyor. 

Berber açmak için üç ay önce 20 bin TL yatırım yaptığını söyleyen genç esnafın dükkanı büyük hasar almış. Kapısında kurşun izlerini görüyoruz. Mutfak kısmı yanmış. Hasar tespiti için gelen yetkililer sadece cam ve kapıların karşılanacağını söylemişler. Hükümetin esnaf için bir iyileştirme programının olmadığı anlışılıyor. Esnafı rahatlatacak ve derdini çözecek düzenlemeler için şu ana kadar adım atılmış görünmüyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum