İshalden korunma yolları? İshal olan ne yapmalı?

İshalden korunma yolları? İshal olan ne yapmalı?
Kışın bitişi ve yaz aylarının yaklaşmasıyla, yazın en fazla yakalanan sindirim istemi rahatsızlıklarından ishalden nasıl korunulur? İsha olan ne yapmalı? neler yiyip içmeli? gibi sorularınızı cevapları haberimizde...

İSHAL OLAN NE YAPMALI? İSHALDEN NASIL KOURUNULUR? NELER YİYİLİP İÇİLMELİ?

Yaz aylarında görünen ishal vakalarındaki artışın sebeplerini, ishal vakalarından korunma yöntemlerini, ishal döneminde tercih edilmesi gereken gıdaları ve uzak durulması gerekenleri Dr. Back-Up doktoru Ali Esat Keskin anlatıyor.

Yaz aylarında, sıcakta mikropların daha kolay çoğalmaları, havuz ve denizlerden mikrop bulaşma riskinin artması, uygun ortamlarda saklanamayan gıdalarda bakterilerin artması gibi sebepler ishal vakalarının artmasına sebep oluyor.

İshallerde en çok sıkıntı yaratan durum aşırı sıvı ve elektrolit (sodyum,potasyum) kaybı oluyor. Bu nedenle ishal tedavisinde sıvı tüketimi ve beslenme büyük önem taşıyor. Kullanıcılarına özel evde bakım hizmetleri veren Dr. Back-Up’ın doktoru Ali Esat Keskin, ishalden korunma yöntemlerini aktarıyor:

·         Musluk suları ve kaynağı bilinmeyen suları tüketmeyin.

·         İçine buz konulmuş suların ishal kaynağı olabileceğini unutmayın.

·         Çiğ meyve ve sebzeleri iyice yıkamadan tüketmeyin.

·         Gıdaları buzdolabı dışında uzun süre bekletmeyin.

·         Kişisel hijyene önem verin ve sık sık ellerinizi yıkayın.

·         İshalli kişilerle aynı tuvaletleri kullanmamaya dikkat edin.

Dr. Keskin, ishal vakalarının tedavisi için de önerilerini paylaştı: “İshali olan kişiler düzelene kadar yağsız ve posasız gıdalar almalı. Çünkü yağlı ve liften zengin gıdalar bağırsakları daha fazla çalıştırır. 

Bu nedenle salata, sebze, meyve, kuru yemiş, çikolata ve kızartmalar ishal düzelinceye kadar tüketilmemeli; bağırsak hareketlerini hızlandıran kepek ekmeği yerine beyaz ekmek tüketimi tercih edilmelidir. 

İshalli kişiler yağsız makarna, haşlanmış patates, yağsız patates püresi, pirinç pilavı, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte gibi ürünleri tüketebilir. İshal ve kusma ile kaybedilen sıvıyı yerine koymak, son derece önemlidir. Tüketilen su birden ve hızlıca değil az az ve sık sık olacak şekilde tüketilmeli.”

Dr. Keskin, kişilerin doktorlarına danışmadan ishal kesici ilaçlar kullanmamaları konusunda da uyardı: “İshal gelişigüzel kesilirse, sindirim sistemindeki  zararlı bakteri ve toksinlerin atılımı durabilir ve tablo daha da ağırlaşabilir.” 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.