Nimetle "Oy"Un Olmaz
Bir taraftan başta ekmek olmak üzere unlu mamüllere yapılan zamlar vatandaşın cebine yansırken diğer taraftan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil Balcı’dan dün ekmeğin maliyeti konusunda farklı açıklamalar geldi.
Bakan Çelik, ekmeğin maliyeti 61 kuruş derken, Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı söz konusu fiyata ekmek imal etmelerinin mümkün olmadığını söylüyor. İnsanların temel gıdası ekmek üzerinde bir mutabakata varılıp fiyatların makul seviyelere çekilmesi vatandaşların en önemli beklentisi..
ZAMMIN NEDENİ İŞÇİLİK, UN VE MAYA FİYATLARININ ARTMASI
TÜRKİYE Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Selim Açık, “Ekmek maliyetinin ana giderlerinden olan un fiyatlarının 55 TL iken 6 ay gibi kısa zamanda 65 TL olması, maya fiyatları 2 ay öncesine kadar 35 TL iken bugün 45 TL olması, işçiliğe yapılan yüzde 30’luk zam ekmek girdilerinin artmasına sebep olmuştur” dedi.
BALCI: “EKMEĞİ 61 KURUŞTAN SATMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL”
TÜRKİYE Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil Balcı, ekmeğin 61 kuruştan satılmasının mümkün olmadığını açıkladı. Balcı, ekmek fiyatlarına yönelik yaptığı basın toplantısında, ekmeğin fiyatının işletme giderlerinin, çalışanların farkının ve un fiyatlarının artmasından dolayı 1 TL yapmak zorunda kalındığını ifade etti. Ankara’da uygulanan fiyatın Türkiye’de 40-50 ilde yaklaşık 2,5-3 yıldır uygulanan fiyat olduğunu kaydeden Balcı, İstanbul’da 1 lira olan ekmeğin 1,25 TL olduğunu söyledi.
BAKAN ÇELİK: “EKMEĞİN MALİYETİ BELLİ, 61 KURUŞ OLMALI”
SON zamanlarda ekmek fiyatlarının artmasına ilişkin bir soru üzerine Bakan Çelik, şunları kaydetti: “İşletme hatasını vatandaşa yüklemeye kimsenin hakkı yok. 1 lira farklı bir rakamdır, doğru değildir. 70 kuruşa, 75 kuruşa ekmek satıldığına göre siz de 85 kuruşa, 90 kuruşa satabilirsiniz. Standart 250 gram ekmeğin maliyeti bellidir, Türkiye genelinde de satış fiyatı bellidir.”
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ekmek zammına ilişkin, “Standart 250 gram ekmeğin maliyeti bellidir, Türkiye’nin genelinde de satış fiyatı bellidir. Neden 1 lira? Neden 1 lira 25 kuruş? Bunu haklı kılacak hiçbir neden yok” dedi. Bakan Çelik, et fiyatları ile ilgili birinci hedeflerinin bölgede hayvan sayısını arttırmak olduğunu söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi (TAR-GEL) çalışanlarının mesleki ve özlük haklarının diğer personeller ile eşitlenmesine ilişkin anlaşmayı imzaladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda gerçekleştirilen imza töreninde Çelik gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.
EKMEĞİN MALİYETİ BELLİ, 61 KURUŞ OLMALI
Son zamanlarda ekmek fiyatlarının artmasına ilişkin bir soru üzerine Çelik, ekmek fiyatlarının iller arasında farklılık gösterdiğini ifade ederek, “Ekmek fiyatları bir hayli ilde 75 kuruş, bazılarında 80 kuruş, bazılarında 85 kuruş, belli sayıdaki illerde de 1 lira ve 1 lira 25 kuruş. Yani bizim de zaten sesimizin yükseltmemizin altında yatan bu. Neden 1 lira? 1 ekmeğin 61 kuruş maliyeti var. Bu 61 kuruş değil daha fazla maliyeti var diyorsanız getirin” diye konuştu.
İŞLETME HATALARINI BİZE GETİRMEYİN!
İller arasındaki ekmek fiyatı farklılığının işletme hatalarından kaynaklandığını söyleyen Çelik şunları kaydetti: “İşletme hatalarınızı bize getirmeyin. İşletme hatasını vatandaşa yüklemenin kimsenin hakkı yok. 1 lira farklı bir rakamdır, doğru değildir. İllerdeki bu kararı alan gerek fırıncı esnafını gerekse sorumlu sivil örgütlerini göreve davet ediyorum. 70 kuruşa, 75 kuruşa ekmek satıldığına göre siz de 85 kuruşa, 90 kuruşa satabilirsiniz. Standart 250 gram ekmeğin maliyeti bellidir Türkiye’nin genelinde de satış fiyatı bellidir. Neden 1 lira? Neden 1 lira 25 kuruş diye ben buradan sesleniyorum. Bunu haklı kılacak hiçbir neden yok.”
“KENDİLERİNİN YAPACAKLARI BİRŞEY”
Fırınların birleştirilmesi iddiası konusunda ise Çelik, “Bu tamamen kendilerinin yapacakları bir şey. Biz yaptığımız bu 61 kuruş hesabı 5 bin ekmek 10 bin ekmek üretimi üzerindedir. 400 bin ekmek üretimi üzerine değildir. 5 bin ekmek üreten bir iş yerindeki maliyet ile 10 bin ekmeğin maliyetinin maksimum 61 kuruş olduğu şeklinde hesaplamamızdır bu” cevabını verdi.
“61 KURUŞTAN SATMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL”
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil Balcı, ekmeğin 61 kuruştan satılmasının mümkün olmadığını açıkladı. Balcı, ekmek fiyatlarına yönelik yaptığı basın toplantısında, ekmeğin fiyatının işletme giderlerinin, çalışanların farkının ve un fiyatlarının artmasından dolayı 1 TL yapmak zorunda kalındığını ifade etti. Ankara’da uygulanan fiyatın Türkiye’de 40-50 ilde yaklaşık 2,5-3 yıldır uygulanan fiyat olduğunu kaydeden Balcı, İstanbul’da 1 lira olan ekmeğin 1,25 TL olduğu belirterek, “Yüzde 25 artış olduğu iddiası gerçeği yansıtmaktadır. İstanbul ilinde 39 tane ilçe vardır. Bu 39 ilçenin 6 ilçesinde 2013-2014 yılından bugüne kadar zaten ekmek 1 lira 25 kuruştan satılmaktaydı. Bu ilçeler ise Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Sarıyer’de 2013 yılından beri zaten bu fiyattan satıyorlardı. Fırıncı esnafı yaklaşık 2,5 -3 yıldır bir değişikliğe gitmemiştir” dedi. Balcı, 61 kuruştan ekmek satılmasının mümkün olmadığını vurgulayarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in ‘Ekmek 61 kuruşa satılabilir’ sözlerini değerlendirerek Bakan’ın halk ekmek fiyatını baz almış olabileceğini söyledi.
Halk ekmeklerle aynı imkanlara sahip olmadıklarına dikkat çeken Balcı, “Bugün Bursa Halk Ekmek dediğiniz zaman 400 bin adet ekmek üretiyor. Benim fırıncım orada 3 bin adet ekmek üretiyor. Hiçbir zaman 3 bin adet üretilen ekmeğin maliyeti ile 400 bin adet üretilen ekmeğin maliyetinin bir olması mümkün değil” diye konuştu.
Milli Gazete
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.