Onun Kaderini Paylaşan 35 Bin Kişi Daha Var!
Azez’deki Babusselam kampındaki sığınmacıların durumu ise dramın da ötesinde. Yardım kuruluşlarından gönderilen poşetlerdeki pilavları yiyen çocukların hali görenleri ağlattı.
Suriye’de güçlerinin Halep’i ablukaya alınmasının ardından Türkiye sınırına akın eden binlerce kişi sınırın karşı tarafında kurulan kamplara yerleştirilirken bir taratan da açlık tehlikesi ile mücadele ediliyor. Kilis Valisi Süleyman Tapsız da 30-35 bin kişinin Türkiye sınırına geldiğini ve Azez’de kurulan kamplara yerleştirildiğini açıkladı. Tapsız, kamplarda kalan Suriyelilerin her türlü taleplerinin Kilis’ten karşılandığını, şu anda kahvaltı kumanyası ile ilgili ihtiyaç bulunduğunu belirterek hayırseverlere yardım çağrısında bulundu.
Babusselam kampı
Hava ve kara saldırılarında evlerini kaybeden Suriyeliler, yağmur çamur demeden Türkiye’ye doğru yola koyuldu. Rus ve Rejime bağlı savaş uçaklarının havadan, karadan da rejimin yanı sıra, Suriye ordusu, İran askerlerinden oluşan birliklerin saldırılarına maruz kalan binlerce sivil Halep ve Azez bölgesinden Türkiye sınırına doğru umut yolculuğuna çıktı. Yanlarına aldıkları birkaç eşyayla yola çıkan Suriyeliler tehlikeli ve uzun süren göç yolunda kaderleri ile baş başa kaldı.
Ablukaya alınan Halep ve kırsalından kaçan on binlerce aileden Kilis sınırına ulaşmayı başaranlar Suriye tarafındaki Babusselam kampına yerleştiriliyor.
Genç savaşçılar
Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütüne göre, savaşın başladığı günden bugüne 250 bin kişi hayatını kaybederken alanda yetişkin savaşçı bulamayan muhalifler artık çocukları silahlandırıyor. Rejim muhaliflerinden ÖSO bünyesinde savaşan 17 yaşındaki Eyhem Abdullah, 16 yaşındaki Selahattin Cundi ve 24 yaşındaki Hüseyin İbrahim, Milliyet’e “Hepimizin ailesinden en az bir kişiyi savaşa kurban verdi. Ailelerimizde yetişkinler çerez gibi öldü. Bizim ailede son kalanlar bizleriz. Babalarımız öldü, evlerimizde büyük ağabeylerimizde bu savaşta öldü. Şimdi sıra bizde, Esad’a karşı ya namusunuzu koruyacağız ya da öleceğiz” diyor.
Torunuyla kaçtı
Aile fertlerinden bazılarını savaşta kaybedince kalanların bir çoğunun Türkiye’deki kamplara yerleştiğini anlatan 65 yaşındaki Salih Osman da, 7 aylık torunu Hayriye ile Türkiye’ye geçmek istediğini ancak kapı kapalı olduğu için geçemediğinden dert yanıyor.
Azez’den geldiğini ve orada taş üstünde taş kalmadığını ifade eden Salih Osman “Her gün başımıza bomba yağıyor. Dükkanlar, yardım kuruluşları kapandı. Ben evimi yurdumu çok sevdiğim için babasını savaşta kaybeden yetim torunum Hayriye’yle kalıyordum. Ama artık bu şartlarda orada kalmamız imkansız. Şu meleğin fotoğrafını çekin, Esad görsün, Rusya görsün. Gökten yağdırdıkları bombaların kimleri öldürdüğünü görsün. Torunum ölmesin diye Türkiye’deki kamplara gelmeye razı oldum ama şimdi içeri almıyorlar. İnşallah başımıza bir kötülük gelmeden kamplara geçebiliriz” diyor.
İki bin Türkmen Güveççi’de
Esed güçleri ve Rusya’nın Türkmendağı’na düzenlediği saldırılardan kaçıp Hatay’ın Yayladağı sınırına gelen yaklaşık 2 bin Türkmen, Güveççi Mahallesi’ndeki kampa alındı. Yayladağı sınırındaki Arfalı’ya kadar gelerek Türkiye’ye sığınma talebinde bulunan ve Yayladağı’ndaki yakınlarının yanına yerleşen Bayırbucak Türkmenlerinin, afad tarafından sınır bölgesine kurulan çadır kente alınmasına devam ediliyor. Çadır kurma faaliyetlerinin devam ettiği kampta hazır olan çadırlara 600’e yakın aile yerleştirildi.
Poşetteki pilavı yiyorlar
Burası ne Somali ne de Hindistan burası Türkiye’nin Kilis sınırına birkaç yüz metre mesafedeki Babusselam göçmen kampı. Halep’ten iki gün önce yola çıkan aileler kilometrelerce yürüyüp ulaştıkları kampta, yardım kuruluşları tarafından dağıtılan poşetteki yemeği elleri ile yiyor. Türkiye’deki yardım kuruluşları tarafından kampa günlük 50 bin kişiye yemek yardımı yapıldığını belirten AFAD yetkilileri “Bu sadece bizim ulaşıp gıda yardımı yapabildiğimiz ailelerden bazıları. Savaşın yoğun geçtiği bölgelerdeki insanlara da yardım etmenin hesaplarını yapıyoruz” diye konuştu.
Bakan: Tedbir alındı
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Suriye’den yeni gelecek göç ile ilgili tedbirlerin alındığını belirterek, “Oradan ciddi anlamada yeni bir göç dalgası oldu. Biz sınır kapılarımızda gerekli güvenlik tedbirlerini aldık. Bizim kontrolümüz altında. Hemen sınıra yakın yerlerde kamp bölgeleri oluşturarak gelen Suriyeli kardeşlerimizi orada o bölgelerde çadırlarda konaklatarak gerekli yardımları yapmayı düşünüyoruz. Sınırlarımızdan bir miktar Suriyeli’nin girmesi normal. Bununla ilgili tedbirlerimiz var. İnşallah Suriye’de ki Rusya’nın bu yanlış politikası kısa zamanda son bulur. Suriye’deki huzursuzluk sona erer” dedi.
‘70 bin kişi gelebilir’
Öncüpınar Sınır Kapısı önünde soruları yanıtlayan Kilis Valisi Süleyman Tapsız, evlerini terk eden 10 bin civarında insanın ilk gün sınıra geldiğini son 48 saatte sayının 30-35 bini bulduğunu söyledi. Tapsız, hava saldırılarının devam etmesi halinde en az 70 bin insanın gelebileceğini vurguladı.
Son 3 yıl içinde Öncüpınar Sınır Kapısı’nın karşısındaki Suriye’nin Esselame Sınır Kapısı ve çevresinde sekiz kamp kurulduğunu, son gelişmeler üzerine 9. kampın faaliyete girdiğini belirten Tapsız, böylece çatışmalardan kaçanların kendi ülke topraklarında, Türkiye sınırına yakın noktada kalmalarına olanak sağlandığını dile getirdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.