İnceöz: Bu İç Tüzük Meclis'e Dar Geliyor
Türkiye Büyük Millet Meclisi mevcut içtüzüğü, Meclis çalışmalarının sekteye uğramasına sebep oluyor. Çıkarılmak istenen yasaların gecikmesine sebep olan içtüzük, partilerin söz hakkını belirleme noktasında da ciddi sorunlar barındırıyor. Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin aldıkları oy oranlarına göre adaletli şekilde temsil edilmesine mani olan içtüzük, muhalefetin ile hükümet değerlendirilmesi yapıldığında, hükümet tarafını bariz şekilde azınlık durumuna düşürüyor. Her gurubun eşit söz sahibi olduğu Meclis’te, partilerin aldıkları oy oranları dikkate alınmıyor.
İçtüzükten kaynaklanan aksaklıklar ile ilgili açıklama yapan AK Parti Grup Başkanvekili ve Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz, “Meclis içtüzüğü ivedilikle değiştirilmesi gerekiyor. Şu anki içtüzük sorunları çözmek yerine sorun üretiyor, Meclis’i kilitliyor. Aldığınız oy oranının önemi yok. Gruplar esas alınarak düzenlenmiş. Dolayısıyla yüzde 49 oy almış AK Parti Grubu ile diğer parti grupları eşit şekilde temsil ediliyor. Bu uygulama ile iktidar bir kişi, muhalefet üç kişi olarak temsil ediliyor. Bu milletin iradesinin Meclis’e yansımaması anlamına geliyor” dedi.
24. dönemde çalışma başlatılmıştı
24. Dönem Meclis Başkanı Cemil Çiçek döneminde içtüzük ile ilgili çalışma yapıldığını söyleyen İlknur İnceöz, “Meclis Başkanımız Cemil Çiçek döneminde başlatılan ve ciddi mesafe kaydedilen içtüzük çalışmasına kaldığı yerden devam edilmeli ve Meclis’in içtüzüğü ivedilikle değiştirilmelidir. İçtüzük Uzlaşma Komisyonu, 19 Aralık 2012 tarihli toplantısında çalışma usul ve esaslarını belirledi. Çalışmaların başlangıcında her bir siyasi parti grubu, yeni içtüzüğe ilişkin beklentilerini ilkesel düzeyde yazılı olarak ortaya koymuş ve bu beklentiler Komisyon üyeleri tarafından müzakere edilmiştir. Müzakereler neticesinde, yasa yapım faaliyetlerini hızlandıracak ve denetimi etkin kılacak bir içtüzük hazırlanmasına yönelik ortak bir kanaat hâsıl olmuştur. Siyasi partiler aldıkları o oranlarına göre temsil edilmeli ve temsilde oluşan bu adaletsiz uygulamanın önüne geçilmelidir” diye konuştu.
24. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek tarafından da bu konu dile getirilmiş, içtüzük ile ilgili çalışma yapılmış ancak tamamlanamamıştı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.